Van een houten vloer naar een betonnen vloer?

Tompie100

  • #1
Hoi mede-klussers,

In mijn huidige verbouwing wil ik om verschillende redenen (vloerverwarming, gietvloer, egalisatie met de nieuwe uitbouw, etc.) mijn huidige houten vloer vervangen voor een betonnen vloer. Momenteel zit er een kruipruimte onder mijn vloer van ca. 1 meter. Ik heb wat proberen op te zoeken op internet en besproken met wat mensen om mij heen, en ben tot het volgende plan gekomen, van beneden naar boven:

-700mm (ophoog?)zand
-120mm EPS-100
-120mm beton
-50mm zandcement (incl. vloerverwarming)
-toplaag gietvloer

Denken jullie dat dit een goed resultaat geeft? Iemand enig idee wat voor soort zand hiervoor het beste geschikt is? Is het aan te raden om ook nog folie op of onder de isolatielaag te leggen tegen optrekkend vocht, of de randen van de isolatielaag te kitten o.i.d?

Dank voor de hulp!!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Hoe is je huis gefundeerd, op staal of op palen?
 

Tompie100

  • #3
Op staal..
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Als de kruipruimte niet meer nodig is, zou het zo kunnen. Over isolatie op of onder de vloer daar kan je met zoeken genoeg over vinden, ik zou er alleen meer onder stoppen, 2x100 mm ps.
Smeervloer van 50 mm is aan de dunne kant als er ook de slangen in moeten.
Voor zand kan geel zand, ophoogzand of scherp zand gebruikt worden. Het moet te verdichten zijn en geen humus bevatten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Mocht je een relatief slechte ondergrond hebben (klei, veen) dan zou ik er niet zoveel gewicht op brengen. Anders geen probleem. Als je ventilatie onder de vloer hebt, lekker laten zitten.

Een PS-combivloer erin maken kan ook, dan hou je een kruipruimte. Die is er ook lichtgewicht (droogbouw) als de fundering niet meer aan kan.

Hou de vloer los van de muren, met randisolatie.
 

Tompie100

  • #6
Dank voor de reactie beiden!

@Ijkenhout: voor de zekerheid: randisolatie neem ik aan vanaf de laag beton? Of heeft het toegevoegde waarde om ook randisolatie naast de zandlaag te plaatsen?

Inmiddels ligt de oude houten vloer eruit. Blijkt dat de grond aardig vochtig is (bijna modderig), dus ik begin me wel een klein beetje zorgen te maken over eventueel vocht. Ik hoorde ergens dat hier een oplossing zou zijn om eventueel Argex-korrels te plaatsen in plaats van zand. Denken jullie dat dit werkt? Of misschien eerst een laag zand en daarover een laag Argex o.i.d.? Mijn gevoel zegt dat een betonnen vloer over zo'n argex-laag niet heel erg stabiel staat..
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Mijn ervaring. Eind jaren 60 voor dezelfde keus gestaan. Houtenvloer of beton. Gekozen voor beton stukken goedkoper dan hout. Isolatie onder de beton was toen nog niet ingeburgerd dacht ik. Wat een miskleun heb ik begaan. We hadden parket voorzien dat was op deze constructie steenkoud van armoe een vloerbedekking moeten leggen zodat de kleine kon kruipen.
Ook kreeg ik last van optrekkend vocht in de muren. Zeg eerlijk ik weet niet voor 100% zeker of een kruipruimte een positieve invloed heeft wat betreft optrekkend vocht. Het behang ging er niet uitzien.
Zou toch nog eens goed naar de muren kijken. Wat zou er kunnen gebeuren als het water bijna 1 m hoger in de muur gaat komen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Over het "optrekkend vocht". Dat komt omdat onder de vloer een hoge dampdruk is. Vandaar mijn tip om de oude ventilatie te laten zitten. Die komt dan straks gewoon in het zand onder de vloer uit.

Korrels of zand maakt niet uit voor het vocht. De korrels zijn niet drukvast, dus dat lijkt me niet verstandig. Doe een goede folie onder het beton, dan komt er in ieder geval dóór de vloer geen vocht.

De randisolatie alleen rondom de starre delen. Dus beton en zandcementvloer. De rest is flexibel en beweegt wel mee.
 

Tompie100

  • #9
Top, mijn dank nogmaals! :D
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Dus optrekkend vocht wordt door een hogere dampdruk in de kruipruimte veroorzaakt. In mijn situatie was helemaal geen kruipruimte meer over.
Volgens mij komt het omdat stenen en waarschijnlijk het voegwerk in de loop van de jaren dusdanig zijn verandert dat vocht capillair kan gaan werken.

Een kruipruimte van 1 meter en een goede ventilatie zou het drogen van de muren kunnen bevorderen lijkt mij toch.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Nee, onder de vloer kan er ook zonder kruipruimte een hoge dampdruk zijn. Zet maar eens een paar lagen stenen in een bak met water en kijk hoe hoog het water komt. Da's niet zo hoog en zeker niet vergelijkbaar met wat men "optrekkend vocht" noemt. Als je aan één kant de dampdruk verhoogd komt het vocht waarschijnlijk wel hoger.
 

Tompie100

  • #12
Pfff, wat een gedoe die vloer.. Blijkt dat ik er toch nog niet helemaal(of helemaal niet)ben..

Het verhaal: zowel mijn constructeur als aannemer (die een deel van de verbouwing gaat doen) hebben het storten van zand afgeraden. Blijkbaar is er niet heel ver onder onze zandbodem al veen te zien, waardoor we een dusdanig risico lopen met het inzakken van het geheel. Kortom: 20 kub zand afbesteld, en nu op zoek naar een lichtgewicht alternatief, waarschijnlijk in de vorm van een renovatievloer. Kost wel een hoop eurie's meer, maar wil het risico niet lopen dat het huis (of dat van de buren) gaat zakken.

Nou heb ik twee opties. De aannemer adviseert een zogenaamde 'combifor systeemvloer' (https://duofor.eu/nl/onze-vloersystemen/combifor-systeemvloeren). Dit is voor zover ik zie een systeem met zwaluwstaartplaten. Als alternatief heeft een kennis van mij aangeboden om zelf een 'VBI combinatievloer' (https://www.bouwbestel.nl/f/broodjesvloer-ps-combinatievloer-vbi.html) te installeren. Dit is een broodjesvloer waarbij EPS-broodjes geplaatst worden in stalen profielen.

Op de renovatievloer komt nog een dekvloer met vloerverwarming en dunne toplaag van beton. Welke optie geniet jullie voorkeur? Waarom? Ik zit zelf echt niet diep genoeg in de materie om te kunnen bepalen welke keuze nou de juiste is...

Dank nogmaals!!
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #13
Ze hebben hier gewoon gaten in de buitenmuur (en binnenmuren) gemaakt en daar betonbalken in gelegd met
EPS broodjes er tussen.
Was wel even flink sjouwen om die balken op de plek te krijgen maar met 4 man was in 1 dag de gehele vloer gelegd (11m lang), vlechtwerk er bovenop en het geheel volgestort met beton.
Hierop konden de buizen voor de verwarming en andere zaken, afwerk vloer er op en klaar.
Een betonvloer die steunt op de fundering met gewoon ventilatie er onder en een prima isolatie.
De vloer is geschilderd voor een super strak resultaat en ook als de vloerverwarming niet aanstaat voelt hij niet koud aan en komt er ook geen condens op de vloer bij warme vochtige dagen (heeft de vloer in de gang boven de kelder wel last van maar daar zit dan ook geen isolatie onder)

Maar ja als er veen onder je huis zit dan afgaan op het advies van de constructeur omdat het anders wel een heeeeeeel dure verbouwing kan gaan worden.

suc6

Gerrit
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #14
Kruipruimte opvullen met tempex zou dan ook nog kunnen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #15
Vraag de constructeur of de bestaande fundering extra gewicht kan hebben van een nieuwe betonvloer. Kies anders een lichtgewicht systeem (bv. droogbouw). Dat systeem wat je noemt lijkt ook handig en licht.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu