Electrolux/Lagan vaatwasser wordt niet meer warm

Chobbit

  • #1
Goedemiddag klusexperts!

Sinds een rioolverstopping een aantal maanden terug geeft onze vaatwasser problemen. Betreft een IKEA vaatwasser van electrolux / lagan model 00299378 / 91153914601.
Ik ben een totale leek op dit gebied, maar kan het niet over mijn hart verkrijgen de vaatwasser bij het grofvuil te zetten (reparatie is duurder dan een nieuwe). Zeker niet als later blijkt dat het een makkelijke oplossing was.

De kuren begonnen met een programma dat eindeloos bleef doorlopen, vermoedelijk omdat de pomp door een verstopte afvoer zijn water niet kwijt kon. Vaatwasser een paar keer aan en uitzetten (opnieuw laten draaien) verhielp dit probleem. Door drukte in de coronaperiode liet de rioolservice erg lang op zich wachten, dus probleem ook een tijd aan de orde geweest. Ik merkte dat het water in een aantal gevallen ook niet meer warm werd. Inmiddels is rioolprobleem verholpen en draait de vaatwasser zijn programma's weer af, alleen het water warmt niet meer op: gevolg veel vetophoping en inmiddels ook zwarte schimmel in de vaatwasser. Niet meer te gebruiken.

Tot nu toe geprobeerd: Al aardig wat onderzoek gedaan op internet. Mogelijke storing in programma lijkt uit te sluiten, want programma's gereset en stekker eruit gehad. In alle programma's warmt het water niet op. Vaatwasser gedemonteerd en beide printplaten bekeken. Lijken volledig in orde (geen duidelijk doorbranden), enkel één soldeerplekje op de hoofdplaat ziet er niet 'super' uit (zie foto). Gaat richting één van de twee aardedraden. Zoals gezegd, ik ben geen expert, hoor graag jullie oordeel. Ook bij de aardedraad op de verwarmingsmotor is een brandplekje te zien (kan dat de oorzaak zijn? zie foto). Ik heb de verwarmingsmotor niet doorgemeten, weet namelijk niet precies hoe dat moet/wat ik dan zou moeten aflezen. Ik heb op dit forum (https://www.klusidee.nl/Forum/topic/siemens-vaatwasser-blijft-hangen-op-laatste-minuut.71221/) ook gelezen dat het met vetophoping in het labyrint te maken kan hebben, dat ziet er m.i. redelijk schoon uit (zie foto).

Als die vervangen moet worden kan ik beter een nieuwe vaatwasser aanschaffen, maar ik wil er zeker van zijn dat er misschien niet toch iets anders aan de hand is. Hoor graag of jullie suggesties/ideeën hebben. Als ik meer foto's of informatie moet plaatsen hoor ik het ook graag.

thumbnail_image3.jpg thumbnail_image4.jpg thumbnail_image5.jpg
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Element zit vooraan op de motor . kan je doormeten en zal ergens rond 30 ohm zijn.
Foutcode uitlezen......
Wanneer toestel niet in een programma staat uitzetten.
Toets 1 en 3 ingedrukt houden en blijven houden en toestel aanzetten tot 1 2 en 3 knipperen.
Dan 1 kiezen en aantal keer knipperen tellen.
 

Jozef30

  • #3
Hallo
Ik heb een gelijkaardig probleem denk ik.
Een vaatwasser van mijn ouders warmt water niet op.
Het is één van Ikea. Aan de hand van de labels lees ik dat het van electrolux is.
Ik vermoedde dat het verwarmingselement defect is. Maar ik heb deze getest door op de fishe 230v te zetten en deze warmt goed op.ook gevoelt :-)
De fishe die voor 230v voeding zorgt komt uit de printplaat. Wanneer ik de machine aanzet en de op de fishe meet die via de printplaat het verwarmingselement voedt, dan´meet ik tussen 60v en 70v. De printplaat vertoont geen zichtbare schade ook geen brandweer. Zover ben ik geraakt. Weet iemand wat ik nog kan testen? Vermoedelijk een component defect? Machine is 7jaar oud.
Zou dit aan de tacho liggen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
@Jozef30
Wil je even een nieuw, eigen topic beginnen?
Het overnemen van een andermans topic is in dit forum niet toegestaan.
Vermeld in het nieuwe topic alle gegevens van de betreffende Ikea vaatwasser.
Ikea heeft in de loop de tijd inderdaad vaatwassers van verschillende fabrikanten geleverd.
Als je aan de hand van het label hebt vastgesteld dat deze van Electrolux komt, geef dan ook de PNC (Produkt Number Code) aan, deze heeft 9 of 11 cijfers.
 

Jozef30

  • #5
Ok zal ik doen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu