Uitbouw eerste verdieping met houtskeletbouw

Turesnuur70

  • #1
Omdat we behoefte hebben aan wat meer studieruimte voor de kinderen gaan we op de eerste verdieping uitbouwen. De begane grond is 40 jaar geleden al uitgebouwd, dus in principe is het recht toe rechtaan: over een breedte van 6 meter gaan we 3 meter naar achteren. De bedoeling is houtskelet bouw, hiervoor hebben we constructieberekeningen laten maken. De uitbouw komt op de bestaande muren, alleen aan de gevelkant zal een L-profiel geplaatst moeten worden.

Omdat aannemers niet reageren of met torenhoge offertes komen en ook dan pas volgend jaar kunnen beginnen, wil ik het samen met een vriend zelf aan gaan pakken. Dat biedt als voordeel dat ik ook zelf bepaalde keuzes kan maken. Vooralsnog ben ik begonnen met het maken van gedetailleerde tekeningen.

Daarbij loop ik tegen een aantal vragen aan:

1) Gipsplaat

De voorgestelde opbouw van binnen naar buiten is gipsplaat - osb - dampdichte folie - houtwerk met isolatie - osb - damopen folie - rachels - gevelbekleding

...maar wat voegt die gipsplaat nu toe? Waarom niet direct de OSB afwerken? Is het voor een beter binnenklimaat of alleen omdat het makkelijker aft werken is?

2) Isolatie

Als ik staanders gebruik van 40 x 140 dan krijgt mijn wand dus een binnenruimte van 14 cm. Mag ik die helemaal vullen of moet er nog een spouw overblijven? Bij 120 mm of 140 biedt goede kwaliteit steenwol een hoog genoege isolatiewaarde en gevoelsmatig is dat milieuvriendelijker dan PIR schuim. Maar klopt dat ook?

3) Gevelafwerking

Er wordt uitgegaan van een afwerking met Keralit. Heeft natuurlijk voordelen (lange levensduur, niet verven) maar is ook duur (>100 euro/m2). Het wordt gepromoot als milieuvriendelijk want gerecycled plastic, maar is dat ook zo? Geverfd hout gaat toch ook jaren mee?

4) Dakafwerking

Het dak is van binnen uit: balken, osb, drukvaste isolatie en edpm.
Een zogenaamde 'warm dak' constructie. Wie kan mij uitleggen waarom hierbij dan geen folies nodig zijn?

Wellicht dat iemand wat antwoorden weet of me kan wijzen op een website, boek of forum met meer info over HSB?

Bedankt!
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
er is geen dampdichte folie nodig bij het dak als de drukvaste isolatie is voorzien van een dampdichte laag.
 

Mitchelt

  • #3
1. Gipsplaat is veel makkelijker strak af te werken als osb, bij osb is dit zo goed als onmogelijk.
2. Geen spouw nodig, je sluit de isolatie op met folies aan beide kanten, dit zou er voor moeten zorgen dat er geen vocht in kan komen en als het goed is ook geen lucht circulatie. Wel belangrijk is dat er voldoende ventilatie achter je gevelbekleding zit zodat vocht wat tussen je Keralit en de dampopen folie zit goed weg kan. Dit kan evt door z.g.n. ventilatie latten.
3. Is ook een kwestie van smaak, hout zul over het algemeen altijd op een of andere manier moeten onderhouden m.u.v. een aantal houtsoorten. Keralit moet je alleen af en toe eens schoonmaken, maar sommige mensen vinden de "plastic look" niks.
4.Er zijn in dit geval geen folies nodig omdat de isolatie buiten je houten constructie ligt. Dit zorgt er voor dat het condensatie punt dus ook buiten de houten constructie ligt en je dus geen vocht problemen krijgt. Bij een koud dak zit de isolatie tussen je balken waardoor het condensatie punt ook tussen je balken zit, zonder dampscherm zal al het vocht wat opstijgt in de isolatie/houten constructie condenseren. Komt ook nog bij dat je EPDM ook nog eens een dampdichte laag is waardoor je dus eigenlijk het vocht wat evt nog via kleine naden van je dampscherm komt opsluit tussen 2 dampdichte constructies.
Nog één belangrijk punt in mijn ogen, creër een leiding spouw aan de binnenzijde tussen je osb en je daadwerkelijke houtskelet. Zelf gebruik ik hier minimaal rachels van 32 dik voor. Hier kun je al je leidingwerk makkelijk in wegwerken zonder dat je door je isolatie en/of dampscherm heen moet.

Succes!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Osb vernissen ipv gipsplaat kan ook, kwestie van wat wil je zien.
 

Turesnuur70

  • #5
Allen,

Bedankt voor jullie input. Ik ga het weer wat verder uitwerken en zal hier (met tekening) nog wel terug komen voor feedback.
Voorlopig hebben jullie me weer stof tot nadenken gegeven.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu