Vanaf gasmeter opnieuw aansluiten

Ralphe

  • #1
Beste mede-klussers,

Ik ben bezig mijn gasleiding wat veiliger aan te leggen. Deze loopt nu onder een houten vloer door met stalen leidingen en allerlei draadkoppelingen onder de vloer. Ik heb alleen maar gas nodig om te koken, dus alle andere koppelingen komen te vervallen. Ik wil de leiding naar de keuken daarom vervangen door meerlagenbuis met slagvaste (uiteraard gele :-)) mantelbuis, aan één stuk.

Hieronder een foto van de gasmeter, waar vandaan de nieuwe leiding moet komen. Kan ik dat flexibele geribbelde stuk buis het beste laten zitten of is het beter om dat er ook af te halen?

IMG_20200702_183246.jpg


Het makkelijkste lijkt me om het geribbelde stuk los te draaien van de de 90-gradenbocht die in de muur verdwijnt. Dan sloop ik de bocht en de rest wat in de muur zit eraf en vervang het door de nieuwe buis. Ik heb dan alleen een koppeling van meerlagenbuis 16x2 naar 3/4" buitendraad nodig volgens mij. Aan de andere kant lijkt me hoe minder koppelingen hoe beter.

Wat zouden jullie doen? Andere inzichten en hulp zeer welkom!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je kan alles tot de kraan vervangen als je dat wilt, wel het meetpunt laten zitten, die heb je nodig om de leiding af te persen.
Het is echter makkelijker om er een 3 delige koppeling tussen te hebben omdat je dan alles kan losnemen indien nodig, wil je dat niet dan krijg je een probleem als er toch een puntstuk lekt.
 

Ralphe

  • #3
Ik zit me te bedenken dat ik eigenlijk toch iets driedeligs ertussen moet hebben, omdat ik een kant en klare buis koop met geperste koppelingen eraan (die kun je volgens mij niet draaien).

Maar dat geribbelde stuk flexibele buis heeft in principe ook de functie van een driedelige koppeling toch? Dus misschien het beste om dat ook maar te laten zitten en daarop de de nieuwe buis te monteren?

Dat moet dan toch met een 3/4" puntstuk? Want ik zie volgens mij ook een nippel, dus die kan dan weg?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Sommige meerlagenbuis leveranciers adviseren ook nog een gasstromingsbeveiligingsschakelaar te plaatsen tussen de meter en de meerlagenbuis.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu