Veel schakel momenten bij verwarmen kleine straal water

Tungsten

  • #1
Ik heb een Intergas CV ketel van nu vier jaar oud. Ik had de warmwaterkraan bij de aanrecht opengedraaid met een kleine straal water.
Toevallig zag ik op het display van de ketel, dat hij regelmatig heen en weer schakelde van ventileren; aansteken; branden en temperatuur bereikt. Daarna herhaalde deze cyclus zich weer.
Ik ging dit ook bekijken bij de douchekraan. Ook hier telkens deze cyclus herhalen. De douchekraan gebruik je wat langer, laten we zeggen tussen de 5 en 10 minuten. In deze periode dus heel wat schakelmomenten.

Daarna zette ik bij de aanrecht de warmwaterkraan helemaal open. Toen bleef de ketel gewoon door branden. Ik heb dit een paar minuten zo gedaan en toen de kraan weer dichtgedraaid. Het zou misschien kunnen, dat als ik het nog langer had gedaan, dat er toen ook weer een cyclus was begonnen.

Is het juist, dat de cyclussen zo vaak herhaald worden bij een kleine waterstraal? Ik krijg de indruk, dat de ketel op vol vermogen blijft branden en zich niet aanpast aan de kleine waterstraal, wat ik logisch zou vinden.

Het lijkt mij niet goed voor de ketel als ie zo vaak heen weer moet schakelen. Per jaar bekeken is dat vele duizenden keren. Of is ie daar op berekend. Ik zit niet op reparaties te wachten.
 

Lange Herman

  • #2
Het lijkt er op dat de ketel zijn vermogen niet kwijt kan in de kleine hoeveelheid water.
De waterstraal is dus zo klein dat je op de tapdrempel zit. (meten)
Misschien is het toestel inwendig vervuild. (onderhoud uitvoeren)
Mogelijk is de tapsensor defect.
etc, etc.
 

Tungsten

  • #3
Dat vele schakelen is dus in principe niet goed. De ketel zou dus zichzelf moeten aanpassen aan de hoeveelheid water die op dat moment verwarmd moet worden. Moduleren heet dat geloof ik.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #4
van wanneer is het laatste onderhoud?
 

Tungsten

  • #5
Ik heb een onderhoudscontract bij Energie Service Noordwest. Bij de koop van de ketel in 2016 werd mij verteld, dat bij dit type eens per twee jaar onderhoud nodig was. De laatste keer zijn ze op 1 februari 2019 hier geweest. Dus rond 1 februari 2021 komen ze weer langs. Dan sturen ze een mail met een datum.
Ik begrijp, dat er sprake is van achterstallig onderhoud. Zou eigenlijk niet mogen. Er moet dus naar gekeken worden?
Nog even ter aanvulling. De waterstraal zat niet op de grens van de tapdrempel. Daar zat ie bij de aanrecht en de douche voldoende boven. De water temperatuur zit normaal op circa 60 graden. Bij de douche via de thermostaat kraan, komt er uiteraard rond de 38 graden uit.
 
Laatst bewerkt:

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #6
Als je een onderhoudscontract heb, zou ik gewoon het onderhoudsbedrijf bellen.
Dat soort dingen zitten vaak bij het jaarbedrag inbegrepen, alleen betaal je bij vervanging van het eea dan vaak alleen de materiaalkosten.
 

Tungsten

  • #7
Ja, dat ga ik maar doen denk ik. Ik zat even te twijfelen of er inderdaad iets aan de hand is met de ketel of dat het gewoon zo hoort, dat vele schakelen bij een kleine waterstraal. Ik wil geen loos alarm maken. Ze hebben het momenteel ongetwijfeld erg druk bij Energie Service Noordwest, vanwege de vakantie tijd momenteel.
Vandaar mijn vraag op deze site. Helaas heeft nog niemand echt concreet gezegd, of dat vele schakelen een concreet mankement is, waar echt naar gekeken moet worden.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Als ik dit lees vraag ik me af, kan iemand hier wat mee. Wat is dat vele schakelen.
Het vraagt nogal wat aan optimale techniek en regelkunst om bij weinig vraag naar warmte een brander goed te laten branden.
Na de vakantie periode gewoon even bellen. Zij zullen wel weten wat veel schakelen is.
 

Tungsten

  • #9
Oké, ik ga contact opnemen met ESN over een paar weken. Ik laat nog wel even weten, waar het probleem precies zat als ESN dit kan achterhalen.
Bedankt zover.
 

Ceeshobby

  • #10
Heb je de zeefjes van de kraan ook al ontkalkt.
Als deze vervuild zijn komt er ook minder water Uit de kraan.
 

Tillyhond

  • #11
Misschien een domme vraag....
Waterbesparende douche kraan????
Denk toch dat je aan de tapdrempel zit aangezien je zegt dat het gebeurt bij de keukenkraan als deze op een kleine straal openstaat....
En als deze verder openstaat dat het vele schakelen niet gebeurd..
 

Tungsten

  • #12
Ja, inderdaad heeft mijn keukenkraan een water besparende perlator. Toevallig net opgemeten. Maximaal tapt deze kraan 7 liter per minuut met volledige kraan open. De douche kraan tapt circa 10 liter. Maar zoals eerder gezegd, het probleem zit ook bij de douchekraan dat vele schakelen.
Ik zal het zeefje even nakijken op kalk.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #13
Het is geen probleem met tapdrempel, dan zou er zo weinig worden afgenomen dat de ketel uit gaat (ruststand) en daardoor koud water produceert.
Net als bij een gasfornuis kunnen ook bij een CV ketel de vlammen niet lager dan een bepaald minimum. Als met de kleinst mogelijke vlammen de warmwater-temperatuur nog te hoog wordt dan gaat de brander helemaal uit. Voordat de temperatuur voor jou merkbaar fors gedaald is, moet de brander weer aan anders sta je koud te douchen. Dit is de cyclus die je omschrijft.
Ik leef zuinig en heb dit in verschillende woningen gehad, met andere dan intergas-ketels
Nu het zomer is, en de temperatuur van het leidingwater hoger, heb je hier eerder last van.
Hoe vaak herhaalt die cyclus zich? Elke seconde? Elke 10 seconde? Elke minuut? (een video-opname van het ketel-display tijdens het douchen maakt dat wel duidelijk)
Net als WGB zou het goed kunnen dat er niets aan te doen is. Het zou natuurlijk ook mogelijk zijn dat het lager regelen van de vlammen ('moduleren') door een defect niet goed lukt.
 

Tungsten

  • #14
Inderdaad lijkt de tapdrempel nu logisch bekeken niet het probleem. Het water wordt bij het douchen inderdaad niet koud. De cyclus herhaalt zich ruwweg na een halve minuut. U zegt dat moduleren bij het warm water maken ook gebeurt (net als bij het verwarmen van het huis) en dat dit in mijn ketel mogelijk niet goed functioneert. Dan lijkt het mij toch zinvol, dat ESN hier even naar gaat kijken na de vakantie periode.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Dank je wel AvDijk
Tungsten moet eerst maar even vermelden wat veel schakelen is.
Vraag me wel af hoe het werkt met een thermostatiche wastafelkraan. De ketel moet dan te warm water maken en de thermostatiche wastafelkraan met daar weer koud water bijmengen voor een straal water waar net de ergste kou van af is.
Sorry ik had dit bericht wel getypt maar nog niet verzonden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu