Ventilatie kruipruimte nieuwbouw

Crestron

  • #1
Beste Forum Leden,

Begin April 2021 zullen wij hier beginnen met een uitbouw van de woning. Er zal een deel woonkamer bij gemaakt worden. De aannemer en ik zijn al goed op weg.
Echter hebben we samen gekeken(aannemer en ik) welke punten wij zelf kunnen uitvoeren. Zo heeft de aannemer wat punten op een rij gezet waarvan hij denkt dat dit zelf te realiseren is waaronder ventilatie aanbrengen voor de kruipruimte.

Zie foto van de huidige situatie, hier in zitten twee ventilatie punten voor de kruipruimte. Deze zullen vervallen omdat deze wand/muur weg gehaald zal worden. Is dit nu in de kruipruimte te verlengen. En dan deze buis verlengen (uitbouw is 2,5 meter naar buiten) om vervolgens omhoog te komen achter de metselmuur (uitbouw). Waar uiteindelijk een 90 graden buis weer opgezet wordt. Zodat het weer ingemetseld wordt zo als in de huidige situatie.

Tips, ideeen etc zijn zeer welkom.

hoor graag van jullie

Mvg Crestron

IMG_2316.jpg IMG_2317.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Komt de nieuwe vloer op het zand of krijg je een kruipruimte.
 

Crestron

  • #3
De nieuw vloer komt op het zand inderdaad. geen kruipruimte voor de uitbouw.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Heeft de bestaande bouw een houten vloer of een betonvloer? Bij een houten vloer zou ik de aanpassing van de ventilatie punten door de aannemer laten uitvoeren. Dit in verband met als er niet voldoende ventilatie blijkt te zijn en de vloer gaat rotten je naar de aannemer terug kunt voor een oplossing. Als je zelf de ventilatiepunten aanpast ben je ook zelf verantwoordelijk voor die gevolgschade.
 

Crestron

  • #5
betreft een betonvloer geen houten vloer. maar is het een bewerkelijke klus, is het moeilijk? gevoelsmatig heb ik het idee dat het best prima uitvoerbaar is. maar, wil graag weten of de stappen die ik aangaf de juiste zijn?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Wat stop je in de knip als je het zelf uitvoert.
Twee rechthoekigebuizen in het zand onder de beton naar de buitengevel van de uitbouw en daar op ongeveer de zelfde manier met die kokers in de gevel aansluiten. Even googlen wat er aan vierkantebuis te koop is. Zorg dat ze iets van afschot krijgen naar de bestaande kruipruimte. Daar kan het water zo weg.
 

Crestron

  • #7
Dank voor je reactie. Uiteraard even een Google moment gedaan. Ik begrijp wat ik nodig heb. Zie foto’s. Rest mij enkel nog een vraag. Plaats ik de koker deels door mijn nieuw fundering. En lees ik het nu goed, zijn er geen verlengstukken langer dan 20 cm? Zal toch zeker een 250 cm moeten verlengen. Of is hier ook een ander alternatief voor?

uietaard even de kosten berekent. En dan loont het zeker voor wat ik in de knip hou. Om dit zelf uit te voeren.

ubbink.jpg
verleng.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Zo'n verlengstuk is vast niet in 2.5m te krijgen. Wordt dan een dure grap. Kan in principe ook met een PVC buis. Een renovatiekoker is dan wellicht handiger (die is ook rond).
 

Crestron

  • #9
wellicht een domme vraag dan, maar hoe bevestig dan de renovatiekoker (rond) op mijn vloerventilatie? is daar weer een koppel stuk voor? thx
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ik meen toch dat er rechthoekige kunststofbuizen te koop zijn, deze zullen niet precies passen zijn maar met wat handigheid kan je die voor lucht voldoende dicht krijgen en aan elkaar koppelen.
Kijk die aannemer is niet voor niets afhoudend. Die hebben helemaal geen zin om dit allemaal uit te vogelen.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #11
Persoonlijk zou ik zo snel mogelijk na de muur naar een ronde buis gaan. Dit in verband met inzakken als de buis in het zand onder het beton wordt ingegraven. Een dikwandige rioolbuis kan daar prima tegen, een dunwandige ventilatiekoker deukt in.

Een optie is misschien om een renovatiekoker toe te passen. Daar zit een 50 mm ronde buis bij die je met een verloopstuk gemakkelijk aan een dikwandige PVC buis bevestigt. De PVC buis zou ik wel groter kiezen dan 50 mm want je moet toch een aardige afstand overbruggen en de luchtweerstand moet niet te groot worden. Zelf zou ik voor 75 of 110 gaan onder de grond.
 

Crestron

  • #12
@Krunnie dank voor je reactie. Voor wat betreft indeuken was ik daar ook wat bang voor. Maar jouw gedachten lijken mij ook een prima en stevige oplossing. Als ik het goed begrijp (zie foto) het idee wat jij bedoelt neem ik aan.

Renovatiekoker, daar op gemonteerd een verloop van 50 naar 75, dan een bocht 45 graden en vervolgens een pvc buis dikwandig richting huidige fundering waarin een gat zal zitten van minimaal 75 mm.

ventilatie.JPG
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #13
Ja, precies :prima:
 
  • Like
Waarderingen: Crestron

Crestron

  • #14
@Krunnie wellicht nog een vraag. de blauwe buis (renovatiekoker) is dit een juiste doorgang in de bekisting. alvorens het beton wordt gestort?

fundering met buis.JPG
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #15
Prima zo. Bij voorkeur de renovatiekoker onder 45°, dat sluit makkelijker aan op de liggende. Zoals gezegd let op het afschot naar de kruipruimte toe.

Let erop dat de aannemer aan beide kanten van de koker door de fundering een extra beugel plaatst.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #16
Er bestaan ook vierkante regenbuizen van 100mm gewoon even googlen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu