Vaste telefoonlijn is 'dood''

Klusvrouw 50plus

  • #1
Als je de hoorn van de haak neemt, moet je een toon horen. Dat gebeurt plotseling niet meer, terwijl ik niets met de telefoonaansluiting heb gedaan, de lijn is dood.

Als ik de stekker uit het aansluitpunt haalt en na een halve minuut er weer in doe hoor ik de vertrouwde toon wel weer. Ik kan dan weer wel telefoneren, maar zodra ik het gesprek beeindig door de hoorn op de haak te leggen werkt de lijn niet meer. Ik kan dan niet meer bellen (behalve weer op de manier van stekker-eruit- en- erin) en ook niet gebeld worden. Wie mij belt, krijgt de ingesprekstoon te horen, eeuwigdurend.

Wie heeft een idee wat er aan de hand kan zijn? Ter informatie: er loopt ook een modem over de telefoonlijn, maar dat functioneert al maanden prima, overigens na perfecte hulp van onder andere Gerrit B. Misschien kan die mij opnieuw helpen? Of weet iemand anders wat er loos kan zijn?

Alvast mijn hartelijke dank!
Klusvrouw 50+
 

Pepjo

  • #2
Ik verdenk het telefoontoestel.
Heeft U misschien wat informatie over het model/type ?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Toevallig onweer gehad?
Ik denk dat je telefoon stuk is.
 

Klusvrouw 50plus

  • #4
Inderdaad, ander toestel geplaatst en het probleem is opgelost. Dank, dank, dank!
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Er klopt inderdaad iets niet, dat hoeft niet aan het toestel te liggen maar dat kan natuurlijk wel.
Voor zover ik mij e.e.a nog kan herinneren werden in het toenmalige probleem meerdere telefoons aangesloten.
Het kon wel eens zijn dat daar het probleem ligt.

Je hebt nl. te maken met en aansluitfactor van 5 op de aansluiting van KPN.
Onderop elk toestel zit als het goed is een blauwe sticker met hierop de aansluitfactor aangegeven. Oude toestellen met en rinkelbel hebben die nog niet maar daar moet je standaard een aansluitfactor van 2,5 aanhouden.

Tel van alle toestellen deze aansluitfactor op kom je over de 5 dan kan het zijn dat je de hoorn wel oplegt, maar voor de wijkcentrale van KPN door de te hoge aansluitfactor nog steeds denkt dat je aan het bellen bent omdat alle toestellen samen een te grote belasting vormen.

Door er nu een toestel uit te trekken zakt deze aansluitfactor een stuk en zegt KPN oké lijn verbroken, dus terug naar kiestoon als je de hoorn weer opneemt.

Het lastige is regelmatig dat je soms als je met alle toestellen op de haak wel gewoon kunt bellen en de volgende keer plots een dode lijn krijgt.

Deze lijn is echter niet dood, maar nadat je het laatste gesprek hebt beindigt, en de ander kant heeft opgehangen, zal ondank dat je de hoorn hebt opgelegd KPN de in bezet toon geven Tuut, tuut, tuut enz. dit houden ze een minuut of wat vol en zeggen daarna oké die luistert toch niet dus toon wegschakelen (vrij vertaald) en als je goed luistert zul je alleen nog wat ruis horen.

Vandaar mijn advies kontroleer even alle toestellen op de aansluitfactor, oude toestellen waar niets op staat tel je als 2,5 en ook extra bellen ed. tel je voor 2,5.
tel alle waardes bij elkaar op
Kom je boven de 5 uit dan kan bovenstaand verhaal wel eens kloppen.

Woon je dan ook nog eens ver van de wijkcentrale dan moet je absoluut niet boven die 5 uitkomen, woon je dichter bij (max 1 Km) dan mag het ook nog wel een keer 6 zijn, maar ook absoluut niet meer.
Wil je alle toestellen toch blijven gebruiken zet er dan een telefooncentrale voor of koop toestellen met een lagere aansluitfactor vaak is er in het 2e hand circuit wel wat te vinden voor vrij weinig geld.

Kom je er niet uit dan hoor/lees ik het wel weer.

suc6

Gerrit Bakker
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
En wat misschien een oplossing is als je steeds problemen bijft houden: Een dect toestel kopen met neventoestellen.
Dan heb je de problemen met te hoge aansluitfactor niet meer.

Mocht je dat van plan zijn, denk er dan aan dat bij een aanschaf in één keer zoveel toestellen als je nodig hebt, meestal veel goedkoper is dan eerst een hoofdtoestel en later toch beslissen om er neventoestellen bij te kopen.

Dit is onafhankelijk van het merk dat je kiest: de losse neventoestellen zijn vaak erg duur, of zelfs niet te krijgen.

Dit is eigen ervaring, ik ben zelf begonnen met één alleen hoofdtoestel...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu