Ventilatie ontwerpen en berekenen

Gfklus

  • #1
In ons projectje ben ik nu toe aan de ventilatie. Het gaat om een als vakantiewoning ingerichte pijpenla met als bijzonderheid dat de slaapkamers en badkamer niet aan een gevel grenzen en ook geen andere directe toegang tot buiten hebben

Ik heb twee berekeningen gemaakt waarvan ik hoop dat ze een beetje hout snijden (het is de eerste keer dat ik zoiets probeer). Allebei hebben ze in de slaapkamer toevoer van buiten (via een kanaal en een rooster op de gevel). Een is met afvoer (MV) in de slaapkamers, bij de andere gaat de buitenlucht die via de toevoerleiding in de slaapkamers binnenkomt via een kier onder de deur naar de gang waar een ventiel van de MV het afzuigt. Tussen gang en woonkeuken komt geen deur, wel een bovenlicht. Voor ieder kanaal heb ik de luchtsnelheid berekend in verschillende soorten kanalen die ik zo her en der te koop zie.

Mijn zorgen over ontwerp 1: lawaai in de slaapkamers door de MV, vandaar een alternatief dat mijn voorkeur begint te krijgen nu ik in het Bouwbesluit vond dat toevoer voor min. 50% van buiten moet komen. Ik ontkom dus ook in versie 1 niet aan een toevoerkanaal naar de slaapkamers. Dat toevoerkanaal kan ik uit de woonkeuken halen door een rooster te maken in het horizontale plankje achter het boeiboord met een kanaal erop.

Mijn vragen:
1. zijn deze berekeningen conform de eisen?
2. welke luchtsnelheid moet ik als maximum aanhouden in kanalen van ruimtes naar de MV en in het afvoerkanaal van de MV naar buiten? Ik heb een hekel aan geluiden in huis.
3. het kanaal van de MV naar buiten wordt een vrij lang kanaal (ca. 3m rond + 6m vlakkanaal tussen dak en plafond i.v.m. vlonders op een groot deel van het dak met een haakse bocht naar de doorvoer). Hoeveel invloed heeft dit op de weerstand, lawaai etc.?
4. Welke andere opmerkingen, suggesties en tips hebben jullie?

Alvast veel dank voor de moeite van het lezen en bestuderen van deze lange post en de berekening!!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Normaal ontwerp je het zo dat de aanvoer via woon- en slaapkamers is, en de afvoer via keuken, toilet en badkamer. Daardoor komen de luchtjes nooit in de verkeerde ruimtes. Volgens mij heb je dit niet zo bedacht.

Ga je mechanische (gebalanceerde ventilatie) of natuurlijke aanvoer doen?

Met natuurlijke aanvoer heb je op bovenstaande manier nooit geluid in de slaapkamers.

Plaats eens een tekening van de recreatiewoning, misschien zijn er creatieve oplossingen te bedenken.
 

Gfklus

  • #3
Dank voor je reactie. Er komt sowieso natuurlijke aanvoer en mechanische afvoer in.

In de tweede berekening ben ik van natuurlijke aanvoer in de woonkeuken en slaapkamers uitgegaan, in de slaapkamers via een kanaal dat naar een rooster op de woonkeukengevel gaat. Je hebt dan alleen afvoer in badkamer en woonkeuken (de gang zit aan de woonkeuken vast. Ik zal eens een schetsje scannen, heb zo gauw niets bij de hand. Er is trouwens geen apart toilet, dat zit in de badkamer en valt volgens mij onder de minimale 14 dm³/s.

Zelf kom ik in de tweede berekening op het volgende:

- aanvoerkanaal t.b.v. slaapkamers rond 100mm vanaf rooster in woonkeukengevel naar twee ventielen of roosters in slaapkamers;
- MV-unit in een kast in de gang, waarin ook de verdeler van de vloerverwarming komt;
- afvoerkanaal vanaf MV-unit deels rond 125mm en deels vlakkanaal naar doorvoer op uiteinde woonkeuken;
- kanaal rond 100 naar badkamer met daar twee ventielen (boven wc en bij douche/bad);
- kanaal rond 100 met ventiel in gang;
- kanaal rond 125 of gelijkwaardig vlakkanaal naar keuken met daar een of twee ventielen;
- reservekanaal 125 of gelijkwaardig vlakkanaal naar keuken t.b.v. toekomstige passieve afzuigkap.

Ik denk dat ik het dan wel heb. Volgens mij is dat de situatie die je beschrijft: natuurlijke aanvoer via woonkeuken en slaapkamers, afvoer in keuken, badkamer en gang.

Schetsje volgt nog, zal mń scanner even uit het vet moeten halen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Dan begreep ik je schema niet helemaal correct. Klinkt allemaal logisch, maar zoveel ervaring met deze berekeningen heb ik niet. Dus mogelijk kan iemand anders er ook eens naar kijken?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #5
Na het lezen van uw verhaal komen er bij mij de volgende vragen op.

Wat als het 10 graden vriest en boven uw bed komt via het aangelegde luchtkanaal die temperatuur binnen, dat gaat naar beneden en komt dan op uw hoofd terecht :?:
De temperatuur in de woning zakt daardoor behoorlijk snel naar ongewenste waarden daald.

Om tot een goede keuze te komen lijkt mij een goed ingeregelde en werkende WTW installatie een beter alternatief.
u bespaart dan behoorlijk wat energie de temperatuur blijft op normale waarden en als het met CO2 meting gebeurd draaid het toestel met miniale capaciteit om goede luchtkwaliteit te handhaven.

De luchtsnelheid in luchtkanalen in bv de slaapkamers moeten zeker niet boven de 1,5 meter /sec uit komen als daar geslapen wordt.

Als er alleen afgezogen gaat worden door middel van een afzuigbox is het voldoende dat de lucht door raamroosters binnenkomt, aangezien die bij u ontbreken is een WTW unit eigenlijk het enige alternatief waarvan de verwachting na berekening en aanleg uitkomt.

Vr Gr en succes ermee
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
@Cvolieboy: Wat is het verschil tussen raamroosters en die buis in de zin van de temperatuur van de aangevoerde lucht?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #7
De ramen zitten meestal in de nacht achter de gordijnen en valt de koude lucht niet zomaar op het bed, maar komt dan heel verspreid de kamer binnen, overigens wel bijna zo koud als dat het buiten is.

Voor een toevoerventilatie kanaal is dat meestal niet het geval en valt de koude lucht zo naar beneden?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Aha, dus het toevoerkanaal in de wand uit laten komen en er een gordijn voor hangen :wink:
 

Bernhard

  • #9
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu