Vaillant Vhr Solide springt steeds in branderwachttijd

Jorisss

  • #1
Wie weet wat ik aanmoet met het volgende;

De kamertemperatuur die ingesteld was op onze honeywell chronoterm vision modulation werd alsmaar niet gehaald. Het duurde erg lang voordat de woonkamer op temp. was. Ingestelde tijd was bijv. om 15.30 uur op 19,5 graad. Dit word dan vervolgens pas bereikt om 17.30 uur.
Na veel zoeken waar dit in zit kwam ik tot de ontdekking dat de ketel elke keer na een minuut of 5 in de branderwachtstand springt. Vervolgens duurt het dan een minuut of 15 voordat de ketel weer opnieuw aanspringt. Kan me goed voorstellen dat het zo erg lang duurt voordat de wnkmr een keer op temp. komt.
Nu zag ik in een ander draadje een link naar de storingshandleiding van de ketel https://www.vaillant.nl/vaillant-nl...tie-1/storingsleutels/vaillant-vhr-247853.pdf en daar staat in:

Centrale verwarming komt niet op temperatuur
- Cv-aanvoertemperatuur te laag ingesteld, instelbaar via knop frontpaneel
- Cv-deellast te hoog (D.0)
- Branderinschakelvertragingstijd te lang ingesteld
- Niet voldoende radiatoren open

Nu kunnen de eerste en het laatste punt gelijk als reden geschrapt worden, blijft dus over deellast te hoog en ingestelde tijd te lang (staat op fabrieksinstelling 20 minuten).
Wat kan ik nu het beste doen? Mij lijkt deellast aanpassen (staat op 24 kw), immers er moet een reden zijn waarom de ketel steeds in die branderwachtstand springt.

Ketel is een Vaillant vhr 24-28/3c
Thermostaat is een Honeywell chronoterm vision modulation.

Als er nog gegevens nodig zijn hoor ik het wel.
 

Bundy

Specialist Verwarming
  • #2
Raar hoor u komt me bekend voor : vorige keer schreef u nog ; Enwat schetst mijn verbazing, de installateur komt nog even terug, heeft met Vaillant gebeld enwilnog evenwat proberen bijde ketel???Het huis isnog nooit zosnel en zoaangenaam opgewarmd als vanmiddag. Opde eerste plaats brand iknumijn handenaande radiatoren (eerstkon je je handen ergewoon tegenaan houden,nu echt niet),hoor ikde gasmeterveel langzamer lopendan normaal maar bovenal,het voeltaangenaam!!! Wat heeft u hierna veranderd ? :mrgreen:
 

Jorisss

  • #3
Het terug schroeven was niet de oplossing. Dat was één van de eerste postings, anders rest ook even teruglezen. Anders lijkt het wel of ik een soort van dementie zou hebben en elk jaar het zelfde vraag :wink:
Verder verandert, installatie waterzijdig ingeregeld (goede zet, van 2900 kuub naar afgelopen jaar 2300 kuub verbruik), Vaillant thermostaat terug geplaatst. 2 maanden geleden Elga warmtepomp geplaatst, deze heeft weer een Honeywell thermostaat nodig en nu springt de ketel steeds in de branderwachttijd. Heeft dus niet te maken met vorige jaar. Tenzij de Honeywell thermostaat dit oproept bij de Vaillant ketel. Nu ik het zo stel zou je het haast denken.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #4
Wat is er gebeurd nadat de thermostaat verwijderd was.
Werkte toen wel alles?

Wat staat er op
D01
D02
D03
D04
 

Jorisss

  • #5
Met de Vaillant thermostaat is mij niet opgevallen dat dit probleem er was. Oftewel, het zal dus niet zó lang geduurd hebben voor dat de wnkmr op temperatuur kwam. Dat wil niet zeggen dat het toen niet gebeurde.

D1=5
D2=20
D3=29
D4=31
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #6
Dan kan ik me voorstellen dat het lang duurt
D01 80 - 90°c. Cv aanvoer temperatuur.
D02 35°c. Minimale warm houdt stand
D03 60 - 62°c. Maximale warm houdt stand indien D04 op 01
D04 01 (met warmhoudstand)
 

Jorisss

  • #7
Is dat voor de Vhr 24-28/3c?
In de handleiding die ik heb staat nl;

D1=pompnaloop tijd voor cv-functie
D2=Max. wachttijd cv bij 20 °C aanvoertemperatuur
D3=Meetwaarde van de warmwateruitlooptemperatuur
D4=Meetwaarde van de warmhoudsensor

De reden dat het lang duurt is doordat de ketel steeds in de branderwachttijd springt elke 5 à 10 minuten. Daar blijft ie dan ongeveer 15 minuten niks doen, zo brandt ie in een uur alles bij elkaar dus maar zo'n 20 minuten.
Waarom doet ie dat? Zie 4 punten uit storingsflyer eerste posting.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #8
Nee de 18-22 en 24-28
Niet de 3 c
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #9
En met die andere thermostaat brand hij gewoon door?
 

Jorisss

  • #10
Toen viel niet op dat het lang zou duren dus vermoed ik dat hij toen wel deed wat hij moest doen. Omdat er voor het gevoel niks aan de hand was ben ik toen ook niks gaan controleren of in de gaten houden.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #11
Die vaillant thermostaat is dat een opentherm of aan uit?
 

Ketelchrisje

Specialist Verwarming
  • #12
Waarschijnlijk E-bus en moet dus de bedrading op de kroonsteen in de ketel aangepast worden naar Modulerend/opentherm aangezien de Vision van TS een opentherm thermostaat is.
 

Jorisss

  • #13
Vaillant thermostaat is inderdaad e-bus.
Chronoterm vision zit op de OT (open therm) aansluiting van de ketel.
Dit is ook allemaal gecheckt door servicemonteur van de Elga warmtepomp en klopt allemaal.
 

Jorisss

  • #15
Zoals ik zei, dat is allemaal correct aangesloten. De opentherm module is bij deze ketel al vanuit de fabriek aangesloten in tegenstelling tot het oudere type.
Je kunt in het diagnose menu ook zien of de thermostaat herkend wordt of niet. Bij mij geeft ie aan dat het regelapparaat herkend wordt.
D90= 1 (1=herkend, 0= niet herkend)
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #16
Welke temperatuur heeft de ketel als hij in wacht stand springt?
 

Jorisss

  • #17
Aanvoertemperatuur van rond de 40 graden ongeveer.

Net nog even mijn hoofd er over lopen breken :mrgreen:, het lijkt alsof de communicatie via dat open-therm niet goed gaat.
Of het ketelvermogen is te hoog (ingesteld op 24kw).
De ketel draait continue op 31-33% volgens de thermostaat (zou dus 8kw ongeveer zijn) maar zelfs dan slaat de ketel dus om de zoveel tijd af. Daardoor treed die branderwachttijd in en duurt het een minuut of 20 voordat de ketel weer wat doet. Ondertussen alles afgekoeld dus kan weer van voor af aan beginnen.
Tijdens de eerste dagen, als de thermostaat zich nog aanpast, hebben we dat niet gehad maar zelfs regelmatig een overshoot (ongetwijfeld door de vloerverwarming=bijverwarming). Vermoedelijk heeft de thermostaat zich daar op aangepast en zichzelf geleerd op een hele lage stand te draaien. Echter nu het niet op tijd warm wordt past hij zich niet weer terug aan???
Vermoed toch dat het hem zit in de thermostaat.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #18
Daar begint het wel op te lijken, vooral ook omdat je met die andere thermostaat nergens last van hebt.
rest mij de vraag waarom je weer naar de modulation terug gaat en niet met de E-BUS thermostaat blijft werken.
 

Jorisss

  • #19
Omdat de 2 maanden geleden geplaatste Elga warmtepomp werkt en geleverd wordt met de Chronoterm vision.
De binnenunit van de warmtepomp zit tussen de ketel en de thermostaat en deze binnenunit werkt niet met het e-bus principe maar met open-therm.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #20
Ok duidelijk.
zat die thermostaat er bij, of gebruik je nu de oude.
die waar je de vorige keer ook al problemen mee had?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu