Ventilatie kruipruimte via spouwmuur

Houtvos

  • #1
Hallo allemaal,

Hopelijk een korte vraag. Maar dat weet je nooit zeker met isolatie en ventilatie...

Kortgeleden zijn mijn spouwmuren geïsoleerd. Een gedeelte van de spouwmuur mondt direct uit op de kruipruimte, toen mijn muren werden gevuld met Supafil inblaaswol viel dit direct naar beneden de kruipruimte in. We hebben toen de onderkant van de spouw gedicht, zodat de Supafill niet meer de kruipruimte in kan vallen.

Ik besef mij nu dat hierdoor de ventilatie vanuit de kruipruimte via de spouw naar buiten onderbroken is.

Voordat ik allemaal gaten ga zitten boren, kan dit überhaupt kwaad? Kan er sowieso nog wel lucht door de spouw nu er isolatie in zit? De vloer boven de kruipruimte is van flink beton. Ik ben van plan om de bodem later met folie te isoleren, dus het vochtgehalte gaat sowieso omlaag.

Groeten,
Jaime
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Degene die de spouwmuur heeft geïsoleerd had vooraf renovatiekokers moeten plaatsen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Zo is het hier ook gebeurd, eerst rondom gaten geboord met ventilatiekokers en idem roosters en toen pas gaan isoleren.
 

Houtvos

  • #4
Goedkoop is duurkoop, blijkt maar weer. Er zitten wel ventilatieroosters in de muur, maar aangezien het van onder is afgesloten verzorgt dat alleen de ventilatie van de spouw zelf.

Het is dus wel nodig om dit kruipruimte te ventileren om problemen te voorkomen?

Ik heb zitten googelen, als ik twee gaten door de spouwmuur boor en twee van deze installeer en laat uitkomen in de kruipruimte? Opgelost?
Is het isolatietechnisch OK om door de Supafil heen te boren?

t-050-renovatiekoker.jpg
 

Houtvos

  • #5
Of denk ik te moeilijk? Kan ik net zo goed ventilatieroosters of gaten maken in het materiaal waarmee de spouw is afgesloten?

Sorry, veel vragen, complete leek. :P
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
Inderdaad dit soort roosters, maar de opening boren zal nog niet meevallen. Normaal worden daar diamantboren met een lengte van 50 of 60 centimeter een een diameter van 52 mm voor gebruikt. Die hebben de meeste mensen niet in hun schuurtje liggen.

Spouwmuurisoleerders hebben dit soort boren normaal wel in hun bestelbusje liggen. Verbazend dat ze hier geen ventilatieopeningen geboord hebben.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
"koekoek kruipruimte ventilatie"
Dan komt het gat lager te zitten, kan er recht of minder schuin geboord worden en door de fundering i.p.v. door de spouw.
Ziet er buiten wel anders uit, dat kan zowel voordelig als nadelig zijn.
 

Houtvos

  • #8
Die koekoek is interessant! Dan kan ik gewoon recht naar beneden graven, een stuk baksteen uithakken, buis plaatsen, uitsparing in tegel maken en dat ding op monteren, heb ik ook niet zo'n mega boor nodig.

Moet ik wel effe opletten dat ik geen glasvezelkabel raak haha, is belangrijke levensbehoefte vandaag de dag. ;-)

Ik ga eerst de afsluiting die er nu zit perforeren en dat kijk ik dan een maand of twee aan. Als dat geen verbetering geeft dan kan ik altijd nog voor de koekoek oplossing gaan.

Bedankt allemaal!
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #9
Voordat je geld uit gaat geven aan koekoeks of boren, wat stond er in de offerte van de isolatieboer? Zijn ze het vergeten te doen, of is het nooit aangeboden?
 

Houtvos

  • #10
Dat is nooit aangeboden. Ze kwamen pas tijdens de werkzaamheden erachter dat de spouw van onze erker direct boven de kruipruimte zat. Toen is het in allerhaast afgedicht.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu