Vaillant 24-28 gescheiden aan/afvoer?

Wim28

 • #1
Dag!
midden in de hitte de volgende vraag: Kom ik bij een kennis die gescheiden aan/afvoerkanalen heeft, komen beide uit in de achtergevel op 2.5 meter hoogte.
De ketel staat er minofmeer recht onder, in de kelder.
-a- ik ben gewend dat er concentrische pijpen gebruikt worden. Apart is vast niet de bedoeling, maar is het ook slecht?:!:
-b- nu wordt het interessant: kennis wil de rookgasafvoer van de [te verwijderen] houtkachel gebruiken.... de schoorsteen op dak dus, een RVS? binnenpijp voor de houtkachel.
..... dan wordt de situatie aanvoer 2.5m achtergevel, afvoer schoorsteen, zeg maar 6 meter hoog. Klein huis.
......In het handleidinkje dat ik nog heb van mijn identieke ketel kan je zo uitrekenen of de weerstand niet te groot wordt: :icon-study: zo te zien niet.
.....Mag het, :?: en is het een goed idee? :roll: Er moet dan natuurlijk nog n perfecte verbinding komen van ketel naar schoorsteen, optimaal is schuin van de achtergevel naar stookgat midden bovenin .....huiskamer... ;-)
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • AvDijk

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  a. Als het beugelen goed is gebeurd, kunnen aparte pijpen voor lucht en rookgas ook. Je ziet dit erg vaak, dan gecombineerd met een concentrische dak- of muurdoorvoer.
  b. Is op afstand niet te zeggen. Zo wie zo is aanleg van rookgasafvoer (en het installeren van een gastoestel) misschien geen doe-het-zelfklus. De lage temperatuur van het rookgas van een HR ketel betekent condensvorming, daarom kan een afvoer van een houtkachel niet zomaar gebruikt worden.
  Let ook op dat je ook ergens lucht-toevoer nodig hebt. Inderdaad moet de rookgasafvoer altijd op afschot richting ketel.
   

  Wim28

  • #3
  Dank, Heer v Dijk!

  Een ding is me nog niet helemaal duidelijk: aanvoer lucht via bestaande doorvoer in achtergevel en afvoer via de schoorsteen, mits eea netjes is uitgevoerd: is daar wat op tegen?
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #4
  Dat zou ik met de installateur overleggen. Rookgasafvoer aanleggen is geen doe het zelf klus. Het feit dat je deze vragen stelt, geeft al aan dat je dit niet zelf moet willen doen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu