Urinesteen behandelen met azijnessence

Squirrel

  • #1
Mijn toiletten hebben een dikke harde laag urinesteen in onder andere de hals. Ik lees op het forum dat je het met zoutzuur er af kunt krijgen, maar dat dit de porselein kan aantasten. Zal de zoutzuur ook de achterliggende manchet en riolering buizen aantasten? Zal de zoutzuur de plastic laten wegsmelten als je het bijvoorbeeld overnacht laat zitten?

Op de website van Villeroy en Boch staat dat je urinesteen ook met azijnessence (azijnzuur 80%) kunt behandelen. Heeft iemand daar ervaring mee? Idem, voor azijnessence, zal dit de achterliggende rioolbuizen aantasten?

Giet 's avonds een halve fles azijnessence in de toiletpot en laat het middel een nacht laten inwerken. De volgende ochtend kan de urinesteen gemakkelijk met de borstel worden verwijderd. Deze methode is ook geschikt als u urinesteen in de buis van het toilet wilt verwijderen. Azijnzuur is milieuvriendelijker dan andere schoonmaakmiddelen, maar dient ook met voorzichtigheid te worden gebruikt.’
Wellicht is het effectiever en voordeliger om gewoon de toiletpotten te vervangen voor nieuwe?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

eezacque

  • #2
Urinesteen en kalksteen verwijder je het beste mechanisch, door te schuren met puimsteen. Dit is harder dan de urine- en kalksteen, en zachter dan het glazuur in je pot, dus je verwijdert precies het ongewenste materiaal. Je koopt het bij winkels met drogisterijartikelen, het wordt onder andere gebruikt om eelt weg te schuren, maar je vindt het ook bij winkels die schoonmaakartikelen voor professionals verkopen.
 

Squirrel

  • #3
Dank je voor je reactie. Het is niet mogelijk om met mijn hand in de hals van het toilet te komen, hooguit bij de opening. Het is dus bijna onmogelijk om het met puimsteen te verwijderen.
 

eezacque

  • #4
Waarom wil je verwijderen wat je niet kunt zien?
 

Squirrel

  • #5
Omdat urinesteen verstoppingen veroorzaakt. De urinesteen vernauwt de hals, het water heeft minder ruimte om door te spoelen. Het toilet spoelt minder goed en langzamer door. Het water niveau in de pot staat hoger. Toiletpapier en ontlasting hechten zich makkelijker aan de ruwe oppervlakte van de urinesteen waardoor er ontstoppingen ontstaan. Urinesteen hoort niet in een goedwerkende toiletpot, ook als je het niet kunt zien. Ik kan de urinesteen nog gedeeltelijk zien en voelen als ik met met rubbere handschoenen in het toiletpot ga.
 

eezacque

  • #6
Ik betwijfel of je zuur lang genoeg in de hals kunt laten staan om het zijn werk te laten doen. Mijn ervaring is dat azijnzuur weinig doet bij serieuze aanslag, zoutzuur zal beter werken, met alle risico's van dien, maar dan moet je het wel de tijd geven. Als je pot werkelijk zo zwaar versteend is, dan kun je beter nadenken over een nieuwe pot. Hoe oud is hij?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
Vroeger werd dat gedaan en vaak was het een staande S-wc pot.
Ook omdat toen ook weinig geld was een fles zoutzuur kon je zo halen verfzaak nu is het verdunt zout zuur.
Tegenwoordig het snelste een nieuwe wc pot plaatsen.
 

Squirrel

  • #8
De toiletten zijn meer dan 20 jaar geleden geplaatst.

Welk concentratie zoutzuur is aan te bevelen? Bij bouwmarkten zie ik dat <10 % beschikbaar is. Online is een concentratie van 30% te koop.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu