Openhaard - ventilatie

Unartic

  • #1
We zijn onze woning zeer uitgebreid aan het verbouwen/renoveren. Nu hadden we het idee om een openhaard te plaatsen in een hoek van de woonkamer.

Nu ben ik de laatste dagen wat aan lezen hierover. Waar ik in eerste instantie niet aan gedacht had, is het feit dat de openhaard zuurstof uit de ruimte gebruikt voor verbranding en er dus voldoende geventileerd moet worden.

Omdat wij gaan verwarmen via een warmtepomp is het niet wenselijk dat we voor een gezellige zaterdagavond met een knisperend vuurtje een raam open moeten zetten.

Nu heb ik ook gelezen over systemen waarbij de zuurstof voor verbranding extern aangezogen wordt. Ik kan hier helaas geen ervaringen van vinden op internet.

Is er wellicht iemand die hier ervaring mee heeft? Of is zijn er andere mogelijkheden buiten het plaatsen van een kachel met gesloten systeem?
 

Fiesiekus

  • #2
Het is niet zozeer ventilatie als wel de mogelijkheid van toevoer van verbrandingslucht. Je kan dus in principe volstaan met roosters in deuren of boven de ruiten (fraai is anders geef ik toe). Overigens kan er wel flink wat lucht aangezogen worden door een open haard, die regelrecht door de schoorsteen verwdwijnt; is een houtkachel geen betere optie?
 

Chathanky

  • #3
Je kunt je luchttoevoer toch onder of nabij de haard aanbrengen?
Via de kruipruimte plaats je een buis naar de buitenomgeving.

Wat voor type ventilatiesysteem heb je in huis?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #4
Wordt het een openhaard of een kachel met een gesloten systeem bei deze laatste heb je geen ventilatie nodig
zit er in het vertrek ook mechanische ventilatie hoe groot wordt de haard. hoe groot is het vertrek wat is de diam van het kanaal hoe lang is het kanaal allemaal dingen die belangrijk zijn anders tekening van situatie
 

Unartic

  • #5
Er is op dit moment nog niets. Geen openhaard, geen kanaal etc. Alles moet nog aangelegd worden. Lengte van het kanaal zal ca 7m worden.

We hebben geen kruipruimte. Wel komt de haard tegen een buitengevel aan en is het dus in theorie mogelijk om van daar de luchttoevoer te regelen. Maar ik kan me niet voorstellen door de openhaard een 'tweede' toevoer aan te bieden dat hij dan ook alles of vrijwel alles daarvandaan gaat halen.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #6
Je kan een openhaard nemen.maar als optie zou je ook een kachel kunnen nemen die je zowel open als dicht kan stoken de voordelen hiervan bij een openhaard kan je niet weg lopen en het rendement is heel laag bij een kachel met bv een hefraam .kan je open stoken en op het moment dat je wat meer warmte nodig hebt sluit je hem,dan kan je ook het vermogen van de kachel afstemmen op de grote van de kamer.ook verbruikt een gesloten kachel veel minder zuurstof
voor het verhaal beluchting zou. je dus gewoon door de muur kunnen met een rooster en evt een klep
als je niet zorgt voor een goede beluchting zuig je een licht vacuüm in de woning,als je dan ook nog mechanische ventilatie of een grote afzuigkap hebt trek je gewoon de rook weer terug het vertrek in [weg van de minste weerstand is dan de schoorsteen]
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu