Vaatwasser in keuken krijgen

Collab3

 • #1
Hulp nodig/suggesties.

Onlangs een huis gekocht, maar er zit geen vaatwasser in de keuken. Ik wil graag tips krijgen over hoe ik een vaatwasser in mijn keuken krijg zonder absurde verbouwingskosten.

Op de foto's zie je de keuken, helemaal rechts zit een oven, daarnaast een ijskast, dus die kan ik niet weghalen.

Dan blijft er alleen nog een kastje onder de wasbak over en een aantal lades ernaast. Het is niet breed, de lades zijn 39cm breed, de lades t/m de wasbak is 42/43cm breed. Dus hier past ook geen small vaatwasser van 45 cm in.

Jullie ideeën/oplossingen, graag vermelden!

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Je zou de koelkast kunnen vervangen door een (smalle?) losstaande koelkast, deze in plaats van het tafeltje.

  En dan de ruimte waar de koelkast stond benutten voor de vaatwasser. In dat geval heb je watertoe- en afvoer in elk geval vlakbij, onder de gootsteen. Moet er natuurlijk nog wel een elektraleiding heen getrokken worden.

  Alternatief is een losstaande vaatwasser aan de andere kant, dus ipv het tafeltje, maar dan zit je met water toe- en afvoer. En omdat het zo te zien op een etage is (appartement?) zal het niet eenvoudig zijn dergelijke leidingen van de ene naar de andere kant van de keuken te leggen. Want dan zou je door het plafond van je onderburen gaan.

  En anders toch maar met de hand afwassen. Is ook niet zo'n ramp hoor...
   

  Collab3

  • #3
  En als ik alles in dat keukenblok wil hebben en het iets meer mag kosten?
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Ik zou niet weten waar je dat had willen plaatsen. De plek waar de koelkast staat is de enige plek die (zo te zien) breed genoeg is. Een vaatwasser ter breedte van die ladenkast bestaat niet en onder het aanrecht kun je geen vaatwasser plaatsen.

  Of het zou zo'n minivaatwassertje moeten zijn, maar zelfs daarvan heb ik m'n twijfels of het past, met name wat betreft de diepte en rekening houdned met de benodigde toevoerkraan, afvoer en stopcontact.

  Verder is er gewoon geen ruimte, al steek je er meer geld in. Waar niet is...
   

  Collab3

  • #5
  Vaatwasser van 45cm moet toch wel kunnen, eventueel met aanpassingen, maar weet dus niet welke
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Kan dat ook met de diepte van de kastjes?
  Meet dat eerst op en ga dan zoeken op mini vaatwassers.
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Sorry maar als je eerst zegt dat de afstand van lades t/m de wasbak 42/43 cm breed is en dat er dus geen smalle vaatwasser van 45 cm past, hoe kun je er dan nu van uit gaan dat het wél zou moeten kunnen?

  Je kunt toch zelf een meetlint gebruiken en met behulp van op leverancierssites te vinden gegevens bepalen wat wel en niet past.

  Zoals al genoemd: misschien een minivaatwasser, maar dan heb je toch een probleem met de plek van de sifon (van gootsteen en aansluiting afvoer vaatwasser), de toevoerkraan van de vaatwasser, het stopcontact voor de vaatwasser. Want die moeten allemaal naast of boven de minivaatwasser zitten. Erachter is zonder meer niet mogelijk.

  Als er geen ruimte voor is dan houdt het gewoon op.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #8

  Combiketel

  • #9
  Euhm... dat kastje tussen oven en spoelkast. Hoe breed is dat ? Maar daar eens een foto van, ook met de deurtjes geopend.

  Als dat 60 cm is dan is je probleem opgelost. Gewoon kastje er tussen uit halen, volledige inbouw vaatwasser plaatsen en het kastdeurtje als paneel gebruiken. (even het handvat aan de bovenkant plaatsen)
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #10
  Dat is de koelkast, waarover ik al meteen heb vermeld dat daar een vaatwasser zou passen. Mits er elders een losse koelkast wordt geplaatst. :wink:

  Zie de eerste tekst van TS:
  Collab3 schreef:
  Op de foto's zie je de keuken, helemaal rechts zit een oven, daarnaast een ijskast, dus die kan ik niet weghalen.
   

  Combiketel

  • #11
  Oeps, overheen gelezen. :wink:

  Tja, mocht je onder de vloer kunnen dan zou ik aan de andere kant van de keuken leidingwerk aanleggen en daar een losse vaatwasser neer zetten.
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #12
  Ook dat had ik al genoemd, maar daar gaat TS niet op in. Is zeer waarschijnlijk inderdaad een appartement.

  Ik vind de suggestie van Henk253 nog niet zo gek. Jammer genoeg is er niet erg veel keuze in dat soort gecombineerde apparaten.
   

  Combiketel

  • #13
  Ik zie inderdaad nu een balkonhekje buiten. Leidingen onder de vloer is dus geen optie.

  Enige mogelijkheid die dan overblijft is zoals Kees ook al aangaf. Losse koelkast i.p.v. die tafel. Dan inbouwkoelkast verwijderen en hier een vaatwasser inbouwen.
   

  Collab3

  • #14
  Ik zat er aan te denken of het niet mogelijk is een ander keuken blad met een iets kleinere wasbak er in te doen en dan zou toch een vaatwasser van 45 cm daar wel kunnen passen?

  Diepte kastje is iets meer dan 55cm, dus dat is geen probleem.

  Ik snap dat er op dit moment geen vaatwasser erin kan Kees, maar hoe kan dat wel met aanpassingen die niet belachelijk veel kosten, dat is mijn vraag.
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #15
  En hoe ondersteun je dat nieuwe blad dan naast de wasbak? Daar zal dan toch een tussenwand in moeten komen (die ook weer plaats inneemt). Want je kunt die tussenwand niet zomaar weghalen: op het punt waar de wasbak zit is het aanrechtblad het zwakst.

  Vergeet niet dat de bestaande tussenwand een onderdeel is van het geheel en daar met houtduvels oid in vast zit. Krijg je ook niet zomaaar weg zonder beschadigingen van de rest. En zo zul je een nieuwe tussenwand ook niet zomaar (onzichtbaar) kunnen bevestigen, want houtduvels krijg je er niet in. Met ijzeren hoekstukken zal wel gaan maar ook dat ziet er dan niet uit.

  Bovendien kost een aanrechtblad met ingefreesde/gelijmde wasbak en correct gat voor de kookplaat ook niet niks. En je zult een ander deurtje moeten laten maken voor het aanrechtkastje of het bestaande deurtje (laten) aanpassen. Of dat nou mooi gaat worden...

  Dit was mijn laatste bijdrage in dit topic: ik vind het mooi geweest. Je wilt onze suggesties toch niet aannemen. Als je het zelf zo goed meent te weten, dan kun je het ook makkelijk zelf aanpakken zonder hulp.

  Veel succes ermee! :-|
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #16
  Ik ben ert niet zo zeker van dat de machine in een kastje van 55 cm gaat passen, er moeten ook nog wat slangen achter de machine voor water en afvoer.
  Hebt u de maten van diverse machines al opgezocht?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu