Siemens vaatwasser met circulatiepomp die weigert

Astrid van der Staal

 • #1
Hallo allemaal, ik ben Marc en heb hier een Siemens vaatwasser type SE64M351EU/25
FD 8412, waarvan de circulatiepomp ( nr. 490984) niet wil draaien.
De vaatwasser pakt aan het begin van zijn programma's wel water, maar als de circulatie-pomp moet gaan werken gebeurd er niets. Ik hoor dan wel een hoop geschakel en geklik
( relais ???) onder in de witte bak bij het technische deel van de machine maar na een x-tal minuten wordt de genoemde stilstaande pomp wel enorm warm / heet maar start niet, dus heb ik de machine maar weer gereset en afgezet.
Inmiddels is de gehele machine uit elkaar geweest, alles is schoongemaakt en is vrij van verstoppingen, maar de genoemde circulatie-pomp weigert nog steeds te starten. Wie kan mij verder helpen ?? Moet ik dit nu zoeken in een defecte pomp, het opgebouwde
aanloop-relais (nr. 488190), de aangebouwde condensator die ook snel lauw tot handwarm wordt of zit het probleem mogelijk elders ??
De machine heeft trouwens geen lekkages, alles is en blijft droog. Ook de genoemde pomp is eraf geweest en is schoongemaakt.

Tijdens de waterinname bij het begin van het programma loopt het rechterdeel van het waterlabyrint niet geheel leeg de machine in, maar blijft er zo’n 30% van de watervoorraad in het labyrint staan, ca. 19 cm hoog. Is dit normaal ?????

Wie heeft hier goede raad ??
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Dit lijkt veel op mijn probleem die nu opgelost is

  Bosch is gelijk aan siemens volgens mij.

  lees deze topic maar even door staan foto`s en uileg bij.

  Vaatwasser Bosch Type is SGV4613EU/34

  Succes
   

  Astrid van der Staal

  • #3
  Henk,
  Bedankt voor je reactie en uitleg. Aangezien mijn pomp redelijk soepel met de hand te draaien is en al was verdenk ik toch meer in eerste instantie de condensator dan het z.g. reparatieset. Tijdens het uitbouwen van de pomp had ik het bewuste lagertje en rubber etc. al gecontroleerd en e.e.a. ziet er schoon en strak uit dus daar verwacht ik niet direct het probleem. Het lagertje loopt soepel en is absoluut niet beschadigd, dus waarom dan vernieuwen nietwaar. Aangezien de circulatiepompmotor bloedheet wordt en stil blijft staan kreeg ik van derden de tip om als eerste de condensator maar eens te vernieuwen omdat een goed werkende condensator de motor elektrisch gezien het bewuste "zetje" verschaft om te starten. Als de condensator kapot is gebeurd er dus niets behalve dat die motor dan enorm heet wordt, en dat is ook precies wat hier aan de hand is, dus dat ga ik van de week als eerste doen. Lost dat het probleem niet op dan gaat er een reparatiesetje in en hoop ik dat dat het probleem voorgoed oplost.

  Ik houd jullie op de hoogte.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Doordat de afdichting van B niet goed was is er vocht op het rotor van de motor gekomen.
  Hij draaide met de hand soepel maar er was een punt liep hij vast.

  En als ik de schoepen een zetje gaf draaide hij gewoon.   

  Astrid van der Staal

  • #5
  Inmiddels de condensator vervangen en de machine alsmede de circulatiepomp loopt weer als een spoortrein, dus dat probleem is opgelost.
  Alleen maakt de motor van de circulatiepomp nu een knerpend geluid als ie draait.
  Ik denk dat er een lager in de motor zelf droog staat. Wie kan mij helpen hoe ik een Siemens motor type 490984 open kan maken om de lagers te smeren of te vernieuwen.
  Is er misschien een manual / bouwtekening beschikbaar.

  Wie kan mij inzicht geven over hoe hier mee om te gaan. ??
   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #6
  Die condensator is defect geraakt door de hoge aanloopstroom telkens.
  Alles is al verteld en zelfs één klik verwijderd van complete demontage handleiding plus het feit dat de oorzaak veelal de afdichtingset is.
  Lees uw eigen topic nog maar eens door.
   

  Astrid van der Staal

  • #7
  Toch maar een nieuw afdichtings-setje in het circulatiepomp-systeem geplaatst en de hoop gehouden dat dat het probleem op zou losssen, maar nee hoor, De motor maakt nog steeds hetzelfde geluid.
  De motor blijft, voor mijn gehoor, direct achter het stalen schoepenrad achter in de motor knerpen/gieren en het lijkt echt op een lagertje in die motor wat herrie maakt en droog lijkt te lopen.

  Wie weet of die motor (Siemens 490984) uit elkaar gehaald kan worden, en hoe ?
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #8
  Heb je hem al er uit gehaald.

  Door die lekke afdichtings set gaat motor zwaarder lopen en gaat dan geheel stuk.

  Had hem zelf al gedemonteerd maar had het pech dat de bout verroest in het blok zat heb hem totaal uit geboord en het roest van de rotor verwijderd.

  maar als me dit niet gelukt was dan had ik een nieuwe moeten kopen.

  Losse onderdelen heb je niet voor de motoren dus je moet een nieuwe kopen.
   

  Astrid van der Staal

  • #9
  Om een nieuw afdichtingset te monteren moet de motor uitgebouwd worden, dus de motor heeft eraf gelegen, ja.
  Ook heb ik de motor aan de buitenzijde nagelopen en waar nodig schoongemaakt, maar echt veel bijzonders kwam ik niet tegen.
  Daarna heb ik een nieuw afdichtingsetje op de motor gemonteerd en na plaatsing van de nieuwe ring in het pomphuis heb ik e.e.a. in het pomphuis teruggeplaatst.
  Daarna de machine verder afgemonteerd en proefgedraaid. Wederom kwam was daar weer het gillende geluid rondom de motor. Wat ik me nu afvraag is of ik die nieuwe kunststof rotor niet te strak heb aangedraaid, maar ja handvast is handvast en geen gereedschap gebruikt dus mij lijkt ie goed te zitten.
  Wat ik me wel afvraag is dat de problemen begonnen met een heel andere storing en dat die motor op dat moment geen waarneembare rare geluiden maakte. Tijdens het terugplaatsen van het geheel na voor de eerste keer gedemonteerd te hebben zijn deze geluiden vanuit het niets begonnen.
  Toch een keer een te hete motor gehad tijdens die stilstand ??

  Waar kan dit dan ontstaan zijn ????
  Wie heeft er nog ideeën om dit op te lossen ???
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #10
  Soms wil wel bij verwisselen filter stukjes rommel on der in komen en dat gaat vervolgens tussen het schoepen wiel zitten waar door dat vast gaat zitten.

  Motor wil draaien maar kan het niet dus word te heet, door die hitte kan er nog meer dingen stuk gaan of motor verbrand.

  toen ik die motor bij mij een zetje gaf draaide hij wel maar maakte ook wat lawaai.

  Had toen de lagers wat gesmeerd en rotor en het metalen behuizing schoon gemaakt van roest.

  Toen alles weer in elkander gezet.

  je ziet aan de zijkanten bouten die kan je er uit draaien zijn +/- 12 cm lang.

  en controleer de binnen zijde en lagers.
   

  Martien 59

  • #11
  De motor kan je makkelijk uit elkaar halen en de lagers kan je ook vernieuwen niet smeren gewoon nieuwe erin
  dan moet de motor soepel draaien als je hem rond gooit met de as zonder pomp
  die zwarte kering in de pomp is een keramische en geen lager
  je moet wel opletten dat je het busje tussen motor en pomphuis niet vergeet

  de condensators verliezen uit zich zelf aan waarde
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu