Vaatwasser Bauknecht maakt toevoerkraan stuk?

Greet

 • #1
Ik heb een Bauknecht vaatwasmachine (GSF 4761 TW-WS, 8546 76101010) en die kreeg een paar dagen geleden geen water meer uit de kraan.

Via een andere vraag op dit forum kwam ik erachter dat de kraan stuk was (kwam geen water uit en als je hem open draaide dan draaide je hem een stukje verder weer vast). Nieuwe kraan gekocht.

Net als de vorige, die overigens pas drie jaar oud was, is dit een wasmachinekraan met beluchting en terugslag-iets. Kraan aangesloten en hoera de afwasmachine deed het weer! Maar helaas, na één schoonmaakronde met de sodamethode en één gewone afwasbeurt is er weer hetzelfde probleem: er komt weer geen water uit de kraan! (De kraan draait nu trouwens niet vast als je hem opendraait.)

Als ik de vaatwasser aanzet, dan pompt hij eerst en zodra hij water wil halen gaat de startknop knipperen en hoor ik een brom in het waterslot. Dit was vorige keer ook al zo. Heb toen ook de plint eraf gehaald: er lag geen water op de bodem, wel een beetje gelige drap.

Wie weet wat er aan de hand kan zijn? En zijn die kranen wel echt stuk?
 

Co de Witgoedman

 • #2
Hoevaak knippert hij achter elkaar?
 

Greet

 • #3
Hij knippert op de manier waarop hij altijd knippert als er iets niet goed is (eigenlijk best wel vaak), nl. ongeveer 2x per seconde en almaar door zonder pauze. Als ik de startknop dan een paar seconden ingedrukt houdt, beëindigt hij het programma.

Groeten,
Greet
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #4
Zit niet gewoon de knop van de kraan los?
Druk de knop eens goed naar beneden, want bij opendraaien moet ie toch op zeker moment niet verder kunnen...

Misschien een slecht exemplaar getroffen?

Ik kan me niet voorstellen dat de wasmachine de kraan kapot kan maken...
 

Greet

 • #5
Bedankt voor jullie reacties!
Als ik de kraan maar vaak genoeg naar links open draai kan hij inderdaad niet verder, dus de dop zit er wel goed op. Bij de vorige kraan was dat al na één draai...
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #6
En als je de slang er af haalt en er een emmer onder houdt, komt er dan wel (een flinke straal) water uit? Als je hem open draait natuurlijk...
 

Greet

 • #7
Ik heb zowel vorige keer als nu de kraan open gedraaid met een emmer eronder en er kwam echt helemaal niks uit!
Raar.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #8
Als er niets uit komt zal de machine het echt niet doen. foutmelding is dan logisch...

Misschien toch een slecht exemplaar getroffen?

Of... staat er nog ergens een tussenkraan (stopkraan) dicht, van toen de kraan vervangen werd? Voor de zekerheid maar even, heb je zelf vast ook al aan gedacht!
 

Greet

 • #9
Helaas: er staat geen tussenkraan dicht (die is er nl. niet). En een slecht exemplaar is ook wat onwaarschijnlijk omdat het bij twee exemplaren misging. Gek genoeg deed de nieuwe kraan het wel even (2 wasbeurten), maar daarna dus niet meer. Tja, wat nu ...

Nachtje slapen maar.

Greet
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #10
Echt hoor, er zal eerst water uit die kraan moeten komen, wil je de vaatwasser werkend krijgen.

Ik kan me niet anders voorstellen, dan dat de oorzaak van het geen water geven ergens tussen hoofdkraan (watermeter) en de aansluiting van de betreffende kraan ligt. Zal ergens iets moeten zijn wat het water tegenhoudt...

Twee kranen achter elkaar stuk, het lijkt me erg onwaarschijnlijk.

Loop de hele leiding eens na en kijk of er niet tóch ergens iets zit wat dihtgedraaid is... In een kelderkast misschien of ergens onder een vloer?

Een kraan is een in verhouding eenvoudig afsluitstuk met een leertje. Het enige bijzondere is de beluchter, maar die sluit de waterdoorgang niet af, voorzover ik weet.
 

Co de Witgoedman

 • #11
Indien de machine 2 x knippert zal er een lekkage in de machine zijn, even aan de onderkant het metalenplaatje, zit met kleine torxschroeven vast, losmaken en kijken of er water op de bodemplaat staat.
 

Greet

 • #12
Hallo

Ik ben er achter dat beide vaatwasmachine kranen toch niet goed (meer)zijn. Ik heb ze getest door ze te verwisselen met de wasmachinekraan van mijn wásmachine. Resultaat: de wasmachine-wasmachinekraan geeft een flinke straal (ook op de aansluiting bij de afwasmachine, dus er komt wel water door de leiding), de oude afwasmachinekraan geeft een zwakke waterstraal en de nieuwe afwasmachinekraan geeft helemaal geen water! Maar die laatste heeft het wel twee wasbeurten gedaan, vandaar mijn vraag er iets met de vaatwasser is waardoor de kraan blokkeert of stuk gaat.

Wat het knipperen van de startknop betreft: hij knippert niet twee keer en dan een pauze, maar knippert gewoon continu met een snelheid van ongeveer twee per seconde. En zoals gezegd in mijn eerste bericht heb ik de onderkant al losgeschroefd en was er geen lekkage te bekennen.

Ik wist niet dat de afwas zo ingewikkeld kon zijn :?

Groeten,
Greet
 

Greet

 • #13
Voor de duidelijkheid: het probleem is nog niet opgelost, helaas. Wat kan er met de afwasmachine aan de hand zijn waardoor de kraan niet meer werkt/geen water meer doorlaat?

Is mijn vaatwasser zo'n uniek geval?

Groet,
Greet
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #14
U kunt de knop van de kraan afhalen en de kop eraf draaien, misschien kunt u dan zien wat de oorzaak is.
 

Greet

 • #15
Dat heb ik al geprobeerd, maar ik kon er geen beweging in krijgen. Uiteindelijk draaide de steeksleutel zelfs om de kop zodat die wat beschadigd is. Mag ik er wat kruipolie op spuiten of komt dat dan in de waterleiding?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #16
Ik denk niet dat kruipolie hier helpt, u kunt de kraan demonteren en in een bankshroef zetten dan moet het toch kunnen lukken, gebruik een bahco, de bekken hiervan zijn breder.
 

Witgoedmonteur

 • #17
De meeste (goedkope???) kranen die niet meer open te draaien zijn, zijn van te voren te vast dichtgedraaid waardoor de as/kraansteel die achthoekig is uit zijn houder schiet en een beetje zich verdraait.

Daarna zal de achthoek niet weer in de houder gaan waardoor ge de kraan maar een kwart kunt opendraaien en dus niet open gaat.
(Zwarte) kraandop eraf halen kraansteel eraf halen en de achthoekige as weer in de houder doen en alles weer terugmonteren. en er is weer een goed werkende kraan (indien men deze niet meer te vast dichtdraait).
 

Greet

 • #18
Witgoedmonteur, dit was er inderdaad aan de hand met de oude kraan (bleek toen we uiteindelijk toch een monteur hebben laten komen).

Maar wat je niet voor mogelijk houdt: de nieuwe kraan was ook niet goed! De terugslagklep (heet dat zo? Het dingetje direct bij de ingang van de kraan) zat muurvast. Nieuwe kraan omgeruild voor weer een nieuw en nu deed alles het goed gisteren. Nog even kijken of dit zo blijft, want vorige keer heeft de machine met de nieuwe kraan ook twee keer goed gewerkt!

Vorige week ook nog met vereende krachten de vaatwasser eruit getild (hij staat verhoogd) en opzij gekanteld; toen heeft hij het ook weer drie keer goed gedaan (met de oude kraan). Helemaal begrijpen doe ik het dus nog steeds niet.

Als de machine het nu een week volhoudt dan geloof ik er pas in....
 

Witgoedmonteur

 • #19
Bedankt voor de terugkoppeling.
Houd ons op de hoogte of het nu goed blijft.
 

Greet

 • #20
:( Hij deed het gisteren weer niet! Na drie keer goed gewerkt te hebben, krijgt de vaatwasser weer geen water (verder ook alles hetzelfde: zie eerste bericht). Heb de kraan en waterslot er zojuist weer afgeschroefd en de kraan bij het terugslagdopje (weet niet hoe dat heet) ingeblazen.

Ging aanvankelijk niet (ik kon het dopje met een potlood wel indrukken), maar na flink blazen wel (hoewel ik zwaarder moest blazen dan toen de kraan net uit de winkel kwam). Alles er weer opgeschroefd en waarempel, hij doet het nu weer. Maar voor hoe lang? En weet iemand wat hier toch aan de hand is?

Terug bij mijn oorspronkelijke vraag: maakt de vaatwasser de kraan stuk?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu