Vaatwasser Electrolux ESF 66030 - vetachtige witte waas

Eddy1973

  • #1
Mijn vaatwasser was al een tijdje stuk, verwarmde niet meer en dat bleek toen een defecte diode te zijn in de regelunit.

Alles leek weer te werken, verwarmt weer goed, maar nadat programma's afgelopen waren, bleek er een witte waas te zitten op vooral het bestek. Wellicht dat het daarop beter zichtbaar was, dan op witte borden.

De witte waas was ook een klein beetje plakkerig.

Heeft iemand een idee hoe dit kan komen ?

Verder lijkt het, alsof alles voor de rest goed werkt, water wordt ook goed afgevoerd. En uiteraard gebruik ik vaatwasblokjes.

Ook heb ik de vaatwasser gevuld met W5 vaatwaszout (onderkant ruimte waar grote schroefknop zit).

Heeft iemand een idee wat er aan de hand kan zijn ?
Ik wil niet meteen een nieuwe vaatwasser moeten kopen.
https://www.klusidee.nl/Forum/topic/soda-schoonmaakmethode-voor-vaatwassers.7084/
 
  • Klusservice
    Klusidee
    Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
  • Eddy1973

    • #2
    Heb de sodamethode een aantal keren toegepast, ook aan begin stadium verwarmen toegevoegd, maar de witte vetachtige aanslag lijkt een klein beetje minder te worden op het meest intensieve programma.

    Metingen gedaan:

    1) Meest intensieve programma, maximale binnentemperatuur 68 graden Celcius
    2) Automatische programma, waterverbruik 18 liter
    3) Sproeiarmen, 2 stuks, draaien allebei en geen enkel gaatje is verstopt.

    Heeft iemand een idee, waarom op sommige plekken, die witte vetachtige aanslag toch blijft ?

    Of moet ik toch ff wat meer soda gebruiken ?

    Filter onderkant was was helemaal gereinigd.
     

    Eddy1973

    • #3
    Had op ander forum gelezen dat dit te maken kan hebben met soort vaatwasserblokje en eventueel moet worden aangevuld met glansspoelmiddel en reinigingszout.

    Vaatwasser stond wel half jaar stil, vaatwasblokjes van de Lidl W5 zijn dus ook wat ouder.

    Voorheen nooit het probleem, nu wel.

    Ik ga eens glansspoelmiddel kopen en ook eens foto's posten voor en na.
     

    Eddy1973

    • #4
    Hierbij 2 afbeeldingen van hoe het eruit ziet:





    Iemand een idee waardoor dit gekomen is ?
     

    Jan

    Algemeen beantwoorder
    Moderator
    • #5
    Lijkt veel op kalkaanslag, gebruik een paar keer een anti-kalk middel en doe ook wat regenereerzout in de hars pot.
     

    Eddy1973

    • #6
    Is kalk, anticalk vloeibaar op doekje en vlekken kon ik verwijderen.

    Ik ga op zoek naar een goed antikalkmiddel voor de vaatwasser.
     

    DSR9500

    • #7
    ....dat is azijn.... en kost maar 40cent per fles

    maak gerust de machine intern eens goed schoon met een lekker natte azijn doek
     

    Eddy1973

    • #8
    Ik heb gekozen voor schoonmaaksoda (korrels) , ook niet duur.

    Heb een liter warm water genomen, daar zoveel mogelijk in opgelost. Tijdens verwarmen vaatwasser erbij gedaan, ff 5 minuten rond laten pompen, paar uren laten staan, programma (meest intensieve) laten afronden.
    Uiteraard in lege vaatwasser.

    Lijkt iets schoner, maar..... de onderste sproeiarm die ik handmatig met anticalc (lidl) had schoongemaakt, bevat weer stukjes kalk. Overigens die ik er zo vanaf kon wrijven met mijn vinger.

    Het lijkt erop, en de vaatwasser heeft dus maanden stilgestaan, dat kalk zich ergens anders opgehoopt heeft, en los is gekomen.

    In Almere heb ik namelijk superzacht water.

    Dus oorzaak probleem : Maandenlang stil laten staan, tja, dan krijg je op sommige plekken wel extremere kalkaanslag, denk ik.
     

    Login

    Je wachtwoord vergeten?
    Nog niet geregistreerd? Registreer nu