Vaatwasser neemt geen water - Zanker 4631

ZZ-top

  • #1
De oude vaatwasser Zanker 4631) was weer eens gestopt, en andere jaren was het de afvoerpomp die vol water zat. En inderdaad de afvoerpomp bleef draaien (ook als vaatwasser UIT was), hetgeen aangeeft dat de waterlekkagebeveiliging was ingeschakeld.

Afvoerpomp eruit gehaald, geheel uit elkaar gehaald, en het water eruit gehaald. Alles weer in elkaar en ja de afvoerpomp doet het weer alleen als de vaatwasser AAN staat. Echter, daar blijft het programma dan ook op staan.

Het programma loopt niet door, en er wordt dus geen water gevraagd. De waterpomp getest, en die werkt gewoon. Als ik het programma draai op een positie na het afzuigen (dus als er water gevraagd zou moeten worden), dan staat er echter geen stroom op de waterpomp. Als ik de programmaklok handmatig draai, dan zie ik wel wat weerstandsvariaties tussen enkele draadjes (dus het programma lijkt wel wat te doen (als het zou draaien).

Enkele onderdeeltjes getest op weerstand, en overal is de weerstand nul, dus die lijken nog goed. Van een rond dingetje aan de zijkant met 1 dun slangetje (waar je enigszins in kunt blazen en zuigen, en dan lijkt er een vlottertje op en neer te gaan) de contacten afgeschuurd, want die waren helemaal met aanslag bedekt, maar ook dat heeft niet geholpen. Het labyrint ziet er niet echt vuil uit. Ondertussen is de bodem geheel droog, dus dat kan het niet meer zijn.

Nog niet naar de bodemvlotter gekeken, want de afvoerpomp doet het nu gewoon alleen als de vaatwasser AAN staat, dus ik zou denken dat er daar geen probleem meer is. Morgen weer een dag voor uitproberen, maar misschien heeft iemand een idee? NB: ik ben maar beperkt technisch, en probeer maar gewoon maar wat uit, hopelijk zonder de boel op te blazen.
Samengevat: als ik de vaatwasser AAN zet dan begint die af te pompen, maar daar blijft het bij. Wie heeft er tips?


Aanvulling: ik heb nog niet naar de "aquastop" gekeken. Ik dacht dat die aan de kraan zat zoals bij de wasmachine (bij mij niet), of zit er ook zoiets IN de vaatwasser?
 

ZZ-top

  • #2
Het rare is dat de vaatwasser blijft afpompen (programma staat met mechanische klok aan het begin), ook als ik de deur open doe. Dit is met de vaatwasser AAN. Toch nog even de lekkage-flotter onderin getest, en die lijkt na het droogmaken gewoon goed te werken: weerstand verandert tussen contacten als ik de flotter indruk, EN als de vaatwasser UIT staat en ik druk de flotter in, dan treedt de beveiliging in werking, en gaat de afvoerpomp draaien. Ik weet nu ook dat het rondje de niveauregelaar is. Ik zal kijken of ik die door kan meten (weerstand) of doorverbinden (er is een witte en bruine draad met plastic hoesje, en een blauwe draad in het midden zonder hoesje. Weet iemand welke ik zou moeten doorverbinden?).
Met de stekker erin staat er op de bruine en blauwe draad stroom. Als ik het schroefje met de veer eruit haal, dan staat er op alle 3 contacten stroom. Betekent dat dat het problem inderdaad in de niveauregelaar zit? Wie heeft er verstand van? Kan ik de vaatwasser test-aanzetten zonder het schroefje met veertje erin???

E-nr 911 232 137
Wb-nr. 160 202 116
LfD nr. 0022
F-nr 64737805 (ooit opgeschreven)
 

ZZ-top

  • #3
De waterniveauregelaar lijkt ook OK: als ik er op blaas, dan klikt die open en dicht (of andersom), en als ik er op blaas, dan veranderd de weerstand van de contacten. De slangen zijn ook niet verstopt. Wat kan het nu nog zijn: schakelklok?
 

ZZ-top

  • #4
Vervolg: nadat ik het labyrinth heb laten leeglopen (zat ongeveer half vol water), heb ik de waterpomp direct op stroom aangesloten, en het water stroomde gewoon in labyrinth. Vervolgens waterpomp weer op de vaatwasser aangesloten, en de klok aan het begin gezet. Begon met afpompen. Iets verder geklikt (nog steeds afpompen), maar ik horde de klok wel tikken. Even later ging de klok door en werd er water ingepompt (het klopt toch dat het water via het plastic rondje dat in de vaatwasser uitkomt naar binnen stroomt, want anders heb ik het niet goed gemonteerd??). Bijna juichstemming, maar helaas, na enige tijd stopte de invoer van water weer. Dit was misschien toen het labyrinth vol was, alsof er weer een beveiliging werd ingeschakeld. Iemand een idee? Iemand???
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #5
Kan er geen touw aan vastknopen.
Filmpje kan helpen.
Hangt niet gewoon de afvoer te laag zodat hij vanzelf leegloopt?
Pressostaat moet gewoon wel of niet verbinden.
 

ZZ-top

  • #6
@ S.oldeerbout: filmpje waarvan?
Tevens lees ik her en der nog over een rode vlotter (bij ander type). Zou deze vaatwasser ook zo'n vlotter hebbn bij het labyrinth, en waar zou die zitten (in de pastic bak achter het labyrinth?)
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #7
Een filmpje van je kerstboom.
Piet paniek, die schakelklok is nu helemaal gestrest en helemaal duizelig.
Wacht gewoon eens , als hij op drogen staat kan het soms wel eens wat duren.
Sluit alles eens weer gewoon normaal aan.
 

ZZ-top

  • #8
Bedankt voor je reactie. Ik was even weg (voetbal van zoon te water; ja alles komt tegelijk, :(). Ik heb alles weer aangesloten, en zal eens een uurtje wachten.
 

ZZ-top

  • #9
Na 55 min nog geen enkele reactive van de vaatwasser. Ik denk niet data ie vanzelf verder gaat.
 

ZZ-top

  • #10
Ik denk dat ik volgend weekend maar weer verder ga puzzelen. Tips over mogelijke oplossingen zijn dus zeer welkom. Situatie zoals het nu lijkt: als labyrinth is leeggemaakt en alles weer aangesloten, dan neemt de vaatwasser even water (tot labyrinth vol is), maar stopt er dan mee.
 

ZZ-top

  • #11


Op het moment dat het programma stopte met waterinname (na ca. 10 sec) is de rechterkant van het labyrinth is geheel gevuld met water; de linkerkant lijkt leeg.

Aan de onderkant ziet het labyrinth er zo uit (ik zie geen vlotter of switch of zoiets).
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #12
Via de dikke zwarte slang zou er water naar de kuip moeten lopen.
Zit die dikke slang niet helemaal verstopt?
De 2e kleine slang waar gaat deze heen?
Deze zit er bij de veel jongere modellen niet meer in.
Misschien iets van beveiliging bij verstopping van het labyrint.
Het lijkt er een beetje op dat toestel een verstopping heeft en de boel luchtdicht zit.
 

ZZ-top

  • #13
S.olderbout, Je zou best gelijk kunnen hebben. De grote zwarte slang volgen was mijn volgende plan, maar dat heb je dus al uitgelegd. Het klopt dus niet dat er water via het plastic ronde deel met oranje centrum de vaatwasser (hardheidsschakelaar) inloopt. Ik kon de vaatwasser openen tijdens het innemen, en zag het daar naar binnen spuiten (misschien dus door opgebouwde druk?). Ik weet dus niet of ik hier nu iets kapot heb gemaakt. Blijkbaar zit daar wel een opening naar binnen; ik heb geen idee hoe dit onderdeel werkt (weet jij dt?)
In de dikke slang stond ook water toen ik het labyrinth eraf haalde, dus misschien zit er inderdaad een verstopping. Kan het helaas de komende dagen niet direct controleren. De dunne zwarte slang rechts naast de dikke zal een overloop zijn, want het uiteinde ligt open op de bodem (omdat het open op de bodem lag, ben ik er vanuit gegaan dat het een overloop was, maar ik zal toch misschien nog even controleren of die niet ergens vast moet, :)).
Al vast bedankt voor de hulp. Fijne avond verder.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #14
Ik zie nu dat die 2e kleine slang een afdichtdop is :D
De rechter kleine is inderdaad een overloopslang.
De draaiknop op het labyrint is voor de waterhardheid , deels onthard en deel gewoon water , maar het water zou daar rondom die instellingsknop naar links moeten lopen zo naar de dikke zwarte slang.
Ik vermoed eigenlijk dat daar een hardnekkige verstopping zit , want in principe zou de overloopslang in werking moeten treden maar het lijkt of het water daar niet eens meer kan komen of het komt er wel en de overloop laat al het water naar de onderbak lopen en de afvoerpomp gaat weer in werking.
Die dikke slang is meestal goed vervuild en dan vaak helemaal aan de kant van de kuip.
Giet er eens heet water in een kijk dan eens in de kuip wat voor rotzooi daar uit komt.
ook wel eens gezien dat er in de kuip voor de ingang van die zwarte slang een stuk glas lag of platic wat bijna niet te zien is.
 

ZZ-top

  • #15
Ik probeer nog steeds het probleem te vinden (en te snappen hoe het labyrinth werkt, :)). De dike slang is niet verstopt. Als ik met de tuinslang water(druk) op het labyrinth zet (op de kop), dan komt er water uit de buitenste 3 pijpjes bij de waterontharderregelaar (alleen het rechterdeel, zoals op foto, van het labyrinth loopt vol). Als de druk eraf haal, dan loopt het linkerdeel langzaam vol via (een gat in? of een terugloop in?) het rode boogje geheel aan de bovenkant (mogelijk is dit echter alleen een beveiligingsoverloop; bij het testen had ik het geheel op de kop, dus het boogje zat onder)


Ik kon niet vinden dat water IN het labyrinth anders van het rechterdeel naar het linkerdeel kon lopen.
Het vierde pijpje onder de waterontharderregelaaar is verbonden met het linkerdeel.
Volgende test: ik heb nu geprobeerd de gaten waar de 4 pijpjes in gaan door te blazen. De middelste 2 kon ik niet doorblazen. De buitenste 2 leken met elkaar in verbinding (water kwam omhoog in het andere gat), dus ik zou eigenlijk verwachten dat het water via het buitenste pijpje dat verbonden is met het rechterdeel via het rechtergat, naar het linkergat, en via het buitenste pijpje gaat dat verbonden is met het linkerdeel gaat, en dus zo het linkerdeel wordt gevuld (maar echt snappen doe ik het system nog niet). Waarvoor de 2 middelste gaatjes dienen weet ik nog niet. Als iemand nog ideeën heeft, of meer details heeft over de werking van het labyrinth, dan hoor ik het graag. Het stuk bij de kuip moet ik nog onderzoeken (maar zit lastig, :( ).
(excuses voor eventuele schrijffouten, een of andere spellingscorrector zit me te dissen)
 

ZZ-top

  • #16
Alles weer in elkaar gezet in de hoop dat het vanzelf weer zou werken, :), maar helaas, zelfs het even werken van de klok en het even werken van waterinname werkte nu niet ondanks dat ik bijna hetzelfde had gedaan als de vorige keer (alleen niet zelf stroom op de waterpomp gezet, en dus geforceerde waterinname deze keer).
Wel nader gekeken naar de dikke slang: water erin gegooid, en dat kan ik gewoon afpompen, dus het komt in de kuip.
Morgen misschien maar eens de plastic bak onder het labyrinth proberen te demonteren. Er zitten daar ook 2 oranje/witte apparaatjes aan. Zou daarmee iets kunnen zijn. Wat zijn het (hopelijk kleppen of regelaars, of in ieder geval iets dat de stroom zou kunnen laten onderbreken, waardoor ik daar de oorzaak zou kunnen vinden).

Een merkwaardigheid blijft ook dat als ik de vaatwasser op een programma-stand zet waar die afpompt (hij pompt dus niet altijd af, dus het ligt niet aan de bodemwaterbeveiliging), dat dan de machine blijft afpompen ook al doe ik de deur open. Dat zou ik niet verwachten. Eerder toen het eenmaal gelukt was even waterinname te realiseren, bleef dat ook doorgaan terwijl ik de deur open deed. Gaat dan bij iemand een lichtje branden over de mogelijk oorzaak (oorzaken)?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #17
Misschien deurslot?
 

ZZ-top

  • #18
Aan het deurslot had ik al eens wat gemeten (voor zover mijn kunde gaat), maar geen uitsluitsel kunnen vinden (maar ik weet ook niet meer of het OK leek, of dat ik het niet wist). Ik denk dat ik alleen weerstand heb gemeten. Ik zal morgen eens kijken of ik wat kan doorverbinden, of stroom kan meten met een voelertje. Het lijkt wel iets electrisch te zijn, of iets dat de electriciteit blokkeert, maar het is een wirwar aan draden, dus ik heb slechts het makkelijkste onderzocht.
 

ZZ-top

  • #19
Voorlopig Eureka. Na omzeilen van het deurslot lijkt de vaatwasser weer te werken. Nu nog vinden waarom het deurslot niet werkt. Alhoewel ik wel wat reserve onderdelen (uit ander vaatwasser heb), helaas geen deurslot,:(.
Nader onderzoek: de microswitch is deels doorgebrand. Bij pogingen te kijken hoe het werkte en om het weer goed te krijgen is 1 contact afgebroken, dus dat is einde actie.
 

ZZ-top

  • #20
Ik heb tweedehands een andere vaatwasser gekocht, maar probeer nog nu maar weer eens het probleem van de eerste te vinden. Contactslot was dus doorgebrand, dus die doorverbonden, en hij startte wel, maar vervolgens stond er steeds weer water in de kuip, waardoor de lekbeveiliging in werking trad. Met het mooie weer heb ik buiten maar eens gekeken waar het lekt:

Onder het labyrinth zitten 2 apparaatjes met deels oranje stekker.



Bij de onderste lekt het. Er lijkt een soort flotter in die apparaatjes te zitten (een schuivend stangtje op een veer, en een puntje dat in de machine gaat. Om de vlotter zit een rubber ring, dus die maar een goed schoongemaakt -> meer lekkage, en vervolgens schoongemaakt en ingevet --> nog steeds lekkage. Misschien moet ik de rubber ring vervangen, of zou er ook nog een (deels) verstopping zitten waardoor er veel druk ontstaat. De bovenste flotter durf ik niet los te maken, omdat die nog niet lijkt te lekken :) . Iemand ervaring hiermee?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu