Variac als dimmer voor ingebouwde verlichting?

Wamelis

  • #1
Dag mensen,

Even een dingetje waar ik al een tijdje mee speel in gedachten... Ik ga te zijner tijd dimmers installeren, in één ruimte zou ik eigenlijk het liefst een variac gebruiken. Die ruimte is voor een groot deel voor muziek bedoeld. Variacs zijn de meest storingsvrije dimmers die er bestaan en ik vind ze er ook nog eens charmant retro uitzien :cool: .



De verlichting zit gewoon in het plafond, maar variacs mag je niet inbouwen in een wand. Nu zat ik te denken aan een Perilex stopcontact, waarvan 2 kontakten gebruikt worden om stroom naar de variac te brengen, en 2 om de variac uitgang terug de wand in te brengen, naar de lampen toe.

Dat gaat allemaal wel werken, maar de vraag: is zo'n creatieve oplossing toegestaan volgens de elektrische regelgeving?
 

Fiesiekus

  • #2
De zwarte variacs waar ik ooit mee werkte, hadden een bakeliet contactdoos in de zijwand. Kan je daar niet de stekker van de verlichting insteken?

Buiten die mogelijkheid, zie ik geen enkel probleem met die perilex.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Er zijn weldegelijk inbouw variacs
 

Wamelis

  • #4
@Fiesiekus: klopt, er zit een stopcontact op. Ik ga nog wat verder nadenken over de handigste aansluitmethode. Zo'n perilex leek me wel praktisch - mocht de dimmer ooit niet meer nodig zijn, dan kan ik in de perilex doos de draden aan elkaar lassen, en dan is het eenvoudig weer een traditionele installatie.

@Headhunter: Dat is nieuws voor me, ik dacht dat ze wegens warmteontwikkeling niet in een wand gebouwd mochten worden, zo'n type heb ik ook nog nooit gezien.
Als dat inderdaad kan, zou ik daar graag meer over weten. Weet je misschien merken, of een linkje? (PM'tje welkom als het niet hier mag)

In ieder geval lijkt het dus toegestaan te zijn, goed om te weten!

Dank,
Wim
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Inbouw variac produkt url niet werkend

En daar staan er nog veel meer.
 

Wamelis

  • #6
Slecht aanbod op dit moment misschien, maar ik vond er zojuist geeneen bij die advertentiesite link...

Ik vond googlend wel een Amerikaans bedrijf waar ik iets van zou kunnen importeren, maar dan blijft toch een vraag knagen: er zijn nogal strikte NEN regels over wat je in de elektra mag inbouwen. Ik begrijp uit de vorige reacties dat een externe variac, ook voor ingebouwde verlichting, geen probleem is.

Maar wat bij inbouw, voldoet een installatie met een inbouwvariac nog wel aan de regels?

Dank,
Wim
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
In welke regel staat dat je een variac niet mag inbouwen?

Er is alleen een regel dat je materieel op een juiste manier moet gebruiken.
Een inbouw variac is om in te bouwen dus dat is geen probleem, blijft alleen de manier van inbouwen over, en die moet voldoen aan de fabrikant gegevens wat betreft ventilatie.
 

Wamelis

  • #8
Ik meende me te herinneren dat alle inbouwspulletjes aan een bepaald keurmerk moeten voldoen, en dat dit niet snel op een variac te vinden is.

Maar dat is een vage herinnering, en ik begrijp nu dat het gewoon mag. Dan zal ik eens mijn best gaan doen om meer info over inbouwvariacs te vinden!

Dank,
Wim
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu