Twee Spotjes aansluiten op bestaande wisselschakelaar

Robin86

  • #1
Beste Forumgebruikers,

In mijn slaapkamer heb ik een wisselschakeling waarmee ik de hoofdverlichting bedien. Nu wil ik op ditzelfde systeem twee opbouwspots aansluiten vanaf 1 van die schakelaars. Dus dat ik met de bestaande schakelaars de hoofdverlichting en die 2 spots tegelijk in en uitschakel.

Is dit mogelijk? En zo ja, hoe kan ik dit het beste aanpakken?

Alvast bedankt voor jullie reacties!
 

Robin86

  • #2
Om het nog ietwat te verduidelijken heb ik hierbij wat foto's toegevoegd:

Dit is de schakelaar bij de deur:



En dit is de 2e schakelaar waar ik die 2 spots aan zou willen sluiten:

 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Bij de tweede schakelaar steek je een zwarte draad bij een van de twee zwarte draden. Met die 2e zwarte draad ga je naar de spotjes die je vervolgens ook op een blauwe aansluit.
 

Robin86

  • #4
Bedankt voor je reactie!

Een 2e zwarte draad naar de spotjes begrijp ik, maar waar haal ik die blauwe draad vandaan? Kan ik die vanaf de spotjes niet weer aansluiten op diezelfde schakelaar?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Die blauwe draad zal vanaf een centrale lasdoos (die op dezelfde groep zit) moeten komen, of je moet vanaf schakelaar 1 de blauwe draad bijtrekken naar het punt waar je de spotjes wil hebben.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Zolang die blauwe draad van dezelfde groep is, maakt het niet uit waar je die vandaan haalt.
 

Robin86

  • #7
Aha...

Dan ben ik die blauwe draad ooit vergeten door mijn kast heen te trekken omdat ik die destijds niet nodig had, en dan zal die blauwe draad nog in de lasdoos in de wand moeten zitten.

Superbedankt voor jullie snelle antwoorden, ik zal er deze week weer mee aan de slag gaan!
 

Peter_H

  • #8
Wel handig dat je die twee foto's erbij hebt geplaatst.
De zwarte draad met witte streep die in L van de schakelaar steekt van de bovenste foto (dus de schakelaar bij de deur) gaat naar de bestaande lamp. Dat gaatje ernaast (dus ook de L) kun je gebruiken voor een nieuwe zwarte draad naar de spotjes. Op de lasklem aan de blauwe draad steek je een nieuwe blauwe draad die ook naar de spotjes gaat. Controleer wel of de blauwe draad is aangesloten op de nul.
Maar misschien is het makkelijker om door te lussen vanaf de bestaande verlichting.
Verbinden met de schakelaar van de onderste foto zal niet werken.

Succes!
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #9
@Peter H, ik denk dat je gelijk hebt, ik heb de vraag niet goed gelezen :oops:.
Ik dacht dat hij apart van de 2e schakelaar af wou schakelen
Excuus!
 

Peter_H

  • #10
@Frank, ja hij schrijft zelf bij de onderste foto dat hij aan die schakelaar de 2 spots wil aansluiten (wat niet zal werken), dus dat is wel een beetje verwarrend ja.
 

Robin86

  • #11
Het liefst sluit ik inderdaad mijn spotjes aan bij die 2e schakelaar op de onderste foto. Vanuit de lasdoos in de muur heb ik destijds de twee zwarte kabels en bruine kabel door een kast getrokken (die er voor stond) om deze vanaf een andere plek te kunnen schakelen. Nu kan het zijn dat ik destijds niet de blauwe kabel heb doorgetrokken omdat deze niet was aangesloten. Maar voordat ik de kast wegtrek; hoort daar wel een blauwe kabel in te zitten?
 

Peter_H

  • #12
Ik weet niet precies wat je bedoelt met de lasdoos in de muur, maar ik ga ervan uit dat je de oude inbouwdoos bedoelt met wisselschakelaar, niet zijnde foto 1 of 2.
In dat geval denk ik niet dat in de oude doos een blauwe kabel zit. Die hebben normaal niks te zoeken bij een schakelaar (behalve bij een dubbelpolige schakelaar of een schakelaar voor een stopcontact, maar dat is hier niet het geval). Waarom er dan wel een blauwe draad bij de schakelaar bij de deur zit zou ik ook niet weten.
Als je het schema van een wisselschakeling opzoekt (kun je vast op dit forum vinden), dan zul je begrijpen dat de schakeling niet kan werken als je een draad trekt vanaf foto 2.
De meest voor de hand liggende oplossing is de de zwarte schakeldraad en de nuldraad van de bestaande lamp doorlussen naar de spotjes. Maar dit is in jouw geval misschien niet praktisch i.v.m. de plaats van de spotjes.
Als je echt van de schakelaar op foto 2 wil werken dan wordt het ingewikkeld. Als hier al drie draden door één buis gaan (en daar lijkt het wel op) dan mag je er nog twee bijtrekken. (max. 3x2,5mm +2x1,5mm in 16mm, is de buis flexibel dan zelfs één minder).
Maar misschien lukt het op de volgende manier:
Trek de twee draden vanaf de bestaande lamp (blauw en zwart) via de oude inbouwdoos en via de schakelaar van foto 2 naar de spotjes. Of dit lukt weet ik niet, aan jou of het het proberen waard is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu