Unipijp vloerverwarming

Bassss

  • #21
Hoe warm is de retour van een radiator gemiddeld? Ketel: Nefit HRC 30
 

Fiesiekus

  • #22
Dat hangt volledig van de stookwijze (WA / modulerend) en -lijn en van de ruimtetemperatuur af. Daar is niets algemeen over te zeggen, maar wel interessant om eens te meten bij (meer of minder) koud weer.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #23
Als het een 70 - 90 installatie is en goed berekend, krijg je 20 graden verschil op je retour terug.


Dus reken zelf maar uit, wanneer je een hoog stookt wat de temperatuur is.
 

Chathanky

  • #24
Fiesiekus: de link die je beschrijft geeft ook een schema met het debiet wat er doogelaten wordt.

Leg dit eens naast het schema van nefit wat betreft de restopvoerhoogte van van de nefit ketel. Het drukverschil is is ongeveer 23 kpa
Zet dit eens in het schema van het rtl ventiel.
Dit geeft een debiet van 350 liter per uur.
Zo`n debiet is goed voor 8,3 kw afgifte en een kwart van je totale pompvermogen (er gaan nog wel wat weerstandsverliezen van de leiding af). Dit gaat de ketel echt wel vernemen

Dit is in mijn ogen niet hydraulisch correct voor een kleine badkamer.
Bij aanwarmen heeft dit een grote invloed, en is het een wa regeling dan blijft dit debiet gevraagd worden tot dat de temperatuur van het ventiel bereikt is. De wa regeling wordt dan veel als boosdoener aangewezen in de overgangseizoenen.

Verder wil ik niet op dit draadje discuseren van wel of niet. Doe dit dan via een pb.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #25

Fiesiekus

  • #26
Utreg schreef:
Als het een 70 - 90 installatie is en goed berekend, krijg je 20 graden verschil op je retour terug.
Dat gaat om de bulk CV-water, i.e. aanvoer en retour bij de ketel. Maar het gaat nu speciaal om de badkamerradiator, die kan afhankelijk van z'n instelling andere Delta-T-waarden geven.
 

Bassss

  • #27
Chathanky schreef:
Hydraulisch is met een extra voet af regelventiel het voorgestelde wel op te lossen. Het inregelen is echter niet eenvoudig als je geen grondige kennis hebt.
Kun je me dan misschien vertellen hoe je dat voor je ziet?
 

Chathanky

  • #28
Als je het via de retour van je radiator je vloerverwarming wilt voeden is het het handigste om na de aftakking het voetventiel te plaatsen.
Wat je er mee krijgt is als de vvw. vragend is dat deze niet wordt geremd door het voetventiel. is deze niet vragend dan is het debiet van je radiator ingeregelt.

Als je vvw vragend is mag dit dan niet door je radiator geremt worden en hoort de radiatorkraan open te zijn. Je retour van je radiator wordt door de grote waterstroom warmer en is dan niet 20 graden lager. dit moet je voor lief nemen. Vb. een radiator van 1000 watt wordt gevoed met 42 lt/h bij 84 liter is het temperatuursverschil 10 graden. Bij 200 a 350 liter zal deze bijna net zo groot zijn als bij de aanvoer. Stromingsgeluiden door de radiator is hiebij ook een groot risico.

Als je de vvw achter het voetventiel plaatst is het de vraag of deze op temperatuur komt. Bij een kleine radiator is dat niet het geval, 500 watt hou je mischien 1000 watt over. Dit lijkt genoeg maar de verdeling van de temperatuur is heel slecht. het eerste deel is warm, waarschijnlijk te warm, het laatste stuk is te koud omdat de doorstroming te klein is.

Daarom was de vraag plaats hem in de aanvoer, zo werkt je radiator in iedergeval zoals het hoort. Fabrikanten schrijven dit ook voor om het in de aanvoer te plaatsen.

Uitvoering in de retour is door het voetventiel achterde aftakking met de nadelige gevolgen zoals beschreven. (voetventiel afstellen op het radiatorvermogen)
Uitvoering in de aanvoer zoals de fabrikant voor schrijft is de enige die zonder veel problemen voldoet, maar met de waarschuwing (te lezen in de link van fiesiekus) dat je cv temperatuur hiervoor geschikt moet wezen.
Dit laatste heeft wel tot gevolg dat je vloerverwarming zorgt voor een snelle opwaming van de vloer (dit wordt wel als prettig ervaren) ten kosten gaat van het gelijkmatig aanwarmen van de andere vertrekken.

Het voorgaande antwoord (extra ventiel) gold voor de inregeling van de vvw. maar dit wordt niet aangegeven door de fabrikant. (de achterliggende gedachte (gevolgen) hiervan weet ik ook zo niet. Zonder zelf hier over na gedacht te hebben wil ik ook geen mening over geven.

De beste oplossing zit hem om het in de aanvoer te plaatsen.
Sorrie voor de verwarring, ik probeer het zo helder mogelijk uit te leggen met de achterliggende gedachte.
 

Haak

  • #29
Ik heb iets soortgelijks gedaan in mijn badkamer. Ik heb een RTL-ventiel gebruikt aan ongeveer 35 meter slang. Inregelen is altijd wel een probleem met dit soort dingen. Ik heb daarvoor een zgn setter in de aanvoer opgenomen. Deze setter geeft de hoeveelheid water aan die door de vloer stroomt, en geeft tevens de mogelijkheid dit in te stellen. Samen met een IR-temp meter voor de aanvoer/retourtemperaturen kun je zo uitrekenen/instellen wat het vermogen is dat afgegeven wordt aan je vloer. Zo voorkom je ook dat je pomp teveel druk kwijt is aan de vloerverwarming. Ik kan hem nog niet uittesten want de vloer ligt nog niet lang genoeg, maar mij leek dit een handige oplossing.
 

Bassss

  • #30
Pfff,

Had niet verwacht dat een klein vloerverwarminkje zoveel problemen met zich zou brengen.

Ach, probleem, een vriendje van me heeft zijn vloerwarming rechtstreeks op de retour van een radiatorplaat aangesloten, zonder ventielen/knijpers of wat dan ook. Enig punt is dat de vloer vrij warm wordt terwijl de radiator best warmer zou mogen worden. Zijn betonnen vloer en tegelwerk springt er in ieder gavel niet uit.
 

Fiesiekus

  • #31
Dus met jouw short-cut met de retour heb je meer stroming en dus meer vermogen in je radiator en met het RTL-ventiel een beveiliging op je vv. Zou het niet ingewikkelder maken dan nodig.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #32
@ Bassss,
zo zie je maar, er is altijd wel een probleem voor een oplossing te bedenken :wink:
 

Chathanky

  • #33
Laat even weten hoe het gelukt is en bevalt.

Veel succes met verbouwen.
 

Fiesiekus

  • #34
De Britten hebben het prachtige gezegde:"the proof of the pudding is in the eating"......
 

Bassss

  • #35
Het zal nog wel even duren voordat het project is afgerond, maar ik zal de uitkomst van mijn project zeker laten weten!

Dat kan overigens nog wel een maandje duuren.

Bedankt weer! Super dit forum.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu