Vaatwasser boven op wasmachine

LVries

  • #1
Goedenavond,

Hopelijk staat dit in de juiste rubriek.

Graag wil ik jullie advies over de volgende klus. Ik wil boven op de wasmachine een vaatwasser plaatsen en deze aansluiten op dezelfde aan en afvoer. Na wat googelen ben ik er nog niet helemaal uit:

Kan ik een Y stuk op de kraan draaien en op één kraan dus twee aanvoerslangen aansluiten. Of moet ik de kraan eraf draaien er een Y stuk tussen plaatsen en dan twee kranen aansluiten voor de aanvoer?

Wat kan ik voor de afvoer het beste gebruiken? Een 'plat wit Y-stuk' of een Grijze met een extra ingang. Kan dit helaas niet beter uitleggen, ben nog niet zo bekend met de jargon.

Bedankt voor jullie hulp!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Lijkt me erg onverstandig dat zo te doen, tenzij je zorgt dat de vaatwasser op een eigen plateau staat, dat niets te maken heeft met de wasmachine.

De wasmachine schudt namelijk nogal tijdens het centrifugeren en daar kunnen de onderdelen in de vaatwasser niet zo goed tegen. De glazen en kopjes erin nog minder. De vaatwasser is er gewoon niet voor gemaakt om hem zo te gebruiken.

Bovendien zul je ervoor moeten zorgen dat wanneer je de klep van de vaatwasser open doet, niet de hele vaatwasser naar voren kiepert en van het plateau afvalt.

Voor de kraan is een metalen Y-stuk met twee kranen altijd beter dan een kunststof verdeler. Vooral omdat je dan de apparaten apart kunt afsluiten. Een vaatwasser heeft vrijwel altijd een aquastop-beveiliging. Daarvan hoef je de kraan niet dicht te draaien als je hem niet gebruikt. Bij een wasmachine hangt het van het model af of die een aquastop-beveiliging heeft, de meeste hebben het niet. Daarbij kun je de kraan beter steeds dichtdraaien als de machine niet gebruikt wordt.

Wat betreft de afvoer is het me niet helemaal duidelijk wat je bedoelt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu