Uitbreiding zonnepanelen op 1 groep

Zundapp47

  • #1
Beste klussers,

Ik heb een zonnepaneel installatie liggen op de westkant van ons schuine dak van 2700Wp en wil deze uitbreiden met een 2e (2e hands) zonnepaneel installatie van 1620Wp aan de oostkant van het dak.

Ik wil graag weten of het mogelijk is om de 2e omvormer aan te sluiten op de bestaande zonnepaneel groep (deze is alleen voor de zonnepanelen). Deze groep is gezekerd voor 16A.

Gezamenlijk zou het piekvermogen uitkomen op 2700 + 1620 = 4320Wp wat te hoog is voor de 16A zekering. Maar aangezien de zon nooit beide zijden van het dak beschijnt zal het totale gezamenlijke piekvermogen nooit gehaald worden.

Is er een formule o.i.d. om uit te rekenen wat maximale piekvermogen in mijn geval zou zijn?
 

CV__

  • #2
Welke dakhoek? Hoe lager de dakhoek; des te meer de curves gelijk lopen.

Als ze allemaal zonder schaduw zijn zou je ze ook gewoon op 2 strings op dezelfde omvormer kunnen aansluiten.

Als je zoekt op grafiekjes van oost-west opstellingen zie bijv. bij 45 graden dat de gezamenlijk piek maar 20% hoger ligt dan de individuele piek; en dat is met twee gelijke opstellingen.

Jij hebt ruimte voor een grofweg 40% hogere piek.

Er bestaan ook rekentools.
 

Zundapp47

  • #3
De dakhoek is 35 graden.

Er is geen schaduw maar ik denk niet dat mijn huidige omvormer het extra vermogen aankan en over het mixen van 2 verschillende merken panelen heb ik ook mijn twijfels.
Aangezien de 2e omvormer toch al bij de panelen zit denk ik dat het makkelijkst is om deze gewoon te gebruiken naast mijn huidige installatie.

De grafiekjes van oost-west opstelling had ik wel al gezien maar ik kon nergens vinden hoe je deze kan berekenen. Dus bedankt voor de link naar de rekentool, ik zal hier vanavond eens naar kijken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu