Uitzetraam of alleen glas met een rooster

Dekraan

  • #1
Hallo allemaal,

We zijn wat offertes aan het opvragen over het vervangen van het enkele glas in 2 uitzetramen (toilet begane grond en 1e verdieping).

Nu vroeg een van de vaklui of we alleen het glas wilden laten vervangen, of het hele uitzetdeel wilden laten vervangen voor glas met een rooster.

Daar had ik nooit bij stilgestaan als optie. Wat zouden. Jullie doen? Wat is het voordeel, behalve dat het rooster altijd open zou kunnen blijven, itt het raam nu? Nadeel lijkt me het idee dat je het raam niet kunt openen, mocht je dat eens willen, en dat het wellicht minder mooi is, omdat je toch dat kozijndeel mist.

Zie foto's voor een kleine impressie van het raam beneden.

PXL_20211005_081957715.jpg
PXL_20211005_081931376.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Als daar een afzuigpunt van een mechanische ventilatie zit, wil je niet een rooster op dezelfde plek hebben. Want dan blaas je de verse lucht direct weer naar buiten.

Ik zou kiezen voor een uitzetraam. Als de uitstraling moderner mag zijn dan zijn er ook mogelijkheden voor.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Hoe vaak heeft het raampje het afgelopen jaar open gestaan?
 

Dekraan

  • #4
Goede vraag @Rola. Het raam beneden heeft nauwelijks open gestaan, een keer of 3, boven iets vaker, maar ook niet om over naar huis te schrijven. Maar toch :)

@Walker er zit daar inderdaad een ventiel(?) van de mechanische afzuiginstallatie. Kan me voorstellen dat dit een rooster minder effectief maakt.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Dan zou ik er een rooster in zetten, dat kan ook dicht.
Zeker op de begane grond scheelt dat ook weer in de inbraakwerende voorzieningen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Zo'n rooster komt om de een af andere manier altijd vast te zitten. Een raampje kan je altijd open en dicht blijven zetten ook als je het raam een jaren niet open is geweest.
Voor het blijvend open kunnen zetten zal je een rooster van hoge kwaliteit moeten laten plaatsen.
 

Dekraan

  • #7
@Wgb dat zal dan ook nog iets zijn om te bekijken inderdaad.

Ik begreep via een glaszetter, dat je een minimale spouw van 13 moet hebben om HR++ te behalen en dat die 13 er waarschijnlijk niet is in onze ramen. (op basis van foto's hoor). En dat je daarom eerder HR+ krijgt.

Hoe zit dat precies?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
@Wgb: De opmerking over vastzittende roosters begrijp ik niet helemaal. Je gaat toch het daglicht niet wegnemen door de hele sparing te vullen met een muurrooster?

Daarbij: Naast een afzuigpunt wil je geen rooster hebben. Zaak is om de verse lucht vanaf de andere kant van de ruimte aan te voeren, zodat de ruimte ook daadwerkelijk geventileerd wordt. Bij een toilet zit daarvoor een spleet onder de deur.

Voor de paar keer per jaar dat je wilt gaan spuien (en dat is iets anders dan ventileren) kan een uitzetraam handig zijn.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
In een toilet inderdaad geen rooster plaatsen. Raam open is in een toilet niet nodig. Als er (tijdelijk) meer geventileerd moet worden, zet je gewoon de ventilatiebox tijdelijk hoger. Daarom hebben veel bedieningen een zandlopertje.

ScreenHunter 796.jpg
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Dekraan

  • #10
@IJkenhout, dan zouden we dus kunnen kiezen voor een vaste glasplaat zonder rooster en kozijn, of ons glas te laten vervangen. Esthetisch denk ik dat het kozijn laten zitten mooier is.

Zou dat inderdaad qua sponning voor HR++ problemen kunnen geven? Kan de dikte van het kozijn me daar iets meer over vertellen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
De sponning waar het draairaam nu in valt lijkt me voldoende groot voor HR++ glas.

Als je in het draairaam HR++ gaat zetten, moeten er opdekglaslatten gebruikt worden, en misschien zelfs de sponning aangepast. Plaats dan ook meteen kierdichting.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #12
Dergelijke enge raampjes op een begane grond zou ik zonder twijfel vervangen door vast glas met rooster. Ze zijn veel te inbraakgevoelig.

Bovendien is de sponning in het raampje te ondiep voor dubbel glas met glaslatten. Dat worden dan weer opdeklatten en dat is ook niet fraai en hee stevig.

Vergeet bij de keuze voor vast glas niet de scharnierinkrozingen in het kozijn te plamuren voordat het vaste glas er in komt. Dan kun je er nog goed bij. En neem een neuslat onder en geen ventilatielat.
 

Dekraan

  • #13
@BertPleizier in de offerte die ik nu heb liggen, gaat het inderdaad om opdeklatten (vlak, 7mm). Ze geven qua glas aan als opbouw 4-13-5. Hier staat bij: Isolatieglas HR ++ / HR +Argon gasvulling / Coating.

Mijn voorkeur, met name vanuit flexibiliteit en toch ook esthetiek, gaat uit naar nieuw glas in de bestaande situatie. Maar het moet natuurlijk wel veilig/stevig zijn. Anders zou het een glasplaat worden - waarschijnlijk zonder rooster. Ik kan daar alleen nog niet zo veel mooie, vergelijkbare voorbeelden van vinden.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #14
Het rooster heeft geen invloed op wel of geen opdeklatten. Alleen de sponningsdiepte heeft daar invloed op (en de ruitdikte uiteraard, maar vanwege isolatieglas zit daar altijd een minimum dikte aan vast).

Ik zelf zou geen opdeklatten willen. Dat zijn maar dunne latjes die vastgespijkerd worden.
 

Dekraan

  • #15
@BertPleizier de opdeklatjes zijn denk ik de enige optie als er dikker glas in de bestaande constructie wordt gezet.

Ik ga ervan uit dat ze een andere oplossing hebben als het uitzetdeel weggaat en er enkel een glazen plaat terugkomt.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #16
Die glazen plaat is dan ook gewoon een HR++ ruit. De sponning in het kozijn voor het uitzetdeel is dieper. Daar kun je wel normale glaslatten in kwijt i.c.m. de HR++ ruit. Een rooster past er altijd in. Die zijn er in meerdere diktematen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #17
Zullen we ophouden over het rooster? Zoals gezegd mag er geen rooster in het raam van het toilet! De toevoerlucht moet uit de leefruimtes van het huis komen, anders worden deze onvoldoende geventileerd.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Dekraan

  • #18
@IJkenhout eens hoor! Er zijn nog twee opties, of de volledige glazen plaat, of het glas in het kozijn. Ik neig nog naar het laatste, maar ik denk dat het uiteindelijk een persoonlijke keuze is: wil je 'm open kunnen zetten eventueel en hoe vind je het eruitzien, en weegt dat op tegen het wat meer inbraakgevoelige van een raam.

Dank in ieder geval voor de hulp, ik heb een paar hele handige dingen geleerd! :)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #19
Er is nog de oplossing van een geïsoleerd hardglazen uitzetraam.
 

Dekraan

  • #20
@Walker ik heb alleen het idee dat ik dan een heel stuk duurder uit ga zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu