Van serieschakelaar naar wisselschakeling

Sniersel

  • #1
Ik ben bezig met het verbouwen van mijn zolder. Ik wil een wisselschakeling maken van de schakelaar onder aan de trap met een schakelaar boven aan de trap die 2 lampen (gelijktijdig) bedienen. De schakelaar onder aan de trap is volgens mij een gewone serieschakelaar waarmee je een lamp aan en uit kunt doen. Er lopen vanuit deze schakelaar een rode en een zwarte draad naar de zolder naar een lamp. Uiteraard moet ik de schakelaar beneden aan de trap vervangen door een wisselschakelaar en er dan ook nog een plaatsen boven aan de trap. Maar moet ik ook nog een extra draad trekken vanuit de schakelaar beneden naar boven en hoe doe ik dat? Of kan ik met deze 2 draden vooruit en maak ik een wisselschakeling om vanuit de wisselschakelaar boven 2 zwarte en een bruine draad te trekken?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Hier staat een beschrijving van wat een wisselschakeling is plus een schema.
En ja dan moet er een draad worden bijgetrokken.

Maar er hoort geen rode draad van een schakelaar naar de lamp te lopen.

Bruin is fase, zwart is schakeldraad, blauw is nul.
En met oude bedrading is groen fase, zwart schakel en rood nul.
 

Sniersel

  • #3
Ik begrijp dat de bedrading die er nu zit niet klopt, maar hoe kan ik de bedrading die er nu inzit vervangen door de juiste bedrading? Het ligt niet open dus het moet door de pvc pijp getrokken worden. Is het mogelijk om de 2 bestaande draden dmv een verbinding aan elkaar 3 nieuwe draden door de pijp te trekken?
 

Ghostwalker

  • #4
Sniersel,

Je zou kunnen proberen om door middel van de oude bedrading de nieuwe bedrading door de buis te trekken.

Ik zou adviseren om gebruik te maken van een trekveer.


Maar hoe is nu de oude bekabeling gerealiseerd?

Groeten,
Paul
 

Sniersel

  • #5
Als je de oude bedrading gebruikt om de nieuwe aan vast te "knubbelen" heb je toch geen trekveer nodig? Of begrijp ik je verkeerd? Ik moet inderdaad eens kijken hoe de bedrading aan de schakelaar is gemonteerd en of die nog dezelfde kleur heeft als de bedrading die naar de lamp gaat. Eigenlijk zou er nog ergens (onbereikbaar) een lasdoos moeten zitten, toch?
 

Ghostwalker

  • #6
Sniersel,

Je kan ook de nieuwe bekabeling, door middel van de oude bekabeling door je leiding trekken.
Alleen wat ik aangaf is dat een trekveer iets gemakkelijker werkt.

Zit er bij jou een centraaldoos op de 1e verdieping of de zolder?
Zo ja, dan even controleren welke bekabeling hierin verwerkt is. en of deze door gelust is naar de eerste schakelaar.

Groeten,
Paul
 

Sniersel

  • #7
Ik heb nog eens goed gekeken naar de bedrading van de schakelaar beneden aan de trap en de bedrading naar de lamp toe. Onder aan de trap zit een wisselschakelaar met 2 draden, nl. zwart en bruin. Dan komt er uit de vloer van de zolder een rode en een zwarte draad, wat eigenijk niet klopt. Dit betekent dat er ergens een lasdoos zit waar de de draden met elkaar gelast zijn. Alleen weet ik niet waar deze lasdoos zit. Is er een mogelijkheid om er achter te komen waar deze lasdoos zit? Want op deze manier kan ik geen nieuwe bedrading trekken om er een wisselschakeling van te maken. bvd
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #8
Over het algemeen zitten lasdozen achter de plafondlamp althans bij een centraal dozensysteem.
 

Sniersel

  • #9
In dit geval zit er geen centraaldoos, maar slechts 2 kabels die onder de zoldervloer uitkomen. Of misschien moet ik het een verdieping lager zoeken?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #10
Je kunt proberen om met een leidingzoeker de draden na te lopen. Dan zou je op een gegeven moment bij die lasdoos uit moeten komen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu