Uitbloei van kalkzandstenen muur

BeeTeeWee

  • #1
Enkele jaren geleden heb ik van 10cm kalkzandsteen een muur gezet. De voorraad stenen stond buiten en de bovenste stenen zijn toen enigszins nat geregend. Die kwamen uiteraard als eerste aan de beurt om te verwerken. Mijn probleem doet zich nu ook alleen op de onderste steenlagen voor.

Ik denk dat we iets te snel hebben gewild en te vroeg gingen stuccen (MP75) en afwerken, want na ongeveer een half jaar begon ik barsten in het stucwerk te zien. Op sommige plekken vielen later zelfs stukken gips van de muur. Onlangs heb ik alle hol klinkende stukken opgezocht en met de koudbeitel alles verwijderd. Zie de foto.



Ik wil de boel graag herstellen (eerlijk gezegd wil mijn vrouw dat :oops: ) maar er blijft zich nog elke dag uitbloei van witte, kristalachtige vlokken (uitbloei van zouten?) voordoen. Al zeker wel enkele maanden. Ik ben bang dat als ik de boel nu weer aansmeer we over een half jaar weer hetzelfde probleem hebben.

Ik prakkizeer me rot over de manier waarop ik het probleem snel kan verhelpen: voorstrijkmiddelen? De muur drogen met een verfbrander?Wat raden jullie aan?
 

Fiesiekus

  • #2
Afgewerkt met latex? Optrekkend en/of doorslaand vocht is uitgesloten?

Dan is het een kwestie van de muur te laten drogen, dat zal toch geen maanden hoeven duren?
 

BeeTeeWee

  • #3
Zo, dat is snel! Ja, een binnenmuur, ja, ook latex. Aan de andere kant wel een badkamer (douche) maar uiteraard alles met kimband en pasta en waterdicht voegmiddel waterdicht gemaakt.

De kruipruimte was destijds kurk, kurkdroog. As. We hebben daarin destijds wel enigszins vochtig vulzand gestort, daarop plastic, EPS, plastic, betonijzer wapening en 10 cm zandcement vloer. Zou dat vochtige zand me na drie jaar nog parten spelen en dat vocht nu langs de kalkzandstenen muur omhoog komen?
 

Fiesiekus

  • #4
Ahum, is dit toevallig de breedte van de douchecabine? En zit de douchekraan niet toevallig ter hoogte van dat bovenste gat?
 

BeeTeeWee

  • #5
Nee, de inloopdouche erachter is net zo breed als de hele muur en de kranen zitten stukken hoger, zeker een halve meter. Opvallend is ook dat het stucwerk vaak losliet aan de bovenkant van een kalkzandsteenblok. Het vulzand is destijds natuurlijk langs de hele muur gestort, terwijl het probleem zich zeer plaatselijk voordoet. Dat sterkt mijn vermoeden dat het oud regenwater is dat een tijdje opgesloten heeft gezeten tussen latex aan de ene kant en wandtegels.

Ik zit naar een manier te zoeken om nu dat "uitbloeien" van die kristallen te stoppen of te bespoedigen, zodat ik de boel definitief kan herstellen. Ik zet de tuindeur al zoveel mogelijk open om de muur te ventileren, maar ik kan na enkele maanden nog niet merken dat het minder wordt met dat vlokken...:?
 

Fiesiekus

  • #6
BeeTeeWee schreef:
Opvallend is ook dat het stucwerk vaak losliet aan de bovenkant van een kalkzandsteenblok.
Dan lijkt het erop dat het via de voegen door naar deze zijde kruipt.

Ik verdenk nog steeds de douche, etc..

Wat denk jij, Jan?
 

BeeTeeWee

  • #7
Ik weet nog dat de bovenste laag van de stapel kalkzandstenen destijds nat is geregend. Dat zou toch ook een verklaring zijn voor het feit dat nu vaak de natgeregende bovenkant van de stenen het stucwerk afwerpt?

Ik hoop namelijk niet dat je gelijk hebt, want dan kan ik namelijk m'n wandtegels en een inbouwdeel (voor twee kranen) van EUR 1800 gaan uithakken... :(

Dat inbouwdeel bevindt zich op de hoogte van het onderste raampje van de deur, zo'n 30cm uit die kant. Veel en veel hoger (en linkser) dan waar de problemen zich voordoen. Een handdouche zit juist helemaal aan de rechterkant (op de hoogte van de dimmer) en daar nog boven zit nog een regendouche. Het geheel is onderling verbonden met unipipe, de koppelingen zijn geperst.
 

Fiesiekus

  • #8
Je kan natuurijk een paar weken wachten; even aangenomen dat het in de gang verder droog is en redelijk ventileert. Het ligt nu al > 1 maand open?

Maar als je schrijft dat de blokken al enkele jaren geleden zijn gemetseld......zou dat regenwater toch allang óf verdampt óf in de andere stenen getrokken en "verdund"moeten zijn.

Ik weet 't zo eerlijk niet, vrees met enige geringe vreze....
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Uitbloei van kristallen is vrijwel altijd vocht, dat kan optrekkend vocht zijn of lekkage van de doucheruimte.
Als er latex op de muur zit kan het vocht niet weg, latex is zo goed als waterdicht.
en de kranen zitten stukken hoger, zeker een halve meter.
Controleer of er achter de rozetten is afgekit, vaak is dat de oorzaak, het water kan dan via de opening achter de rozetten de muur in lopen.
Ook mogelijk is een kleine lekkage van de waterleiding, draai alle kranen dicht en kijk op de watermeter of het kleine wieltje draait, draait het wieltje dan zit er ergens een lek.

Dat het stucwerk bij de bovenkant van de stenen loslaat komt doordat de voeg beter water doorlaat dan de kalkzandsteen.
 

BeeTeeWee

  • #10
De rozetten zijn afgekit. Ik denk dat ik het nog maar even aan zie, misschien stopt de kristalvorming binnenkort. Mijn badkamer nu slopen is wat ruig, zeker als achteraf zou blijken dat het inderdaad slechts om wat natgeregende lijmblokken ging...

In ieder geval bedankt voor het meedenken!
 

Fiesiekus

  • #11
Inderdaad lijkt me het beste, om het nog even aan te zien.
 

Ralph

  • #12
Als het nat was had het waarschijnlijk wel geschimmeld en dat heeft het niet zo te horen.
Dan is er een hechting probleem geweest denk ik. Smeer die plekken in met een hechtmiddel of tegellijm en smeer die gaten dicht met gips.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu