Ventilatie badkamer naast bestaande rotorvent

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo allemaal,

op dit geweldige forum heb ik al veel informatie gehaald, maar op mijn volgende probleem nog niet een goed antwoord gevonden;

mijn kleine badkamer van ca. 15 m3, is voorzien van een ventilatiekanaal, ca. 6m hoog. Op dat kanaal heb ik een rotorvent laten plaatsen toen ik hier drie jaar geleden introk. Tevens zat er een kleine elektrische ventilator op dat kanaal aangesloten met een diameter van 12 cm. Nu is die elektrische ventilator kapot en ben ik gaan zoeken naar een nieuwe en kom dat op verschillende types terecht. Van ca. 35 euro bij de bouwmarkt, tot 75 euro voor een kwaliteitsproduct, zonder toeters en bellen.

Na het lezen van de berichten op dit forum over dit onderwerp, heb ik het idee dat de heersende mening tot nu toe is dat je beter een elektrische ventilator kan plaatsen, eventueel met naloop-timer. Maar is dat wel een handige combinatie met de rotorvent?

Mijn ervaring tot nu toe in de badkamer, met dus die rotorvent en een eenvoudige ventilator, was dat na max. een half uur na het douchen, met die ventilator aan, de spiegel niet meer beslagen was en ik die dus weer uit kon doen. Ik heb die elektrische ventilator inmiddels eruit gehaald en het valt me op dat er toch best een redelijke trek is vanuit het ventilatiekanaal. O ja, ik heb dus ook roosters in de badkamerdeur geplaatst. Ter aanvulling, de elektrische ventilator steekt dus gewoon vanuit het plafond in het ventilatiekanaal, die veel groter is dan de ventilator, het is een gemetseld kanaal.

Ik hoop dat ik hiermee voldoende informatie gegeven heb en dan nu mijn vraag;

is het zinvol naast de rotorvent een elektrische ventilator te plaatsen of kan ik beter het bestaande gat van 12 cm zo groot mogelijk maken, gelijk aan het ventilatiekanaal, en daar een lamellen rooster op plaatsen, eventueel met trekkoord zodat ik die nog kan sluiten als het te erg tocht?

het is mijn eerste bericht, en ik wacht met spanning de suggesties af. Iedere hulp is welkom, alvast bedankt.
 
Het lijkt mij dat als je kanaal voldoend trek heeft onzinnig om een el.ventilator te plaatsen. Het is dan dubbelop.
 
Ja, dat dacht ik dus ook ergens. Ik heb nu dus voor het eerst die extra ventilator eruit gehaald en heb het idee dat er nu meer trek is dan voorheen. Misschien dat die ventilator de boel wat blokkeerde? Deze week wil ik eens testen hoe snel de badkamer 'droog' is na het douchen met dus een open gat in het plafond.

Mocht het nog niet snel genoeg gaan, krijg ik dan meer ventilatie als ik het bestaande gat van 12 cm doorsnee vergroot naar bv 30 cm?
 
Bedankt, ik denk dat ik die extra ventilator dan maar laat.

Vandaag dus gedoucht met alleen die opening in het plafond en de badkamerspiegel was ook nu na een half uur niet meer beslagen. Wel zijn de muren bij de douche nog nat, zelfs na 1,5 uur. De douche zit net om een hoek voorbij de ventilatieopening, en nu las ik ergens op dit forum dat je met platte ventilatiekanalen eventueel de inlaat kan verplaatsen. De opening zit nu vlak bij de deur van de badkamer met daarin de enige luchttoevoer. Heeft het zin om dmv die kanalen op het plafond de opening te verplaatsen boven de douche, of vermindert door de extra bocht en ca. 60 cm lengte de trek misschien teveel?

Ik zat te denken bij de bouwmarkt de grootst mogelijke platte ventilatiekanalen te halen en zodoende de opening direct boven de douche te plaatsen. Misschien wat overbodige vragen, maar ik heb totaal geen ervaring met ventilatiekanalen, vandaar.
 
Er gaat met platte buis(meestal is die niet veel groter dan10 x 5 wel wat van de zuigkracht verloren maar je kunt natuurlijk ook iets maken waarbij je de lucht en bij de buis en op een verplaatst punt weg kunt halen.Voorzie beide van een afsluitbaar rooster dan kun je zelf uitmaken welke het hardst kan zuigen
 
Voor de volledigheid;

wat ik gedaan heb is met behulp van platte kokers met daarom heen een geïsoleerde koof met verlichting, de ventilatieopening verplaats naar boven de douche/bad. Tevens heb ik wel een extra ventilator erin geplaatst, dus naast de bestaande ventilator op het dak.

Resultaat is nu een goed geventileerde badkamer. De ventilator in de badkamer gaat aan en uit met de verlichting, en de spiegel beslaat niet meer zo snel en volledig als ervoor. Ik hoef dus minder na te ventileren met de elektrische ventilator en ook daarna drogen de muren sneller doordat de inlaat nu verder van de deur af is.

Voor mij werkt de combinatie van beide ventilatoren dus uitstekend. Nogmaals bedankt voor de input.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan