Van zwart naar bruin voor buitenlamp

MartijnR

  • #1
LS,

Mijn 2e elektriciteitsklus:

In de meterkast is door de vorige bewoner een voorbereiding gemaakt voor een buitenlamp.
Vanaf de meterkast lopen pvc buizen omhoog met de kabels voor het hele huis. 1 Buis (A) loopt over in een lasdoos en die vertakt naar 2 buizen.

Van de 2 buizen loopt 1 buis verder omhoog (B) en 1 buis loopt naar de buitenmuur eindigent in een kabel (C).
In de lasdoos komen 3 blauwe en 3 geel/groene kabels samen met een schroefdop (in alle 3 buizen verdwijnt er 1).

Het gaat mij om de zwarte en bruine:
Uit A loopt een bruine over in B zonder schroefdop, dus rechtstreeks.
Uit B (die dus verder naar boven loopt) komt een zwarte draad die is verbonden via een schroefdop met een zwart draad die bij C naar binnen gaat. Dit verwacht ik niet (geen idee waar die uit B vandaan komt).

De pvc van C eindigt en een kabel (dus met oa zwart) en uit de buitenmuur komt een kabel met de kleuren blauw/geelgroen en BRUIN.
Precies andersom dus???
Deze laatste zullen dus verbonden moeten worden.
  • Op de zwarte staat stroom (die uit C komt). Ik weet dus niet waar die vandaan komt maar is dat normaal wanneer er geen schakelaar is gemonteerd?
  • Een zwart draad wordt gebruikt middels een schakelaar om de stroom te kunnen onderbreken. Ik lees steeds dat voor een lamp de bruine via een schakelaar overgaat in een zwarte (wat kan een zwarte wat een bruine niet kan? waarom kun je een bruine niet als schakeldraad gebruiken?)
  • Wat zet ik nou tussen de buitenkabel en de kabel die uit C komt?
    Of moet ik de buitenkabel vervangen voor 1 met een zwart draad ipv een bruine? Of de bruine die uit A komt ook naar C laten lopen (met een schroefdop) en in een stopcontact monteren, vervolgens de buitenkable voorzien van een stekker (alles dan dus bruin).
Het gaat om een buitenlamp met sensor dus die hoeft niet met een schakelaar bediend te worden. Ik heb er 1 aan de achterkant van het huis en die loopt via een stekker in het stopcontact.

Lang verhaal, ik hoop dat het duidelijk is.
 

Gerrit

  • #2
Ik moet zeggen dat het verhaal wat moeilijk leest.
Je verwart o.a. de begrippen draad en kabel.
Ik begrijp uit je verhaal dat buis C draad bevat en dat de buis buiten eindigd met een kabel met een andere kleur. Dan zit er ergens nog een lasdoos waar de overgang is opgelast.
Als uit buis B een zwarte draad loopt die in buis C verdwijnt dan is dat een schakeldraad en zit er ergens een schakelaar of kombinatie. Die kan soms op vreemde plekken zitten. Kijk b.v. eens in een vaste kast.

Over de verdere punten; een bruine kan meer stroom doorlaten dan een zwarte, het koper is n.l. dikker.
Als er een overgang tussen 2 leidingen nodig is, moet hier een lasdoos worden geplaatst. Bij kabels is dit een kabeldoos.
Een lamp aan sluiten met een kontaktdoos verdient geen schoonheidsprijs
Dan je laatste opmerking dat er geen schakelaar nodig is; Ieder lichtpunt, ongeacht welke lamp hierop wordt aangesloten, moet met een schakelaar spanningloos gemaakt kunnen worden.

Wees vooral voorzichtig en schakel de spanning af tijdens het werk.
Als je het niet goed begrijpt vraag dan iemand die deskundig is even mee te kijken.
 

MartijnR

  • #3
Bedankt Gerrit,
Ik ben met je eens dat het erg moeilijk leest.

Missschien wat concreter :
Ik heb een kabel met blauw/geelgroen/ZWART draad. Deze is aangesloten op de meterkast en er hangt aan het einde een kroonsteentje aan; kan ik dus gebruiken om iets wat elektriciteit nodig heeft aan te monteren.

Ik heb een sensorlamp buiten hangen waarvan de kabel naar binnen gaat die bestaat uit blauw/geelgroen/BRUIN draad.
Het uiteinde (wat naar binnen gaat) moet ik dus aansluiten op het elektriciteitsnet

Vraag: Mag ik deze kabels verbinden? Bijvoorbeeld via een schakelaar?
Dus mag je zwart met bruin verbinden (in die volgorde)?
Normaal verbind je voor een lamp: bruin---schakelaar----zwart,
nu dus zwart----schakelaar----bruin.

Ik hoop dat het nu duidelijker is, het is allemaal erg nieuw voor me.
Martijn
 

Jacovrie

  • #4
Blauw op blauw. Geel/groen op geel/groen. Eventueel via een schakelaar zwart op bruin. Lamp moet bij omzetten schakelaar dan gaan branden wanneer sensor/ schemerschakelaar ingeschakeld staan. Ben er wel van uitgegaan dat de kabel in meterkast goed is aangesloten en idem voor de kabel aan de sensorlamp.

Wanneer het een sensorlamp betreft met schemerschakelaar, dan zijn deze vaak met een schroevendraaier in te stellen. Om te controleren of de lamp goed is aangesloten, kan de schemerschakelaar in de uiterste stand gezet worden. Wanneer het goed is, reageert de sensor nu op beweging en gaat de lamp branden. Wanneer het werkt, dan niet vergeten de schemerschakelaar weer in de juiste stand te zetten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu