Velux dakraam aftimmeren onder 45 graden, waarop vast maken?

Rick diy

 • #1
Ik ga isoleren en hierdoor komt er zo'n 17cm tussen mijn dakraam en de dakrand te liggen. Om zoveel mogelijk lichtinval te behouden wil ik de gipsplaten onder 45 graden zetten.

Zoiets als dit, maar dan niet alleen de boven en onderkant in verstek, maar alle 4 de hoeken :

1649185543269.png


Mijn idee is om een balk tussen de gordingen te plaatsen waar ik de gipsplaat op kan vastzetten, maar hoe zet ik deze vast aan de kant van het kozijn? Er zit niet echt materiaal rondom het kozijn. Het eind grenst op de isolatieplaat en de pur, niet echt iets dat stevigheid biedt. Het lijkt me nou ook niet verstandig om in een velux kunstof kozijn te gaan schroeven. In het dakraam zie ik als dat er rekening is gehouden met een plaat die je onder deze hoek zet (zie foto), maar hoe maak ik dit vast?

20220405_205234.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Dagstukken maken van multiplex. Vastzetten met dunne vk draadnagels.
  Vergeet de dampremmende laag niet.
   
  • Like
  Waarderingen: Rick diy en Walker

  Rick diy

  • #3
  @Rola Super bedankt voor je advies!

  De rest van de zolder wordt gestuct. Er past in dat venster precies een multiplex plaat van 12mm, maar dan heb ik geen ruimte meer voor én stucplaat én stuc. Begrijp ik het goed dat het niet mogelijk is dit zo te doen dat ik de binnenkant kan laten stucen?

  De 12mm plaat kan ik in het venster schuiven en dan aan de andere kant (ong.30cm van het raam) vastnagelen. Hij zit dan niet vast bij het dakraam omdat ik daar nergens kan nagelen. Begrijp ik het zo goed?

  Wat betreft de dampremmende folie. Zoals je op de foto ziet zit na er op het OSB achtige hout een laag isolatie. Hierop liggen de pannen. Ik heb het aan buren gevraagd, maar niemand weet of deze laag dampremmend is. Is er een manier om hier achter te komen?
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #4
  Wat je op de foto ziet kan ook enkel PUR zien om het raam af te dichten op het dakbeschot.

  Even het dak op en kijken wat er precies op zit en hoe dik. Vaak is wel te simuleren met software wat er dan wel of niet kan qua na isolatie.

  Klimaat folie of intelligente damprem zijn dan belangrijk.
   
  • Like
  Waarderingen: Rick diy

  Edwinnn

  • #5
  In principe hoef je de plaat aan het kozijn niet vast te maken, er zit inderdaad een gleuf waar een plaat van 12 mm precies in past. Bij mij heb ik daar wel nog kit in gedaan en daarmee vast gezet (geen idee of dat geadviseerd wordt eigenlijk). Het kan dan ook nog iets werken.
   
  Laatst bewerkt:
  • Like
  Waarderingen: Rick diy

  Rick diy

  • #6
  @Vonken_trekker Er zit wel wat isolatie op die plaat, is een paar centimeter dik:

  20220406_104856.jpg


  Van buiten kijk je op die laag als je de pannen oplicht:
  20220406_104834.jpg

  Heb je een voorbeeld van software die ik hiervoor zou kunnen gebruiken? Het huis is uit 1981 en ik kom er dus niet achter wat dat bruin/gele spul is en of het dampremmend is.

  (En ja, deze foto's heb ik zojuist genomen in de regen :P)
   

  Rick diy

  • #7
  @Edwinnn Dat van die kit is een goede, redelijk definitief maar ben ook niet van plan deze zolder ooit nog aan te raken na deze verbouwing :lol:

  Ik had gehoopt dat er nog een methode was om hem stucklaar af te werken, maar moet er denk ik maar vanuit daan dat het een houten constructie wordt.
   

  Edwinnn

  • #8
  Ik heb dit zelf met een timmerpaneel gedaan. Maar ook een bedrijf dat bij mij 2 andere dakramen gemaakt heeft deed dit met plaatmateriaal (en dus niet met de bedoeling dat het gestuct zou worden). Kennelijk is dat de manier. Bij plaatsen van een geheel nieuw raam vertelden ze me dat ze eventuele nieuwe balken die ze tussen de gordingen zetten altijd zo plaatsen dat je met je plaatmateriaal precies goed uitkomt (in de groef en tegen de balk).
   

  Rick diy

  • #9
  Helder, ik ga een plaatje multiplex halen en een middagje lopen klooien. Allemaal bedankt voor het meedenken!
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #10
  Het lijkt op een aantal centimeters PUR. Je zult even moeten opmeten hoeveel precies.

  Met Ubakus kan dit worden doorgerekend. Maar als je de technische helpdesk van K..gs..n belt dan rekenen zij het voor je door.

  Je zult ruimte moeten houden tussen dakbeschot en PIR en een Klimaat folie moeten toepassen.
   
  Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
  3
  15
  Gerelateerde onderwerpen
  Oud dakraam dicht maken
  Dakraam lek

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu