Vaste kast maken

Kaajee

  • #1
Ik wil graag hier even sparren, klankborden om tot een weloverwogener oordeel te kunnen komen.

Ik wil in mijn hal een vaste kast (100x100cm) maken. Een kast van vloer tot plafond (230cm) met deur. De achterwand van de kast wordt gevormd door een al bestaande muur. Ik wil een vaste kast omdat hij dan veel mooier opgaat in het geheel dan een losse kast. Nu wil ik natuurlijk zo weinig mogelijk ruimte kwijt zijn aan de dikte van de muren, dat is alleen maar zonde en voor een kast niet echt relevant. De wanden van de kast zullen nauwelijks belast worden. Grofweg zie ik 4 mogelijkheden:

-gasbeton blokken, 50 mm dik voor een kast genoeg lijkt me toch?. Lekker solide en nog enigszins massief. Iets lastiger bouwen/verwerken en iets minder universeel om daarna te gebruiken qua pluggen om iets op te hangen. Iha iets 'zachter'. Ook afwerken (moet gestukt en voorbewerkt worden) iets lastiger.
-gipsblokken, minimale dikte 70 mm, verder enigszins te vergelijken met gasbeton, in deze toepassing (kast) weinig verschil.
-kastwanden maken van gipsplaten icm metalstud of houten frame. Liefst 2x gips voor massa/solide (of 1x gips icm hout/osb voor makkelijker/beter schroeven/bevestigen) Binnenkant ook netjes afwerken. Dan al snel totaal: 2x gips (19mm), hout/metalstud (minimaal 45mm) en nog 2x gips of hout (19mm) = 83mm (evt. alleen osb aan binnenkant, dan 74mm.
-alleen (enkel laags) hout osb/mulitplex gebruiken aan binnen en buitenkant. Dan aan plaatmateriaal 2x 18mm en een houten frame met een dikte van bijv. 40 mm. Dan totaal 76mm. Of zou een dunner houten frame ook kunnen volstaan? Hoe dun/dik zou dit hout (frame) dan mogen zijn? Eventueel met wat meer verticale staanders.
(Deze beide laatste 'holle wanden' zou ik dan wel voorzien van iets van isolatie om holle klank tegen te gaan)

Ik hoor graag! Alvast dank.
 

Kaajee

  • #2
Niemand iets toe te voegen? Of staat ie op een verkeerde plek?
 

Naakal

  • #3
En, wat is het geworden?
 

Kaajee

  • #4
Nog niets, wacht nog steeds op een inhoudelijke reactie:) :)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu