Van Miele wasdroger Mistral C453 vliegt de aardlekschakelaar eruit

BenKlus

 • #1
Van mijn Miele wasdroger, Mistral C453, gaat na ong. 20 minuten de aardlekschakelaar eruit. Het is een condensdroger waarbij het water in een uitschuifbak bovenin wordt opgevangen.
Gedurende die 20 min. wordt de machine warm (wel erg warm aan de achterzijde) en nadat ie is uitgeschakeld door de aardlek, merk ik dat er nauwelijks water in de opvangbak zit. Als ik na die 20 min. de bovenkant verwijder merk ik dat er veel condens in de droger zit. Ik weet niet of dit normaal is. De was is dan nog vochtig en erg warm.

De condensor heb ik schoon gemaakt, die was niet erg vuil. Ook het deur filter en de beide filters in de rand schoongemaakt. Allemaal niet erg vuil. De beide thermostaten (140 en 163 grd) heb ik vervangen en het verwarmingselement bekeken, dat zag er goed uit en heb ik weer zo teruggeplaatst. Geen verbetering.
De aardlek gaat er ook na ong. 20 min. uit als ik de droger laat draaien zonder de condensor en met de afsluitklep die ervoor zit, verwijderd. Daarmee wordt de vochtige lucht aan de voorzijde direct naar buiten geblazen.

Graag suggesties waarmee ik de droger weer op orde krijg.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Lampje45

  • #2
  Het lijkt erop alsof de doorstroming van de lucht verstoord wordt, want een condensvorming dat de aardlek er uit doet gaan is niet normaal. Want als een machine aan de achterkant erg heet wordt is er dus geen luchtdoorstroming genoeg.
  Dan is het zaak alle kanalen waar de lucht door gaat eens heel grondig te reinigen, de filters in een bak azijn te zetten. De kanalen uit te soppen met een lange kattenstaart. De schoepen van de ventilatoren reinigen.
  Maar ook de sump waar de condens opgevangen wordt, inclusief vlotter- en pomp compartiment eens grondig uit te soppen.

  Ontdoe ook de printkaart van allerlei vuiligheid. Want vochtig stof veroorzaakt de meest vreemde storingen. Wordt de trommel nog goed afgesloten door de vilten afdichtingsringen? Kan de pomp zijn water goed kwijt? Is de leiding niet verstopt?

  Met andere woorden spoel hem eens helemaal goed uit en daar kan een natzuiger goede diensten bij verlenen.
  Inspecteer ook de koolborstels op de sleepring en maak de ring ook schoon en vetvrij.

  Als je dit allemaal gedaan hebt, monteer dan eens een paar signaallampjes op de aansluitingen van de elementen en voer die naar buiten uit. De machine moet wel dicht, maar dan kun je het proces goed volgen en zien wat de elementen doen. Hij mag zelfs helemaal niet draaien zonder dat het luik dicht zit en de warmtewisselaar geplaatst is, want dan ben je zo je element kwijt.

  Wat ook nog een mogelijkheid is dat startcondensator van de aandrijfmotor slecht is en de machine te weinig power geeft om zijn maximale toerental te halen en dus de ventilatoren ook niet hard genoeg draaien.
   
  Laatst bewerkt:

  BenKlus

  • #3
  Bedankt voor je uitgebreide reactie. Ik heb ook het idee dat de vochtige lucht niet (voldoende) afgevoerd wordt naar de opvangbak bovenin. Filters zal ik eens grondig reinigen met azijn.
  Het is overigens niet makkelijk om overal bij te komen. Achterkant kan er niet af. Klopt het dat rechts achterin de pomp zit om het condens water via dat transparante slangetje naar de opvangbak links voor bovenin, te voeren? En hoe kom ik dan bij die pomp en de kanalen zodat ik dat allemaal kan schoonmaken?
  Jij schrijft: Maar ook de sump waar de condens opgevangen wordt, inclusief vlotter- en pomp compartiment eens grondig uit te soppen.
  Vraag: Hoe kom ik daarbij? vanaf de voorzijde, bodemplaat eraf?

  Jij schrijft: Wordt de trommel nog goed afgesloten door de vilten afdichtingsringen? Kan de pomp zijn water goed kwijt? Is de leiding niet verstopt?
  Vraag: Bedoel je de vilten ringen die achter de trommel zitten, rondom die plaat waarin het verw. element vastzit?
  De transparante leiding naar de opvangbak heb ik bovenin losgehaald en doorgeblazen, die is niet verstopt. Ik hoor dan wel dat het andere uiteinde in het water zit, want ik hoor het borrelen als ik erin blaas.
   

  Lampje45

  • #4
  Toevallig heb ik dit type ook eens helemaal uit elkaar gehaald, maar niet gereviseerd omdat me de onderdelen van Miele veel te duur waren.

  Je moet van voren af beginnen Het is een deurconstructie die aan de rechterkant scharniert en aan de rechterzijde zit het hele spul achter elkaar op een rail. Dat is allemaal eenvoudig los te maken en kun je overal goed bij en ja de pomp zit rechts achterin
   

  Lampje45

  • #5
  Ik weet niet of je via de bodemplaat dit werk echt goed kunt doen. Ik was bij het werk aan deze machine echt verrast hoe vernuftig of ze deze machine in elkaar gezet hadden. Want qua montage technieken heb ik altijd nog onze Duitse collega's hoog in het vaandel staan. Maar die slee constructie prima je schuift alles er zo uit en kunt overal bij.
  Wat de trommelafdichtingen betreft zullen er aan twee zijden viltafdichtingen moeten zitten, zowel voor als achter. Maar het is te lang geleden dat ik deze machine uit elkaar haalde. En niet meer precies weet hoe dat zat.
  20190225_143836.jpg
  20190225_152803.jpg
   

  Lampje45

  • #6
  Nog even een nabrander:
  Het ventilatie systeem wordt door twee verschillende ventilatoren met beiden hun eigen aandrijving gedaan.
  Controleer eens of ze wel allebei werken en of de startcondensatoren nog wel aan hun specificaties voldoen.
  Een elco die achteruit gegaan is, kan zo een reductie van 40 % opbrengst opleveren.
   

  BenKlus

  • #7
  Bedankt voor je suggesties. Ik heb het grijze omhulsel zoals op jouw 1e foto hierboven verwijderd en aan de binnenkant schoongemaakt. Daar zat veel aangekoekte stof, loskrabben met kattenstaart en het diepere deel met schroevendraaier met in de andere hand de stofzuiger. Zo ook met de schoepen van die ventilator.
  Heb ook het zwarte afdekplaatje onder de condensor losgeschroeft en de boel eronder schoongemaakt, foto stuur ik nog.
  Na montage van alles een klein wasje gedraaid en dat ging goed, aardlekschakelaar bleef erin. Ik laat weten hoe de volgende wasbeurten verlopen.
  Jouw 2e foto herken ik, toen ik de bodemplaat verwijderde zag ik die 3 slangen. Maar jij hebt de foto van boven gemaakt. Heb je daarvoor de trommel verwijderd. Zoals je hierboven beschrijft; je schuift alles er zo uit. Ben benieuwd hoe je dat dan hebt gedaan.
   

  Lampje45

  • #8
  Als je bij het schoonmaken van het element bent kun je zo het achterlager van de trommel ook losmaken. En je hebt alle ruimte om alles aan te pakken.
  Als je het plastic schild rondom de deur verwijderd hebt Is het een kwestie van slangen loskoppelen en de bevestigingen op de slede loshalen en schuif je alles naar voren, Want het geheel aan motoren zit allemaal met clips in de slede vastgeschroefd en je kunt alles voortreffelijk schoonmaken
  20190225_143836 pijl.jpg
  20190225_152815-pijl.jpg
  20190225_153619 pijl.jpg
  20190225_155518 pijl.jpg
   

  BenKlus

  • #9
  Bedankt voor jouw duidelijke foto's. Mocht het probleem zich opnieuw voordoen, weet ik nu hoe ik 'm verder uit elkaar kan halen om 'm schoon te maken.
  Hierbij nog de foto van de smurrie onder het zwarte afdekplaatje onder de condensor.

  20201002_163436.jpg
   

  Lampje45

  • #10
  Ach dat is nog maar kinderspel, deze machine kreeg ik met de vermelding dat het drogen zo lang duurde verder was hij goed.
  20190221_142106.jpg
  20190225_143322.jpg
   

  BenKlus

  • #11
  Kun je mij ook zeggen hoe ik de droger kan ombouwen zodat het water niet in de bak wordt opgevangen maar direct afgevoerd op de afvoer?
  Volgens mij moet je dan het rubbertje van de achterzijde afhalen (zie foto 1) en dat uitstekende deel in het gat stoppen dat je ziet als je de afwaterbak verwijderd (foto 2).
  En als afwaterslang heb ik de slang van foto 3, terwijl ik zie dat je eigenlijk een pakket met slang met terugslagklep moet kopen van ong €66.
  20201006_225029~2.jpg
  20201006_225009~2.jpg
  20201006_225045.jpg
   

  Lampje45

  • #12
  Afvoer aansluiten.jpg

  Dit zegt de handleiding ervan.
  Een los slangetje zal niet werken, omdat je wel de hoogte in zal moeten gaan en dan een knik ontstaat. En dat terugslagventiel zit er waarschijnlijk ook niet voor niets in, want alles heeft een reden.
  Maar die zit zoals ik lees al in de machine. Dus als je zelf een bochtje kunt maken van koperen pijp om het in de afvoer te hangen en de leiding dusdanig laat verlopen dat er geen doorzakkingen zijn dan moet dat mogelijk zijn.
   

  BenKlus

  • #13
  Heb de 2 aanpassingen gemaakt (rubbertje in dat uitstroom gat gestopt en eigen slang aangesloten aan achterzijde).
  Wasje gedroogd en werkt perfect.
  Omdat mijn droger op de wasmachine staat, heb ik voldoende hoogte vanaf de áchter/onderzijde van de droger naar mijn afvoer en werkt de getoonde slang prima.
  Nogmaals bedankt voor jouw hulp en suggesties
   

  Lampje45

  • #14
  Mooi om te horen, want daar doen we het tenslotte voor
   

  BenKlus

  • #15
  Na bijna 1 jaar nu toch weer telkens de aardlek eruit. Na ong 12 minuten vanaf starten gaat ie eruit.
  Ik heb de suggesties hierover opnieuw nagelopen maar heb niets kunnen vinden. Het valt mij wel op dat er redelijk wat water staat op de plaatsen volgens bijgevoegde foto's. Dat zijn de plekken waar volgens mij de vochtige lucht naar de voorkant van de condensor wordt in geblazen.
  Zag ergens anders dat in soortgelijk geval er soms iets aan de hand was met de koude lucht ventilator of de aarding van de afvoerpomp
  Graag suggesties om dit op te lossen.

  Ben
  IMG_20210705_151002.jpg
  IMG_20210705_151035.jpg
   

  Lampje45

  • #16
  Is toch een kwestie van luchtstroom.
  Of door versmering of door slechte prestatie van de ventilatoren.
  Juist het tijdstip dat de machine warme vochtige lucht gaat produceren, gaat het mis.
  Dan zou ik toch eens richting printkaart gaan kijken, want de print is geen zwakstroom, maar hangt ook gewoon aan het net en kan best wel eens vol stof zitten, dat dan nat wordt en de lekstroom gaat veroorzaken.
   

  BenKlus

  • #17
  De printplaat aan de binnenkant van de deur had ik al eerder schoon gemaakt maar geen verbetering.
  Heb je nog andere suggesties?
  Hoe kan het dat er bijv rechts voor onderin (vooraanzicht) vocht staat, is dat normaal? Als dat niet normaal is, mankeert er dan iets aan de luchtdoorstroming, te weinig?
   

  Lampje45

  • #18
  Het is al een oudere machine, de afdichtingen van de trommel kunnen lekken, maar ook de toerentallen van de ventilatoren kunnen te laag zijn, omdat de elco's niet meer aan hun specificaties voldoen. Zet de filters eens in een azijnbadje.
  Staat de machine wel goed waterpas? Liefst iets aflopend richting pomp.
   

  Lampje45

  • #19
  MP3, of het op dit forum kan weet ik niet, maar je kunt wel een fragment op youtube zetten en de link hier plaatsen.
   

  BenKlus

  • #20
  Toch frusterend om niet verder te komen.
  I heb vanmorgen wat testjes gedaan om bepaalde uit te sluiten om zodoende hopelijk tot een oplossing te komen waarom de aardlekscvhakelaar (ALS) er telkens uit gaat.

  Verwarmings element:
  Om problemen met het verwarmingselement en de temperatuur gevoelige weerstanden uit te sluiten, heb ik 15 min. koud programma gedraaid. Na ong 10 min ging de ALS er uit.
  Voor mij een teken dat het probleem niet in/bij het verw. element zit.

  Condensor:
  De condensor is brandschoon, maar toch nog even met de tuinslang doorgespoeld en gedroogd. Daarna de condensor eruit gelaten maar wel de witte afdekplaat terug geplaatst zodat de lucht stroom wel door de machine gaat. Toen een 15 min koud programma gedraaid. Na ong 10 min ging de ALS er uit.

  Toen heb ik de afdekplaat die voor de condensor zit verwijderd en opnieuw een 15 min koud programma gedraaid. Nu bleef de ALS erin en draaide het programma helemaal af.

  Met de afdekplaat eraf heb ik ook een kastdroog+ prog. gedraaid met een klein beetje half droge was. En weer bleef de ALS erin en draaide het programma helemaal af.

  Bij deze laatste 2 tests, met de witte afdekplaat eruit, komt er veel lucht uit de linker voor onder kant van de machine (de plek waar het klap rooster zit), zie foto.

  Nu trek ik de conclusie dat het niet aan het temperatuur gedeelte ligt maar vrijwel zeker aan de luchtdoorstroming.

  Op bijgevoegde foto is de plaats te zien waar je de condensor inschuift met daarachter een rooster.

  Waar komt de luchtstroom door dat rooster uit?
  Zou het probleem daarachter zitten?

  Graag suggesties,

  Ben

  Miele Condensor plek.jpg
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu