Welk type zaagblad voor Wood Plastic Composite planken?

Kaastosti

 • #1
Ik denk een redelijk simpele vraag voor de kenners... Welke type zaagblad kan ik het beste gebruiken voor Wood Plastic Composite planken?

Binnenkort wil ik aan de slag met wat van die WPC planken, ze liggen er helemaal klaar voor. Die moeten eerst nog wel even op maat gezaagd worden. Daar kan ik een afkortzaag voor lenen, op voorwaarde dat ik er zelf een zaagblad in duw. Prima, dat moet lukken... echter er is nogal wat te kiezen. Wat is wijsheid? En zijn er nog andere dingen waar ik op moet letten met dit materiaal?

1622554625878.png
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Impie

  • #2
  Dat maakt niet zo bijzonder veel uit; de standaard zaagbladen (met carbide tanden) zijn te gebruiken voor hout, plastic en zelfs aluminium. De maat wordt uiteraard bepaald door de zaag.

  De enige variabelen die je dan nog hebt, zijn de hoeveelheid tanden en de hoek waarop ze staan. Meer tanden geeft een nettere zaagsnede, maar is langzamer en wordt warmer bij gebruik. Voor ruw werk kies je dus weinig tanden (betere stofextractie, minder hitte en dus sneller), voor fijn zichtwerk veel tanden.

  Zaagbladen voor een afkortzaag hebben doorgaans een andere voorwaartse hoek dan bladen voor een cirkel- of tafelzaag. Vanwege de verschillende hoeken waarop je werk het blad raakt staan de tanden bij afkortzagen doorgaans verder 'achterover', terwijl deze bij een tafel/cirkelzaag verder naar voren leunen. Maar goed, zolang er op je blad staat dat hij geschikt is voor afkortzagen zou ik je daar geen zorgen om maken.
   

  Kaastosti

  • #3
  Dank voor de snelle reactie, helemaal helder! Iets meer tandjes voor een nette(re) afwerking en gewoon geduld hebben bij het zagen, dat moet lukken.
   

  ABCDE

  • #4
  Impie schreef:
  De enige variabelen die je dan nog hebt, zijn de hoeveelheid tanden en de hoek waarop ze staan.
  Euh... soort vertanding..
   

  Impie

  • #5
  Daarmee bedoelde ik natuurlijk variabelen waar je als een dergelijke beginner in deze context nog enige rekening mee moet houden. Letterlijk genomen zijn er natuurlijk nog tientallen te bedenken.
   

  ABCDE

  • #6
  Tandvorm is juist een van de eersten.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Een gewone standaard zaagblad 48 tands met hardmetalen tanden is dit composiet prima te zagen, "speciale" zaagbladen zijn veel duurder en leveren niets extra's.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #8
  En het toerental?
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #9
  Op de hoogste stand, er is geen reden een lager toerental te gebruiken, het is zelden nodig een lager toerental te gebruiken voor zaagwerk.
   

  Impie

  • #10
  Zolang je een blad neemt met de maximale diameter die je zaag ondersteunt, is dat inderdaad zelden een probleem.

  Je moet er pas echt op letten als je (veel) kleinere diameters gaat gebruiken dan dat maximum, want de zaagmotor zal een klein blad sneller kunnen laten draaien. Bij afkortzagen is een kleiner blad niet praktisch, dus zie je dat eigenlijk nooit.
   

  ABCDE

  • #11
  Beetje fatsoenlijke machine heeft gewoon toerentalregeling en gaat dus niet sneller draaien, al doe je er helemaal veen blad in...
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu