Vaatwasser Siemens spoelt niet / te weinig water

Freddiy

  • #1
Beste Forumbezoekers,

M'n vaatwasser (Siemens SL 64A560 2002) spoelt een beetje via de onderdraaiarm en niets via de bovendraaiarm.
Bij een normale wasbeurt komt er voor het voorspoelen voldoende water in de machine. Bij het wassen, dus als het wasmiddelklepje opengaat, komt er nauwelijks water naar binnen.

Ik heb dankbaar gebruik gemaakt van alle tips die ik op dit forum vond: labyrint linksboven schoongemaakt, niveauregelaar rechtsonder schoongemaakt, slangen nagekeken, pompje bij filter kan draaien, grote pomp rechts draait en bromt, bodem is vrijwel droog (rode schakelstokje gaat niet omhoog).

Wat kan ik nog doen?
 
  • Klusservice
    Klusidee
    Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
  • Freddiy

    • #2
    Update: ik merk net dat het water koud is tijdens het wassen. Tijdens het voorspoelen was het water warm tot heet.

    Update 2: ik heb ook het rechterventiel onder het labirint gecheckt en dat bleek soepel terug te veren bij indrukken.

    Alsjeblieft een goede tip!
     

    S.oldeerbout

    Specialist Keukenapparatuur
    • #3
    De niveauregelaar is eigenlijk alleen goed te reinigen als je deze demonteert.
    Neem aan dat je de geribbelde slang ook goed heb bekeken dan wel heb losgemaakt.
     

    Freddiy

    • #4
    Bedankt voor je reactie, s.oldeerbout. Niveauregelaar heb ik inderdaad gedemonteerd en zo goed mogelijk schoongemaakt (rode tonnetje lijkt goed op en neer te gaan). Ook de geribbelde slang losgemaakt en schoongeborsteld.
    Wat ik nog niet heb gedaan is de toevoerslang controleren. Aangezien de toevoer bij het voorspoelen goed lijkt te gaan ging ik ervan uit dat hier geen probleem kon zijn.
    De grote pomp rechts bromt. Ik weet niet of dit normaal is. Hij heeft aardig wat weerstand als ik hem met een schroevendraaier een zetje geef, maar ik voel geen speling dat op een versleten kogellager kan wijzen.

    Hieronder nog wat plaatjes van de linkerkant. Dit lijkt mij als leek allemaal wel in orde.


     

    Co de Witgoedman

    • #5
    Controleer de electronic eens op een losgesoldeerd /weggebrandt contact van de verwarming.
     

    Freddiy

    • #6
    Hoe kom ik bij de elektronica?
     

    Freddiy

    • #7
    Net nog een emmer water erin gegoten toen de wasbeurt begonnen was en er geen water in leek te komen.
    Daarna bleek er wat water uit de onderste sproeiarm te komen en draait deze ook rond. De bovenste sproeiarm staat stil. En het motortje bromt.
     

    S.oldeerbout

    Specialist Keukenapparatuur
    • #8
    Ik denk dat je hoofdpomp te zwaar draait.
    Deze moet je gewoon met je vinger soepel kunnen ronddraaien.
    Vaak te repareren met 183638
     

    Freddiy

    • #9
    183638 ?
     

    Freddiy

    • #10
    Ik heb toch nog even verder gekeken naar de circulatiepomp in de kuip. Die draaide soepel maar die moet toch zorgen voor voldoende druk op de spoelarmen lijkt me. En dat lijkt me toch het probleem, zie foto's:

    1. Water wordt naar bovenspoelarm gestuurd. Waterhoogte maar een centimeter of 5, veel te weinig lijkt me.
    2. water wordt naar bovenspoelarm gestuurd. Waterhoogte iets hoger maar nog steeds erg laag, lijkt me.
    3. Water wordt weer naar onderspoelarm gestuurd maar nu met spoelarm erop. Deze draait niet en het water komt erg zwak uit de spoelarm.

    Kan iemand mij zeggen of dit normaal is of dat er inderdaad veel te weinig water wordt rondgepompt.

    Trouwens de (Afvoer?)pomp rechts gaat ergens halverwege draaien. Is dat normaal?



     

    S.oldeerbout

    Specialist Keukenapparatuur
    • #11
    Het is of te weinig water of je pomp is defect.
    Het water moet net onder zoutpotdop komen , dat is op de foto niet te zien.
    Doe er handmatig wat water bij tot het juiste niveau en kijk dan eens
     

    Freddiy

    • #12
    Ok, S.oldeerbout, nieuwe test.

    Voorspoelen (17 min.): water komt automatisch tot halverwege de zoutpotdop en sproeien gaat zoals op de foto boven, zonder kracht dus en sproeiarm draait niet. Water is koud.

    Wassen: water staat tot net boven de circulatiepompinlaat, veel te weinig dus en er komt maar net water uit de gaatjes van de ondersproeier. Handmatig half emmertje water erbij tot het water weer tot halverwege de zoutpotdop staat. Sproeien gaat daarna weer zoals op bovenstaande foto: zonder kracht en sproeiarm draait niet. Water blijft koud.

    Dus:
    1. Weinig druk in de sproeiarmen
    2. Weinig water erin voor het wassen (genoeg voor het voorspoelen)
    3. Water is koud

    Waar kan dit aan liggen?

    Is het niet automatisch zo dat als de druk in de sproeiarmen zo laag is dat er dan iets met de circulatiepomp of de circulatieleidingen aan de hand moet zijn?
     

    Freddiy

    • #13
    Intussen heb ik de bodemplaat los gemaakt (met dank aan een beschrijving van Henny) en de onderdelen gedemonteerd. Handig die smartphones, van alles een foto gemaakt om het straks weer te monteren.

    Maar goed, ik dacht dat er beslist ergens afval zat in de pomp of bij het verwarmingselement. Wel wat smurrie maar geen starre delen, kalk oid. Circulatiepomp lijkt soepel te draaien en aan het verwarmingselement is ook niet veel te zien, slechts een klein beetje kalk.

    Behalve het membraan bij de uitgang van het verwarmingselement. Dit lijkt wat verteerd. Als ik eraan kom dan geeft het zwart af.

    Vraag: Kan dit wat verteerde membraan de oorzaak zijn van een lage sproeierdruk?

     

    S.oldeerbout

    Specialist Keukenapparatuur
    • #14
    Blijf erbij je pomp of schoepenwiel is defect.
    Tuurlijk verwarmd hij niet er is niet genoeg druk om het membraan te activeren.
     

    Freddiy

    • #15
    S.oldeerbout, dank je voor de tip!
    Ga morgen de pomp testen, hij ligt er nu toch uit.
    Schoepenwiel zie ik niks aan, lijkt in orde. Zie hier de pomponderdelen:
     

    S.oldeerbout

    Specialist Keukenapparatuur
    • #16
    Schoepenwiel zie je niets aan???
    Hij ligt eraf , maar goed bijzaak misschien :)
    Nogmaals 183638
     

    Freddiy

    • #17
    Oh ok, schoepenwiel hoort dus vast te zitten. Dat verklaart de lage druk van de pomp. Kwestie van weer vastzetten dus.

    Bedankt s.oldeerbout.
     

    Freddiy

    • #18
    S.oldeerbout, nog even een vraagje: weet je of het schoepenwiel en de schijf met de gaatjes oorspronkelijk aan elkaar gelijmd of geklikt of op een andere manier aan elkaar vastzaten?
     

    S.oldeerbout

    Specialist Keukenapparatuur
    • #19
    Nogmaals : bestel onderdeelnummer 183638.
    Dit is een onderdeel waar je niet aan moet gaan hobby bobben.
     

    Freddiy

    • #20
    S.oldeerbout, bedankt voor je meedenken en adviezen. Het losse schoepenwiel heb ik gelijmd op de kegel en na een paar keer proefdraaien waste ie weer alles schoon. En tot nu, een maand later, gaat nog steeds alles prima.

    Bedankt s.oldeerbout en bedankt klusidee.nl.
     

    Login

    Je wachtwoord vergeten?
    Nog niet geregistreerd? Registreer nu