Ventialtie douche en fornuis

Status
Niet open voor verdere reacties.
Wil in een kleine ruimte de douche en de keuken afzuigen, rechtstreeks naar een in de linkerhoek aanwezige schoorsteen die recht naar het dak loopt ( afstand pl/min 5 meter tot dak)
Op het bijgevoegde schetsje is rechts het keukenfornuis met daarboven in het rood de aan te leggen afvoerbuis, 3 meter lang tot aan en in de schoorsteen.
in de andere hoek de douche die pl/min 1.5 meter te overbruggen heeft tot aan diezelfde schoorsteenopening. Dit alles wordt dan met een systeemplafond/uitneembaar afgedekt. ( de groene stippellijn)
Mijn vragen;
a. is 100 diameter voldoende of is 110 of 120 aan te bevelen/noodzakelijk?
b.is in dait geval een electrische ventilator noodzakelijk of kan natuurlijk optimaal afgezogen worden nu beiden naar een schoorsten leiden?
En zo ja waar plaats ik die het beste/vb net voor de ingang van de schoorsteen? of elders?
c. Dien ik een klepje te plaatsen in vb de doucheafvoer net voor de schoorsteen? of anders/
d. mocht ventilator noodzaak zijn dan had ik graag geweten hoe Arie de "instelbare leiding thermostaat" op de warmwatertoevoer aansluit/inclusief het electrische gedeelte en hoe zo een themostaat uitziet
Ik kan dat artikel niet terugvinden.
Voeg een schetsje bij en wacht de reacties af,
dank alvast,
andres
11253_schets_afvoer_lucht_1.jpg
 
De douche zou via natuurlijke ventilatie kunnen, de trek in een schoorsteen is normaal groot genoeg daarvoor.
Het beste is een pijp door de schoorsteen te laten trekken, de pijp wordt vochtig en er kan eventueel aanwezig roet doorslaan naar de buitenkant van de schoorsteen.

De afzuiging van het fornuis is me niet duidelijk, komt hier een wasemkap te hangen ?
Wanneer er een wasemkap komt dan loopt u grote kans op kookluchtjes in de douche bij gebruik van 1 pijp, een klep is dan noodzakelijk.
 
Jan, ja er komt een wasemkap dus zal ik aan de doucheafzuig niet ontkomen aan een klep.
Maar een klep wil natuurlijk ook zeggen een motertje anders gaat de klep toch niet open? of zie ik dat verkeerd?
Wat betreft de buis, kan dat kwaad dat de vocht met het oude roet in aanraking komt? behalve dan eventuele doorslag naar buiten toe. Ik krijg namelijk hooguit een 100 diameter buis in de schoorsteen/110 ook nog schat ik en er zijn maar 5 meter te overbruggen. Toch maar doen?
 
De buis in de schoorsteen zou ik zeker doen maar 100 mm is wel erg klein voor een afzuigkap.
Misschien is het beter voor een re-circulatiekap te kiezen in samenhang met een natuurlijke ventilatie middels de schoorsteen, dus zowel douche en keuken op natuurlijke wijze ventileren via de schoorsteen.
Er zijn ventilatoren in de handel met ingebouwde klep, die gaat open wanner de ventilator aangezet wordt.
 
Die ventilator voor de douche dus met geintegreerde klep. Wil zeggen dat hij dicht staat totdat hij aangezet wordt. Dat begrijp ik.
Maar wat bedoel je met re-circulatie wasemkap? Normaal zet je de waemkap aan en gaat ie zuigen en de klep openen toch? Of bedoel je daar iets anders mee, Jan.
Trouwens Jan, is vb 110 diameter dan niet voldoende om die drie meter te overbruggen tot aan de schoorsteen en eventueel de vijf meter tot het dak? Er komt een fornuisje met twee vuren en geen vier. Misschien maakt dat wat uit?
 
De capaciteit van de afzuigkap is belangrijker dan het aantal pitten, op de laagste stand van de kap moet er niet teveel weerstand zijn in en door de pijpen wil de kap de lucht kwijt kunnen, totaal is het zo'n 8 meter door een dunne pijp en dat is best veel.

Een re-circulatiekap zuigt de kooklucht door een koolstoffilter dat de lucht reinigt, de lucht gaat via een opening in de kap weer terug de keuken in.
 
Jan bedankt. Toch nog een vraagje. In het plafond kan ik ook weg met vb 125, dan laat ik het systeemplafond gewoon enkele centimeters naar beneden want dat moet ik nog maken. Als ik die 3 meter van het fornuis tot aan de schoorsteen 125 maak zou dat een aanvaardbare optie zijn? In de schouw zou ik hem dan vrije loop laten, die afmeting is is 15 op 15 cm , (net gemeten)
Wat denk je?
alvast bedankt
 
Dat betekent een extra weerstand bij het verloop van 125 x 110 wanneer u een pijp gebruikt in de schoorsteen, dat maakt het eerder slechter dan beter.
Met 125 mm naar de schoorsteen is in elk beter maar zie het nadeel hieronder.

Wilt u toch gebruik maken van het schoorsteenkanaal in de huidige toestand zonder pijp erin controleer dan de schoorsteen terdege op roet, zit er roet in dan gaat het vrijwel zeker mis op termijn.

Wanneer de afmeting 150 x 150 mm is past er toch ook een pijp van 125 mm in ?
Dat vermindert het probleem van de capaciteit aanzienlijk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan