Ventilatie geïsoleerde voorzetwand

Eenkhoorn

  • #1
Dag allen,

Hierbij bericht honderdduizend aangaande een geïsoleerde voorzetwand, ditmaal specifiek over ventilatie. Hier ben ik via de zoekfunctie nog niet achtergekomen.

Onze woning heeft een dikke stenen muur, zonder spouw, zonder isolatie. De eerste verdieping krijgt nieuwe voorzetwanden.

In principe zouden we deze nieuwe voorzetwanden willen isoleren, waarbij ik mede gezien dit forum al op erg veel vragen een antwoord heb kunnen vinden. Top. Onder meer dat tussen de buitenmuur en nog te plaatsen geïsoleerde voorzetwand enkele centimeters spouw zou moeten zitten en ook vooral dat deze spouw naar buiten toe geventileerd moet worden. Bijvoorbeeld middels een stootvoeg.

Op welke specifieke vraag ik nog geen antwoord heb kunnen vinden, is hoe men de ventilatie tussen geïsoleerde voorzetwand en buitenmuur moet creëren in het geval van een bepleisterde buitengevel. Dienen er gaten geboord te worden met afdekroosters aan de buitenkant, of zijn er meer oplossingen?

Vocht in de constructie welke niet weg kan moet natuurlijk altijd, maar voor ons ook mede gezien de vele houten onderdelen van het huis (zoals muurplaat, dakconstructie, maar ook houten verdiepingsvloer) uiteraard voorkomen worden. Met al te veel risico's of onduidelijkheden, behoort het plaatsen we een voorzetwand zonder isolatie waarbij we enkel het schuine dak isoleren tot de mogelijkheden.

Alvast hartelijk dank!
 

Kareltje333

  • #2
Eenkhoorn schreef:
Onder meer dat tussen de buitenmuur en nog te plaatsen geïsoleerde voorzetwand enkele centimeters spouw zou moeten zitten en ook vooral dat deze spouw naar buiten toe geventileerd moet worden. Bijvoorbeeld middels een stootvoeg.
In principe moet dat dus niet. Uitzonderingen kunnen zijn dat je voegwerk buiten erg slecht is, waardoor je vocht van buitenaf in de constructie zou kunnen krijgen. Met een bepleisterde buitengevel is dat onwaarschijnlijk.

Off-topic: Met een bepleisterde buitengevel kun je ook van buitenaf isoleren, wat een stuk veiliger is en je minder isolatiedikte voor dezelfde isolatiewaarde nodig hebt (beide wgs. ontbreken van koudebruggen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Idd is buitengevelisolatie een betere oplossing dan een voorzetwand binnen. Echter niet altijd mogelijk ivm ruimte en/of budget. Als de buitengevel niet waterdicht is, dan moet je deze of waterdicht (laten) maken.

Een geventileerde spouw kan niet ivm de oplegging van de verdiepingsvloeren. Of je zult deze ook geheel moeten ontkoppelen.
 

Eenkhoorn

  • #4
Van buitenaf is inderdaad de beste optie, maar behoort nu niet tot de mogelijkheden. Gezien alle mitsen en maren kies ik er nu voor om de voorzetwanden niet te isoleren. Ik zou dan op een later moment de gehele woning van buitenaf kunnen isoleren.

Bedankt voor jullie reactie!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu