Vaatwasser blijft afpompen - Indesit DWL-DEA 700-B

Indesit DWL-DEA 700-B

  • #1
Hallo,

Sinds enige tijd doet mijn vaatwasser het niet meer. Er is al een monteur geweest, die heeft alleen geluisterd maar niet gekeken en constateerde direct dat de motor kapot moest zijn en vervangen moest worden. Dit heb ik niet over voor een vaatwasser van 10 jaar oud, maar helemaal geloven doe ik het ook niet.
Via internet ben ik al op zoek geweest naar mogelijke oplossingen maar verder dan de vaatwasser open maken kom ik ook niet. Het probleem is het volgende; de vaatwasser start met afpompen maar pakt daarna geen water om zijn programma te starten. Nu heb ik hem dus open gemaakt, maar heb natuurlijk geen flauw idee welke onderdelen waar zitten en waar het probleem dus zou kunnen zitten, ik ben een echte vrouw, zeg maar... Ik heb het vermoeden dat omcirkelt deel vol met water zit, is dit de bedoeling? En zo niet, hoe krijg ik dat er uit?
20230828_123911.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Zonder merk, type- en serienummer is het onmogelijk om hier iets over te zeggen...
 

Indesit DWL-DEA 700-B

  • #3
Sorry! Het is een Indesit DWL-DEA 700-B
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als een vaatwasser blijft afpompen na het aanzetten, is er vaak sprake van een interne lekkage, waardoor er water op de bodemplaat terecht komt. Dat is de bodemplaat onder de normale zichtbare bodem (de kuip). Daar bevindt zich dan (in de meeste gevallen) een vlotter met schakelaar, die detecteert of er water gelekt is. Is dat het geval, dan activeert de schakelaar de afvoerpomp en blokkeert via de besturing de toevoer.

Of dat daadwerkelijk het geval is bij jouw vaatwasser kan ik van afstand niet bepalen: het is gewoon een veel voorkomende oorzaak.

Wat dan vervolgens de oorzaak van water op de bodemplaat is, is ook lastig op afstand te zeggen, bijvoorbeeld:
- Lekkage in één van de onderdelen of slangen onderin
- Zout gemorst, waardoor een ondichte kuip.
Er zal dan bepaald moeten worden wat erprecies aan de hand is.

Misschien kun je de bodemplaat bereiken, door de plintplaat (aan de voorkant) van de vaatwasser eraf te halen en dan in die ruimte te kijken. Ligt er inderdaad water, dan zou je dat weg kunnen zuigen met een waterzuiger of de vaatwasser schuin houden zodat het water weg kan lopen. In het laatste geval wel goed opletten, dat er geen water over elektronica kan lopen en bij alle werkzaamheden de stekker uit het stopcontact laten.

Of er water mag zitten in dat onderdeel op die foto weet ik niet, want ik heb geen technische documentatie van dit model. Maar meestal blijven er op allerlei plekken in het apparaat restjes water staan en is dat niet de reden voor een defect.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu