"Uitstekend" kozijn beter isoleren

BartNL

  • #1
Beste allemaal,

Inmiddels al weer een tijdje aan het verbouwen en langzaam komen we tot de wat "kleinere" dingen die je merkt als je rustig in je huiskamer op de bank zit.
Achter de bank zit bij ons een kozijn dat zo'n 20 cm buiten het huis uitsteekt. Buiten dat het raam (over het algemeen de ramen beneden) hun dubbelglas functie inmiddels aardig hebben verloren is ook het kozijn / dagkanten + "vensterbank" dus vreselijk koud. Er komt nog een vouwgordijn in te hangen. Dit doet wellicht iets voor het raam, maar niet voor de dagkanten/vensterbank. Als je hier zit komt er echt een tocht je nek in. Zeker met de kou van nu. Het waait bijna als het ware.

Is er een mogelijkheid om dit toch enigszins te isoleren? Een nieuw kozijn is natuurlijk het beste, maar na een verbouwing heb je niet zomaar meer overal euro's liggen.

Zie bijgaande foto's. Van buiten heb ik even geen mooie foto en het is nu te donker. Die zal ik nog even maken als ik eraan denk.

Ik zat zelf te denken aan een dun stuk roofmate o.i.d. Iets anders kan ik hier echt niet verzinnen... Iemand goede ideeën? Of muts en sjaal om en niet zeuren als je hier zit?

Alvast bedankt voor het meedenken!

Groetjes,
Bart

20210101_154647.jpg

20210101_154654.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Dat is wat men een "bloemkozijn" noemt. link aangepast - mod

Energetisch is dit inderdaad een gedrocht. Architectonisch kan het mooi zijn. Soort van "vorm boven functie".

Hoe kun je dit verbeteren: Binnenbekleding (multiplex stroken) verwijderen, en een luchtdicht laag met kierdichting aan brengen. Isoleren binnen de dagkanten kan niet, want daar is geen ruimte voor. Dit doe je (als je dit wilt) aan de buitenzijde, met dun en hoogwaardig isolatiemateriaal, bijvoorbeeld PIR-platen. Probeer koudebruggen te vermijden, door zo goed mogelijk aan te sluiten op de isolatie in de spouw.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

BartNL

  • #3
Beste Walker,

Dank voor de snelle reactie! Een bloemkozijn dus... nou, om heel eerlijk te zijn, als ik hem nu kon vervangen zou ik het doen, maargoed, dat is nu even geen optie.

Ik kan aardig klussen, maar voor dit soort dingen heb ik net wat meer toelichting nodig. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik het kozijn onder de weggehaalde multiplex luchtdicht kan krijgen? Met kierdichting? Ik neem aan dat je laatste zin aansluit op het isoleren van binnenuit, dus zou goed mogelijk aansluiten op de isolatie in de spouw.

Buiten zit ik natuurlijk tegen een muur aan, daar kan ik niet "tegen de isolatie aansluiten". Deze PIR platen buitenlangs aanbrengen lijkt me ook lastig, omdat je eigenlijk alleen bovenop, onderop en aan de zijkanten deze kan aanbrengen en deze dan ook nog tegen een bakstenen muur moet afwerken. Deze zijn ook niet waterdicht lijkt me, waardoor je er nog iets omheen moet fabriceren. Ik ken mezelf, ik heb een vermoeden dat dit echt een prutswerk wordt.

Dus ik ben geneigd van binnenuit te isoleren. Echter begrijp ik nog niet precies helemaal hoe...
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Is het een probleem voor je om de buitenkant te isoleren. Is de spouwmuur niet gevuld zou vandaar uit mischien nog wet tocht binnen krunnen krijgen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Zorg in ieder geval ervoor dat alle aansluitingen afgekit zijn. Hier alvast er een paar:

bloemk.jpg
 

BartNL

  • #6
Wgb schreef:
Is het een probleem voor je om de buitenkant te isoleren. Is de spouwmuur niet gevuld zou vandaar uit mischien nog wet tocht binnen krunnen krijgen.
De spouwmuur is al geisoleerd (vorige bewoner). Er komt duidelijk tocht vanaf het raam (gewoon kou die "naar binnen valt"). Dat gaat redelijk opgelost worden met een vouwgordijn. Dan blijven de dagkanten en onder en bovenkant over die eigenlijk direct aan buiten grenzen. Ook de muur onder het raam is erg koud. Ik kan toch nog wel kijken om de buitenkant aan te pakken. Ik zie alleen niet helemaal voor me hoe ik dit moet doen. Je sluit aan op de bakstenen... En simpelweg iets isolerend op je kozijn plakken zal het niet zijn.

@IJkenhout, deze zijn allemaal dichtgekit.
 

BartNL

  • #7
Even los nog van het feit dat ik dit kozijn van buiten nog op moet knappen. Het overgrote deel is loslatende verf. Niet zo zeer rot. Alleen de hoek linksboven is slecht.
20210111_164748.jpg
20210111_164907.jpg
20210111_164757.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ga je van binnen isoleren zal het doorzicht van het bloemkozijn kleiner worden. Buiten isoleren wordt het kozijn dikker. Is dat mooi?
Rondom een laag PIR alu en een bekleding naar keuze.
Wel in de gaten houden dat er iets van ventilatie moet zijn tussen achterzijde bekleding en het isolatie materiaal.
Is er tocht van uit de spouw dan zou ik deze eerst oplossen.
Nog een voordeel veel het hout van het kozijn kan je gelijk goed beschermen.
Ik geef toe aansluiten tegen het dubbelglas is best lastig.
 

BartNL

  • #9
Beste Wgb, dank voor je reactie!

Misschien is de buitenkant isoleren toch slimmer dan binnen. Ik heb hier alleen geen enkele ervaring mee. Onderstaand een idee, klopt het dat ik gewoon aan alle kanten van die PIR ALU aan kan brengen? Behalve misschien de bovenkant, want daar zit een strook lood in de voeg. Vervolgens weer bekleden met "buitenhout". En deze volledig afkitten. Klopt deze aanpak?

Onderstaand visueel. Inclusief onderkant dan natuurlijk.

Hoe zou ik de zijkanten en onderkant kunnen afwerken tegen de muur aan?

Buitenkant isoleren.png
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Het mooiste is om de buitenmuur in te zagen... Mits je zeker weet dat het kozijn aan het binnenspouwblad is verankerd. De isolatie rond het kozijn laat je dan samenvallen met de isolatie in de spouwmuur, en de nieuwe buitenafwerking valt dan weer tegen het metselwerk aan. Alleen aan de bovenzijde heb je weinig ruimte tussen het lood uit de muur en bovenkant kozijn.

Er is een alternatief: Het bloemkozijn laten vervallen, en een nieuw (standaard) kozijn in de sparing plaatsen. Dan ben je wel je brede vensterbank aan de binnenzijde kwijt.
 

Franc1234

  • #11
De ´´tocht´´ die je ervaart is de koudeval die van het glas afkomt. Hoe ik het nu kan beoordelen is het al een oud stuk glas (thermopane), met een nihil aan R -waarde. Hoe hoger de R-waarde hoe minder isolerende werking en hoe meer koudeval je ervaart. Dat kan gevoelsmatig tocht zijn.

Ook zijn het niet de meest geweldige kozijnen nee. Van buitenaf isoleren kan, maar dan is je gevel ook de koudebrug. Die zal je moeten inzagen om het juiste effect te behalen. Ook moet je dan de waterkering boven het kozijn verplaatsen. Al met al een beste ingreep.

Persoonlijk zou ik de optie bekijken om er in de toekomst een regulier kozijn in te zetten.
Een tijdelijke oplossing zou je kunnen vinden in een voorzetraam. Dat kan de koudeval al reduceren.
 

BartNL

  • #12
Ik heb langzaam ook het vermoeden om eens uit te zoeken wat de kosten zouden zijn voor het compleet vervangen van dit raam. Wellicht valt het eigenlijk wel mee... Dan is natuurlijk meteen alles opgelost.

Een voorzetraam is ook nog niet zo'n gek idee. Een stuk glas bemachtigen op de juiste maat lijkt me niet zo heel lastig.

Het hele idee met inzagen etc. is niet aan mij besteed. Daar ben ik heel eerlijk in.

Bedankt in ieder geval voor de hulp allemaal!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu