Twee schakeldraden in 1 schakelaar

Julian90

  • #1
Ik heb laatst een huis gekocht en ben bezig geweest met het vervangen van lampen en schakelaars. Dit is grotendeels goed gegaan, maar bij de woonkamer ben ik wat raars tegengekomen.

Er zijn 3 lampen, die vanuit twee dimmers werden bedient. Omdat ik LED lampen heb, en zowiezo niet van de dimmers ben, wilde ik deze vervangen door normale schakelaars. Bij de ene is dat goed gegaan, maar de andere twee leken beide aan dezelfde dimmer te zitten doordat allebei de zwarte schakeldraden samen in hetzelfde gat van de dimmer waren geduwt.

Ik weet eigenlijk niet hoe dit precies werkte, ze hadden de lampen meegenomen en ik heb de schakelaars vervangen toen ik ook de fitting erin zette, maar ik ga ervan uit dat ze dus gewoon samen aan/uit gingen.

Ik heb deze nu vervangen door een serieschakelaar, maar is het ook een optie om ze gewoon op die manier aan 1 wisselschakelaar te verbinden of is dat slecht/onveilig? Ik zet toch bijna altijd beide lampen aan/uit dus voor mij kunnen ze net zo goed op 1 schakelaar.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Met een wisselschakelaar brandt of de ene of de andere.
Met twee draden onder één contact gaan ze tegelijk aan en uit.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu