Serieschakelaar vervangen door combinatieschakelaar

JoHan_dyman

  • #1
Beste electro-techno's!

Heb volgens mij vrij een simpele vraag, maar in momenteel zie ik in fases groen en geel, schijt meerdere kleuren bruin, en mijn hoofd loopt blauw aan van alle info die er op deze site te lezen valt. Het valt nog mee dat ik mijn eigen geaardheid nog niet betwijfel... Voordeel van het lezen is wel, dat ik me enigszins kan aanpassen aan jullie jargon....

Ik moet in een hal (begane grond, onderaan de trap) een combinatieschakelaar (lichtschakelaar met wcd, geaard) aansluiten op de plek waar een lichtschakelaar zit/zat. Een licht die ook door een andere schakelaar op de eerste etage aan/uit kan worden gezet.
Deze schakelaar (bededen) is aangesloten op 2 zwarte draden en een bruine, die alle drie, door een pvc buis uit het plafond komen. Heb even zitten pielen en kreeg in ieder geval het schakelgedeelte van de combinatieschakelaar aangesloten want het lampje doet het (gelukkig) nog steeds.

Heb dus een tijd zitten prakkiezeerdoen over hoe ik dit karweitje af moet krijgen. Ik ben namelijk geen nuldraad tegengekomen en ook geen aardedraad, welke ik beide wel nodig heb volgens mij.
- De aardedraad toevoegen lijkt mij op zich niet moeilijk, want de schakelaar komt pal naast de meterkast, maar waar haal ik het nuldraad vandaan?
- Dien ik een blauw draad vanaf het lichtpunt door te trekken naar die schakelaar?
Of kan er een blauw draad worden aangesloten aan de wcd en ergens in de meterkast worden 'geprikt'?
- En als ik die twee draden erbij heb, gaat het fasedraad dan via de schakelaar naar de wcd? Of andersom? Ik vermoed het laatste.

- Overigens, kan het zijn dat één van de zwarte draden eigenlijk een blauwe had moeten zijn? Ik heb ook nog niet bij het lichtpunt gezien of er een blauw draad bij zit, maar ga er vanuit dat dit wel zo is.
(-Heb ik mezelf hiermee voldoende duidelijk gemaakt?)

In ieder geval: Alvast ontzettend bedankt voor uw antwoord!

Groet,
Johan
 

Confidence

  • #2
Je zal vanaf het punt(centraaldoos) in plafond de blauwe en en geel/groene draad naar de schakelaar moeten trekken om het werkend te krijgen.

De bruine lus je dan door van de schakelaar naar de contactdoos.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #3
Als ik je toelichting lees van het probleem, dan had je waarschijnlijk een wisselschakelaar en geen serieschakelaar. ("Een licht die ook door een andere schakelaar op de eerste etage aan/uit kan worden gezet. ").

Je zegt dat je het lichtgedeelte werkende hebt gekregen. Heb je getest dat je je lamp nog steeds met beide schakelaars onafhankelijk van elkaar aan en uit kunt zetten?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu