Type doppen voor nieuwe doppenset

Louis Verhagen

  • #1
Ik wil een nieuwe doppenset kopen (1/2") van goede kwaliteit.

Nu zijn er verschillende type doppen te koop.
a) je hebt 6 vlakken
b) je hebt 6 vlakken met een ronding in de punten
c) je hebt 12 vlakken.

Wat is het voordeel van welke
En welke bevelen julie me aan

louis
 

Tiho

  • #2
Het verschil is per merk volgens mij. Niet dat 1 merk alle drie die types heeft. Een verschil of voordeel kan ik je niet vertellen. Ze doen waarvoor ze gemaakt zijn :wink:
 

Millew

  • #3
Type c heeft het voordeel t.o.v. type a dat de dop in een dubbel aantal standen op de bout of moer past. Voor moeilijk bereikbare bouten kan dat een voordeel zijn.
Er wordt beweerd dat type c sneller de boutkop beschadigd t.g.v. doorslippen, maar dat berust op een misverstand. boutkoppen gladdraaien komt eerder door slecht passende sleutels.
Type b zou het risico van gladdraaien van de boutkop moeten verminderen door het aangrijpingspunt te verleggen naar het midden van de boutvlakken. De oppervlaktedruk is door de kortere krachtarm en de ronding wel veel hoger. Dus of het veel uitmaakt, waag ik te betwijfelen.

Goed passende en sterke doppen (die onder belasting niet uitbuigen) is een eerste vereiste. Let dus meer op de kwaliteit dan op de vorm.
 

Henk E

  • #4
Type A - bevalt mij het beste en als je sterke doppen wilt kies dan voor
kracht doppen (vaak zwart van kleur) deze zijn voor pneumatisch gereedschap

Type B - kan ik niet over oordelen want ik heb ze niet.
Type C - hoef ik nooit meer en schaf ze zeker niet meer aan / bij wat oudere bouten en moeren draaien ze toch sneller dol en de wanden zijn ook dunner en breken sneller.

Maar dit is mijn ervaring en mening.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ben het eens met Henk e.

Ik heb jarenlang met verschillende doppensets gesleuteld aan honderden auto's. Die 12kant dingen schieten sneller door, zeker als ze al een tijdje flink zijn gebruikt en wat sleets zijn of als je een stuk pijp als momentvergroting gebruikt. Immers, een boutkop is ook niet 100% maatvast of soms aangetast door corrosie waardoor de maat is verlopen.

Een goede kwaliteit 6kants zal vrijwel nooit doorslippen of de boutkop moet erg slecht zijn, maar dan zal het zeker al niet met een 12kant lukken.

Oftewel: waar een 12kant doorschiet, lukt het vaak wel met een 6kant.

Dat moeilijk bereikbare bouten met een 12kant makkelijker bereikbaar zijn valt in de praktijk wel mee.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Type B heeft als voordeel dat rondgedraaide koppen toch losgedraaid kunnen worden doordat ze niet op de punten van de zeskant aangrijpen maar juist op de vlakken.

Ik heb dat een keer gedemonstreerd gezien met een boutkop waar geen hoek meer aan zat en waar gewone doppen over heen draaien. Met type B werd hij gewoon losgedraaid.
 

Kacheltje

  • #7
Een dop met de meeste raakvlak op de bout of moer is het meest sterk.
In het algemeen voldoet de 12 kants doppen ruim voldoende om te gebruiken. Enkel bij sterk vastzittende bouten of moeren beschadig je de 6 kants bout of moer het snelst. Maar dan zit deze echt wel muurvast hoor.Met afrondingen maakt het lossen van de bout/moer wat eenvoudiger.

Een 12 kants dop pakt de moer/bout sneller op, dit vergemakkelijkt het sleutelen.

Het is sleutelgemak, gebruik van grote kracht en het vast zitten in de dop na het losssen van de bout/moer welke keuze je maakt.

slagmoerdoppen is een ander ding, die zijn gemaakt van harder staal dan normale doppen.

De keuze is reuze, het ligt er aan wat je wenst, verwacht of welke toepassing je de doppen gebruikt.
Kwaliteit en afwerking vertaalt zich ook in de prijs van de doppen.
 

Black Knight

  • #8
12-vlakken dop zie ik het voordeel niet echt van in als je met een ratel werkt, enkel bij een wringijzer kan het soms makkelijker zijn, en dit is dan meestal als je veel kracht moet zetten, waardoor je de boutkop/moer weer makkelijk "kapot" draait.

Zoals eerder al gezegd, zijn de afgeronde zeskantdoppen het makkelijkst in gebruik, zeker bij oudere/verroeste schroefkoppen. Naast de efficiëntere grip hebben ze ook het voordeel dat je idd de dop gemakkelijk van de bout/moer afkrijgt. Bij gewone zeskantdoppen kunnen ze er al eens stevig in vastzitten.
 

Tiho

  • #9
Ik heb nog nooit meegemaakt dat ze er niet uit kwamen. Als ze vast zitten geef je er een klap mee in de goede richting. Elke moer lost dan.
 

Fritske1978

  • #10
Vraag je eerst eens af wat je ermee wil doen, en wat je wil besteden.

Voor gewoon huis-tuin-keuken gebruik, en zo nu en dan eens aan een auto sleutelen bijvoorbeeld voldoet vrijwel elke set, 6 of 12 kant. Koop bij voorkeur wel merkgereedschap, want vooral bij de goedkope setjes draai je de ratel wel heel snel kapot.

Nu werk ik regelmatig aan landbouwmachines en in stallen, waar vaak de boutkoppen soms zo roestig zijn, dat je niet meer kan zien dat ze ooit 6 kanten hadden. In dat geval heb je echt 6 kant gereedschap nodig, omdat 12 kant gegarandeerd doldraait. Als het met 6 kanten niet lukt, dan komt de slijptop uit de kast.
 

Tiho

  • #11
De ratel dan wel, ik heb nog nooit iemand met normaal gebruik een dop van a of prutsmerk kapot zien trekken.

Normaal gebruik dus he.Ratels gaan inderdaad zo stuk met goedkoop.
 

Louis Verhagen

  • #12
Bedankt voor alle reacties. Ik denk dat ik inderdaad de 6 kantige doppen ga nemen met een ronding in de punten.

Nu moet ik nog een beslissing nemen om €200 a €300 voor een mooie Gedore set uit te geven of veel minder voor een Bahco, of Carolus (b merk Geodore). Goed gereedschap sleutel wel zo lekker...... maar kost ohhh zo veel.

Maar dat mag hier niet besproken worden als ik me dit goed herinner!!

Nogmaals bedankt voor alle adviezen.

Louis
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #13
Tiho schreef:
De ratel dan wel, ik heb nog nooit iemand met normaal gebruik een dop van a of prutsmerk kapot zien trekken.

Normaal gebruik dus he.
Ik wel. Wel dop een prutsmerk. Als een bout of moer muurvast zit pak je een wringijzer. Als je hem dan nog niet los krijgt, pak je een stuk pijp om het moment te vergroten. Toen krak dop prutsmerk.

Met een a-merk dop is mij dat nooit gelukt.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #14
Wat ook belangrijk is zeker, bij de kleinere maat doppen is dat de ratel lekker licht moet gaan ,anders moet je elke keer de dop tegenhouden.
 

Tiho

  • #15
Ik zei ook normaal gebruik :wink:

Ik heb zelf ook meermaals slagdoppen van a merken in twee getrokken door het moment te vergroten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu