Twee schakelautomaten slaan gelijktijdig af

FvdB

  • #1
Beste mensen, sinds juli jl. wonen wij in een andere woning. Gebouwd in 2007 alles is nog als nieuw.
Ook het elektra en de meterkast ziet er netjes uit. Het is nu een paar keer gebeurd, dat twee schakelautomaten gelijktijdig afslaan.
Ik kan niet ontdekken, wat de oorzaak is. Heeft iemand een idee in welke richting ik het zoeken moet?
Groet Frank
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
foto van de automaten die uitschakelen?
 

FvdB

  • #3
Voor de foto de twee boosdoeners uitgeschakeld

20211227_154238.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Wat zit er op deze groep 10 en 11 aangesloten (oftewel wat stopt met werken als ze uit staan)?
 

Willemjanw

  • #6
Er zit nogal heel wat achter deze groepen. Kan van alles zijn. Schakelen ze uit op een bepaald moment op de dag? Als je bijvoorbeeld aan het koken bent of de wasmachine draait?

Omdat het de 2 laatste automaten in de rij zijn misschien is de rail aan de bovenzijde van de automaten ingebrand en zakt de spanning?

"" Maar als je er niet teveel verstand van hebt niet open maken. Maar vraag iemand met verstand."""
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
... van zaken.

Dat is wat vriendelijker.
 

Willemjanw

  • #8
Sorry, ik zal de volgende keer mijn berichten iets beter nalezen en controleren.
 

Klussen.

  • #9
Willemjanw schreef:
Maar vraag iemand met verstand
Vond ik wel grappig . Natuurlijk wordt hier kennis van zaken bedoeld.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Er zijn natuurlijk 2 rare zaken:
1. Er gebeurt iets waardoor (een) automa(a)t(en) uitschakelt.
2. Er gaan 2 automaten tegelijkertijd uit.

1. Lijkt er op te duiden dat er sprake is van kortsluiting of overbelasting. Dat is lastig op te sporen, zeker als het probleem zich erg onregelmatig voordoet. Het is dan toch zaak om eens goed te kijken welke apparaten gebruikt worden op het moment dat het fout gaat. Misschien kun je vast aangesloten apparaten als test met een verlengsnoer op een andere groep aansluiten (bijvoorbeeld de CV-ketel of mechanische ventilatie). Als het probleem dan mee verhuist heb je de oorzaak gevonden. Het is me even niet duidelijk hoe vaak het probleem zich voordoet maar als het "een paar keer" is geweest sinds 2007 dan kan het wel even duren voordat je wijzer wordt...

2. Is misschien nog wel de vreemdste, er hoort bij kortsluiting of overbelasting natuurlijk maar 1 groep uit te schakelen.

Wellicht is er perongeluk in de installatie bedrading van groep 10 en 11 gecombineerd, dit kan verklaren dat bij kortsluiting beide groepen uitschakelen. Dit zou je kunnen laten doormeten door een vakman. Als je zelf vertrouwd bent met werken in de groepenkast zou je ook als test de afgaande bedrading van 2 eindgroepen kunnen wisselen zodat groep 10 en 11 achter verschillende aardlekschakelaars zitten (wissel bijvoorbeeld groep 4 en groep 10 om). Mocht er bedrading gecombineerd zijn dan kom je daar heel snel achter als de boel achter 2 verschillende aardlekschakelaars zit, deze zullen dan namelijk direct uitschakelen.

Het kan ook zijn dat er kortsluiting is in één van de eindgroepen en dat de andere uitschakelt door een sterk magnetisch veld van zijn buurman. Als dit aan de hand is kom je wellicht ook een stapje verder door 2 groepen te wisselen, je hebt nu namelijk geen idee of het probleem in groep 10 of groep 11 zit aangezien deze samen uitschakelen. Door 1 groep te verplaatsen kun je wellicht al 1 van de 2 groepen uitsluiten.

Kortom mijn eerste stap zou zijn om de afgaande bedrading van 2 eindgroepen (bijvoorbeeld 4 en 10) te verwisselen. En dan kijken wat er de volgende keer precies gebeurt...
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

FvdB

  • #11
Beste mensen hartelijk dank voor het meedenken. Ik ben voldoende handig met elektra om ook aan een groepenkast te kunnen werken. Ik was vooral verbaasd, dat er twee automaten gelijktijdig uitspringen. Ik kon niets verzinnen om daar grip op te krijgen. De aanpak die XanderH voorstelt ga ik volgen om te kijken of daar wat uitkomt. Dank daarvoor. Vind ik wat bijzonders dan meld ik me weer. Groet Frank
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu