Electrolux/Lagan vaatwasser wordt niet meer warm

Chobbit

 • #1
Goedemiddag klusexperts!

Sinds een rioolverstopping een aantal maanden terug geeft onze vaatwasser problemen. Betreft een IKEA vaatwasser van electrolux / lagan model 00299378 / 91153914601.
Ik ben een totale leek op dit gebied, maar kan het niet over mijn hart verkrijgen de vaatwasser bij het grofvuil te zetten (reparatie is duurder dan een nieuwe). Zeker niet als later blijkt dat het een makkelijke oplossing was.

De kuren begonnen met een programma dat eindeloos bleef doorlopen, vermoedelijk omdat de pomp door een verstopte afvoer zijn water niet kwijt kon. Vaatwasser een paar keer aan en uitzetten (opnieuw laten draaien) verhielp dit probleem. Door drukte in de coronaperiode liet de rioolservice erg lang op zich wachten, dus probleem ook een tijd aan de orde geweest. Ik merkte dat het water in een aantal gevallen ook niet meer warm werd. Inmiddels is rioolprobleem verholpen en draait de vaatwasser zijn programma's weer af, alleen het water warmt niet meer op: gevolg veel vetophoping en inmiddels ook zwarte schimmel in de vaatwasser. Niet meer te gebruiken.

Tot nu toe geprobeerd: Al aardig wat onderzoek gedaan op internet. Mogelijke storing in programma lijkt uit te sluiten, want programma's gereset en stekker eruit gehad. In alle programma's warmt het water niet op. Vaatwasser gedemonteerd en beide printplaten bekeken. Lijken volledig in orde (geen duidelijk doorbranden), enkel één soldeerplekje op de hoofdplaat ziet er niet 'super' uit (zie foto). Gaat richting één van de twee aardedraden. Zoals gezegd, ik ben geen expert, hoor graag jullie oordeel. Ook bij de aardedraad op de verwarmingsmotor is een brandplekje te zien (kan dat de oorzaak zijn? zie foto). Ik heb de verwarmingsmotor niet doorgemeten, weet namelijk niet precies hoe dat moet/wat ik dan zou moeten aflezen. Ik heb op dit forum (https://www.klusidee.nl/Forum/topic/siemens-vaatwasser-blijft-hangen-op-laatste-minuut.71221/) ook gelezen dat het met vetophoping in het labyrint te maken kan hebben, dat ziet er m.i. redelijk schoon uit (zie foto).

Als die vervangen moet worden kan ik beter een nieuwe vaatwasser aanschaffen, maar ik wil er zeker van zijn dat er misschien niet toch iets anders aan de hand is. Hoor graag of jullie suggesties/ideeën hebben. Als ik meer foto's of informatie moet plaatsen hoor ik het ook graag.

thumbnail_image3.jpg thumbnail_image4.jpg thumbnail_image5.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #2
  Element zit vooraan op de motor . kan je doormeten en zal ergens rond 30 ohm zijn.
  Foutcode uitlezen......
  Wanneer toestel niet in een programma staat uitzetten.
  Toets 1 en 3 ingedrukt houden en blijven houden en toestel aanzetten tot 1 2 en 3 knipperen.
  Dan 1 kiezen en aantal keer knipperen tellen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu