Vaatwasser op eigen afvoer, hoe aansluiten

J-weetje

  • #1
Dag heren klussers,

Ik heb een vraagje m.b.t. de aansluiting van de vaatwasser afvoer. In het spoelkastje zitten de volgende aansluitingen:
3 x water voor: quooker, mengkraan en vaatwasser
2 x 50 mm afvoer voor: spoelbak, quooker en vaatwasser

Ik wil alles graag zo compact mogelijk aansluiten om zoveel mogelijk van het spoelkastje te kunnen benutten. Dit is aardig gelukt vind ik zelf :D. Zie foto.
Op beide 50mm afvoeren heb ik een verloopje gelijmd naar 40 met een kleine uitsteek in 40mm pijp waar ik de PE afvoer/sifon op kan klemmen. Ik wil graag de vaatwasser en spoelbak apart hebben i.v.m. geluiden. De quooker mag op een van deze twee.
Toen ik klaar was zat de aansluiting van de vaatwasser mij toch niet helemaal lekker, ik twijfel. Het is mooi compact geworden maar ik denk dat ik een lekkage/overstroom risico loop.
De overstort van de quooker hangt nu recht boven de sifon en de vaatwasser zit daar op de
zij-ingang. Nu ben ik bang dat er niet genoeg hoogte zit in deze pijp. Als de vaatwasser begint met pompen en er een kleine hik/verstopping in de leiding zit stroomt deze dan niet snel over omdat de hoogte gering is?
Stel dat ik de vaatwasser op de huidige sifon laat zitten en dan de op plaats waar de quooker nu in zit de boel afdop. Zo kan er bij een hik niets uit komen maar kan er ook niet zomaar beluchting bij. Heeft en vaatwasser dat zo nodig? Ik hoop dat jullie misschien een verstandige blik willen werpen op mijn spoelkastje. Alvast bedankt!!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Je kunt een t-aansluiting in je gootsteen afvoer zetten en daar de overloop inlaatcombinatie op te zetten.

De afvoer die nu gebruikt word voor de cooker hoger op zetten en daar je slang op aan sluiten
 

J-weetje

  • #3
Beste Henk,

Bedankt voor je antwoord. Jouw oplossing voor de quooker had ik zelf eigenlijk ook al bedacht :oops:. Bij de quooker zit een klein nippeltje dat je in een afvoer boort+lijmt en waar je de zwarte slang op zet. Ik wil alleen liever die hele slang kwijt omdat het netter en compacter kan volgens mij.
Mijn "probleem" zit hem meer in hoe ik de vaatwasser aangesloten heb of beter kan aansluiten. Als ik de vaatwasser op 1 sifon zet. Moet ik dan de plaats waar de quooker nu zit afdoppen (echt lucht dicht) om overstromen te voorkomen? Of moet er nog beluchting bij kunnen komen? Alvast bedankt!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Dit is een speciale t-stuk voor die slang van de afvoer cooker deze klem je tussen je gootsteen afvoer en dan gebruik je de slang als sifon voor stank afsluiting.

op de sifon kan je dit plaatsen en de slang vaat wasser hier aan de tuit koppelen.

Op die T-aansluiting

plaats je een beluchter zodat het water goed weg loopt

de overstort van de cooker mag niet lucht dicht gemaakt worden
 

J-weetje

  • #5
Beste Henk,

Ik denk dat mijn vraag niet helemaal duidelijk geformuleerd is. Hierbij nog een poging.
Ik heb de vaatwasser op het schuine tuitje aangesloten van de sifon in het plaatje. De bovenkant is open. Die is nu open omdat de quooker er (nog) zit, wordt verplaatst. De quooker afvoer is het probleem niet, die raak ik wel kwijt. Mijn vraag/twijfel zit in het feit dat als ik de vaatwasser ALLEEN op een sifon aansluit via zo'n zij tuitje er niet veel hoogte in de afvoer over. Ik vraag mij af of de boel kan overstromen als het water er sneller in stroomt dan uit stroomt via de sifon. Bij bijvoorbeeld een wasmachine staat er boven op de sifon nog een stuk pijp waar het water in omhoog kan zonder dat het erover stroomt. Zou op de bovenkant van de buis een gootsteen zitten dan loopt bij sneller pompen dan wegvloeien het water de gootsteen in. In mijn opstelling kan het water er alleen maar uit stromen het kastje in. Hoe voorkom ik dit (als het een risico is)? De bovenkant luchtdicht afdoppen? Op de bovenkant een beluchter plaatsen? Alvast bedankt
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Je moet gewoon dat stuk boven je sifon verwijderen en een losse klem t-stuk met een beluchter plaatsen
en de slang aan sluiten op tule nu heb je een goede waterdichte aan sluiting van je vaat wasser.

 

J-weetje

  • #7
Bedankt voor je antwoord! Ik ga eens kijken waar ik zo'n soort T-stuk kan krijgen. :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu