Vaatwasser Bosch Silence neemt geen water in

TheFraVer

 • #1
Al een half jaar problemen met inbouwvaatwasser. Start, pompt en na een aantal minuten zegt hij 'piep' ik ben klaar en geeft geen code aan. Vaak bij een 2e keer starten deed hij het wel tot een week geleden hij er echt geen zin meer in had. De Bosch wordt in november 6 jaar, maar moet toch wel 10 kunnen halen vind ik. E nummer: SMV63M00EU/14. FD nummer: 8910
Wat ik allemaal al heb gedaan:

-Watertoevoer, kraan gecheckt en zeefje schoongemaakt
-Met soda gereinigd en toen hij het nog deed met HG onderhoudsmonteur 2x
-Vaatwasser geopend en geconstateerd dat het labyrint nog volstond met water en linksboven vervuild was.
-Labyrint gedemonteerd, water opgevangen en volledig schoongemaakt. Alle slangen, afvoer en toevoer gereinigd.
-Na het in elkaar zetten en testen deed de vaatwasser het weer maar was helaas eenmalig. Het labyrint blijft nu weer volstaan met water. Het enige pluspuntje, ik krijg nu een code E24 met een afbeelding van een kraantje.
-Vervolgens afloopventiel doorgemeten (Heb hier niet zoveel verstand van. Kreeg een weerstand, meetwaarde, dus goed toch? Geen weerstand is stuk?)
-Nog maar een keer gestart en dat verloopt zo: Pomp start, water wordt afgevoerd > Circulatiepomp start > Pomp start voor de 2e keer > Circulatiepomp start voor de 2e keer > Labyrint zit nog steeds vol water en loopt vervolgens niet leeg gevolgd door een 'piep, ik ben klaar en code E24 met kraantje'.

Ik ben er nu wel klaar mee (ook met Bosch, vorige ook veel problemen maar 3x zelf kunnen maken) en hoop dat jullie mij snel kunnen helpen of in iedergeval duidelijkheid kunnen geven omtrent het probleem zodat ik weet of ik naar de winkel moet voor een nieuwe of dat de vaatwasser nog te redden is. Heb Bosch ook al gebeld maar schoot daar weinig mee op. Als ik ze laat komen ben ik al zo'n 150 euro achteruit (voorrijkosten en 1e uur monteur).
Alvast bedankt voor de moeite en hoop op een snelle reactie,

Frank
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #2
  De circulatiepomp is defect , doordat deze aan het begin van het programma getest wordt loopt het programma niet door.
  Door de deur te openen en te sluiten binnen een minuut wordt de test afgebroken en loopt het toestel wel door.
  Een nieuwe circulatiepomp om dit te repareren.
   

  TheFraVer

  • #3
  Daar was ik al bang voor, een duur grapje, dus beter kijken voor een nieuwe toch?
  Of elke keer de deur open en dicht tot hij het helemaal begeeft?
  Dus in het geval van de laatste optie: deur dicht > pomp gaat aan > circulatiepomp gaat aan > deur openen en sluiten > programma loopt door, is dat juist? Ga het uitproberen.
   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #4
  Ja dat is juist!
  Het is dus zo dat na de afvoerpomp de circulatiepomp gaat draaien op volle toeren , dit is de test.
  Meestal is het verschil goed te horen deze geeft wat meer geluid.Meestal is dit rond 50-60 sec.
  Kosten zijn bij benadering uit te rekenen.
  Naam van deze pomp is hittepomp en is de eerste hit op google.
   

  TheFraVer

  • #5
  S.oldeerbout bedankt voor je hulp :)
  Je tip,'de deur openen en sluiten binnen 60 seconden' werkt perfect en is maar een kleine handeling extra. De vaatwasser doet het daarna prima. Ik zit er over te denken om de vaatwasser weer in te bouwen en op deze manier door te gaan tot de pomp echt overlijdt. Is dat een goed idee en gaat de machine dan nog een aantal jaren mee?
   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #6
  Hoelang dat goed gaat weet ik niet immers de pomp loopt te zwaar en komt niet door de test , de besturing welke de pomp aanstuurt zou hierdoor defect kunnen raken.
   

  TheFraVer

  • #7
  Deze besturing staat weer los van deze pomp, begrijp ik dat goed?
  Dus in het ergste geval gaan de besturing en de pomp kapot.
  Hittepomp zo'n 130 euro zag ik, en de besturing?
   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #8
  00648899
   

  TheFraVer

  • #9
  Bedankt voor je hulp :prima: :D :prima: en het artikelnummer, heb het opgezocht en weet nu de risico's. Besloten de vaatwasser weer in te bouwen en op deze manier door te gaan. Ben benieuwd hoe lang de machine het nog volhoudt. Bij het volledig stuk gaan ga ik voor een nieuwe (geen Bosch) en meld ik dit op dit forum. Misschien interessant voor andere mensen met hetzelfde probleem en die uiteindelijk ook moeten kiezen tussen doordraaien op deze manier of laten repareren.
   

  Vraagsteller

  • #10
  Wij doen ook de soldeerboutmethode, kleine moeite en werkt gewoon verder prima.
  Trouwens, nog regelmatig komt hij gewoon door de test en hoef je niks te doen.
  Je hoort duidelijk het waterslot na openen en dichtdoen, pakt water. Hoop dat ie nog vele jaren zo meegaat, je went er aan. Weet wel dat er een té zwakke pomp af fabriek is ingebouwd, fabrieksfout, dus eigenlijk moet Bosch die pomp gratis vervangen voor een sterkere, die er inmiddels al lang is.
   

  TheFraVer

  • #11
  S.oldeerbout nogmaals bedankt!

  Wilde je dit toch ff vertellen:
  We zijn nu ruim 1 1/2 jaar verder en de vaatwasser doet het nog steeds. Deze staat nu wel standaard op 70 graden en af en toe gooi ik er een machinereiniger doorheen.
  Je tip is succesvol, bedankt!

  Mvg, Frank
   

  Peterths

  • #12
  Ik heb op dit moment het zelfde probleem met onze Bosch vaatwasser.

  Bij de 2e keer dat je de pomp hoort draaien. De deur openen en weer dicht doen en je hoort dat bij de kraan het water wordt gepakt en begint te draaien!
   

  TheFraVer

  • #13
  Uiteindelijk nog 2 jaar op de manier van S.oldeerbout doorgedraaid. In januari 2018 een nieuwe vaatwasser aangeschaft. Deze keer een Siemens. Schijnt ook wel een Bosch te zijn maar de duurdere versie, waarbij hoop ik, betere onderdelen zijn toegepast voor een langere levensduur. Succes!
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu