Veiligheidsglas in nieuwbouw, investering waard?

Boeing767

  • #1
Beste forumleden,

Ik heb recentelijk een nieuwbouw woning gekocht (moet nog gebouwd worden). Nu hebben wij daar een schuifpui in (die grenst aan onze achtertuin) en in de keuken hebben wij 2 ramen tot aan de grond. Uiteraard zijn alle ramen van HR ++ glas, maar het viel ons op dat wij tegen een meerprijs ook NEN 3569 glas kunnen laten plaatsen, dit wordt aanbevolen voor ramen onder de 0,85 m.

Mijn vraag, is dit echt zo belangrijk? Ik dacht dat het huidige glas vandaag de dag sowieso al een 'soort' van veilig is en redelijk veilig versplinterd?

De meerprijs is fors, 22,50 p/m, dus 45 euro p/m aangezien het dubbel glas is. Er zijn al 50 woningen gebouwd en volgens de aannemer zijn wij de eerste die hier naar vragen (gek want het zit gewoon in de meerwerk lijst).

Op internet kan ik niet echt goed de voordelen achterhalen (hooguit dat het veiliger is voor personen mocht het glas breken), maar meer dan dit kan ik niet vinden. Is het ook beter qua isolatie of qua inbreek gevoeligheid?

Kan iemand mij hier wellicht meer over vertellen?

Alvast bedankt!
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Boeing767 schreef:
Ik dacht dat het huidige glas vandaag de dag sowieso al een 'soort' van veilig is en redelijk veilig versplinterd?
Veilig versplinteren bestaat niet: glas breekt veilig of het versplintert. Normaal glas versplintert bij breuk (dat glasscherven gevaarlijk zijn spreekt voor zich). Veiligheidsglas heeft een folielaag die de glasscherven en splinters bij elkaar houdt zodra de ruit breekt. Net als bij de voorruit van een auto. Hierdoor kun je je niet zo snel verwonden.
Boeing767 schreef:
Er zijn al 50 woningen gebouwd en volgens de aannemer zijn wij de eerste die hier naar vragen (gek want het zit gewoon in de meerwerk lijst).
Je moest eens weten waar mensen allemaal niet naar vragen. Het merendeel denk altijd “het zal wel goed zijn, de aannemer zal het wel weten
 

Poster

  • #3
Kwaliteitsverschil HR++ glas of veiligheidsglas of niet

Hallo
wellicht heeft u iets aan dit eerder topic.
Verder kan je veiligheidsglas onderscheiden in
A: Gehard glas (vitrine s enz,)
B: Gelaagd glas ( autoruiten enz.)
C: Folie veligheids glas (een goedkopere versie van veiligheids glas) en redelijk inbraakwerend.
En nog speciale soorten.
Als u boven in "zoeken" veiligheids glas intikt, komt u verschillende topic s tegen over dit onderwerp, misschien helpt het u verder.
 

Emlichheimer

  • #4
Is het niet zo dat in het Bouwbesluit de NEN 2608 van toepassing wordt verklaard, welke de NEN3569 aanstuurt.
Er zou dus al veiligheidsbeglazing toegepast moeten zijn.
 

Poster

  • #5
Klopt, ik had onderstaande al eens in een eerder topic geplaatst, dat te vinden is in "zoek" onder veiligheids glas.

----------------------------------------------------------
Richtlijnen ter info over glassoorten. 

Letsel-veiligheids-glassoort 

NEN 3569 (Veiligheidsbeglazing in gebouwen), geeft aan waar veiligheidsglas dient te worden toegepast. Algemeen kan gesteld worden dat bij beglazing gelijk of lager dan 85 cm.(vanaf vloerniveau) gehard glas of gelaagd veiligheidsglas bescherming tegen persoonlijk letsel biedt bij glasbreuk. Indien er doorvalrisico bij een niveauverschil van meer dan 100 cm. bestaat dient uitsluitend gelaagd veiligheidsglas toegepast te worden. Hierbij dient men rekening te houden met NEN 6702 (constructieve veiligheid). Kijk op NEN3569 voor meer gedetailleerde informatie:
----------------------------------------------------------
 

Emlichheimer

  • #6
Ik bedoel er eigenlijk mee te zeggen dat dit dus geen meerwerk kan/mag zijn.
Tenzij TS de schuifpui als meerwerk heeft toegepast, dan is het sowieso meerwerk.

En dan nog, bij de oplevering dient het bouwwerk aan het Bouwbesluit te voldoen, dus het niet toepassen van veiligheidsbeglazing is gewoon niet toegestaan.
 

Poster

  • #7
Ja, misschien kan TS ons uitleggen waarom er een meerprijs is voor NEN 3569 norm glas, of spelen er andere zaken/optie's/afspraken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Een aannemer die het spel slim denkt te kunnen spelen...
 

Poster

  • #9
Is ook nog mogelijk.
 

Boeing767

  • #10
Nee veiligheidsglas is niet verplicht volgens de website van de overheid.
https://www.helpdeskbouwregels.nl/vraag/419
Ik heb de volgende vraag over het toepassen van veiligheidsglas. Volgens de NEN 3569 moeten gevelelementen met een borstwering lager dan 850 mm worden voorzien van veiligheidsglas. Geldt dit alleen voor gevelelementen op de verdieping of ook voor gevelelementen op de begane grond.

In het Bouwbesluit 2012 zijn geen eisen gesteld ter voorkoming van letsel door glasbreuk (behalve zoals is aangegeven in artikel 7.15 lid 1). De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de betrokken partijen en uiteindelijk bij de gebouweigenaar of gebruiker van het gebouw. De norm NEN 3569 (veiligheidsbeglazing in gebouwen) geeft eisen omtrent (veiligheids)glas, maar deze norm wordt niet door het Bouwbesluit aangestuurd en heeft derhalve geen publiekrechtelijke status. Het is dus niet verplicht die norm toe te passen. Het voldoen aan de norm NEN 3569 kan wel privaatrechtelijk (tussen betrokken partijen) worden afgesproken.
Voor de volledigheid wijzen wij u nog op de zorgplicht zoals sinds 1 april 2007 in artikel 1a van de Woningwet is vastgelegd. Uit dit artikel volgt dat de zorgplicht van eigenaar, gebruiker of bouwer van een bouwwerk verder gaat dan uitsluitend het voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit 2003.

Veiligheidsglas is dus niet verplicht voor een vloerafscheiding. Op de begane grond is er in de regel geen vloerafscheiding vereist, dus dan gelden er ook geen speciale sterkteeisen voor bijvoorbeeld puien i.v.m. het doorvallen van personen.

Trefwoorden: Doorvalbeveiliging

Versiedatum: 27-01-2014
 

Emlichheimer

  • #11
Volgens mij wordt in Artikel 2.4 van het BB de NEN2608 aangestuurd, welke weer verwijst naar de NEN3569.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Alleen direct aangestuurde normen zijn verplicht. Daarom klopt de info op de genoemde overheidssite gewoon. Veiligheidsglas is dus in deze toepassing niet verplicht.

Of je het belangrijk vind moet je zelf bepalen. Ik vind het niet nodig in mijn huis. Het gebeurd zelden dat je valt of struikelt, laat staan toevallig tegen glas. Bij dubbel glas hoef je ook niet altijd beide ruiten te voorzien van veiligheidsglas.
 

Emlichheimer

  • #13
Weer wat geleerd!
Ik zit niet veel in de woningbouw, maar meer in de utiliteitsbouw en daar moet het gewoon sowieso.
 

Boeing767

  • #14
Iedereen bedankt voor de informatie. Ik twijfel gewoon erg. Ik heb mede na dit wel besloten om niet mijn hele beneden verdieping er mee te voorzien. Hooguit de schuifpui (iets wat toch veel beweegd).

De 2 grootste redenen:

-Mogelijk kleine kinderen in de nabije toekomst
-Betere isolatie door de extra folie (wat ik na veel zoeken op verschillende websites ben tegen gekomen), geen idee hoeveel het echt scheelt.

Ik zou het mijzelf nooit vergeten als een kind struikelt en tegen de pui aanloopt... De extra isolatie lijkt mij ook wel wat, aangezien de schuifpui toch denk ik het grootste tochtpunt kan zijn van mijn beneden verdieping :P . Mijn vraag is dan nog steeds, wat gebeurd er als het geen veiligheidsglas zou zijn.... Ik dacht dat het echt onveilige glas al niet meer bestond?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #15
Niet veiligheidsglas is onveilig als je er doorheen valt. Soms is glas aan de ene kant wat dikker (bv. 5mm) dat is natuurlijk iets steviger.

Dat het beter isoleert zal marginaal zijn. Je kan dan beter tripleglas erin laten zetten. Vraag iig de specs op als je dat soort dingen belangrijk vindt.
 

Boeing767

  • #16
Bedankt voor de informatie, we gaan er nog is even goed over nadenken ;)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #17
Kwam dit geschil nog tegen. Niet bedoeld ter discussie, maar puur vanwege een mogelijk risico op rollerwaves bij gehard glas.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu