Twee pompen in serie

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik ben op dit forum om iets over pompen te leren.
mijn put is minstens 20 jaar niet gebruikt ,ik zit halverwege op een lange heuvel , gaat het opvullen van de punt sneller worden nu ik er water uit onttrek?
 
Die opbrengst zal weinig veranderen als je de put nu gaat gebruiken.
In welke regio of plaats woon je als ik dat vragen mag?
 
Ik woon in Huldenberg ,Vlaams Brabant.
moet de bodem van zo een put niet af en toe schoon gemaakt worden ?
ik zit op zandgrond en omdat ik maar een dikke meter water heb dacht ik dat hij mischien dieper geweest was.
 
Hoe het zit met de grondslag kun je alleen wat van zeggen als met er ook bekend is, zandgrond laat over het algemeen goed water door, maar je hebt ook vaak te maken met grondlagen die verschillend zijn van opbouw.
Zandgrond kan ook de put dichtslibben. Kans is ook dat de put ooit dieper is geweest. Met een diameter van 90 cm zou er in een goede put altijd voldoende water in kunnen stromen.

Vraag is ook hoe de putwand er uit ziet, is er een bariere aangebracht on te voorkomen dat er zand inspoelt of hebben ze er een doorlatende laag aangebracht die het zand tegen houdt.

Veel zaken die je van afstand niet kan beoordelen.
 
Cavitatie komt voor wanneer de dampdruk hoog is, water van 5 a 6 graden heeft geen hoge dampdruk dus het zal zo'n vaart niet lopen.

@ Pomp, nu blijkt dat de put 20 jaar niet gebruikt is zou ik de bodem van de put (laten) schoonmaken, er zal waarschijnlijk een laag slib op de bodem liggen, hierdoor wordt de toevoer van water belemmerd.
Misschien dat een landbouwer met een giertank de sliblaag kan verwijderen.
Bij een put die lang niet gebruikt is spuit ik met een pijp die aangesloten is op de waterleiding een aantal gaten in de bodem van de put, hierdoor wordt de toevoer van water vaak beter.
De gaten mogen best 2 meter in de bodem van de put gespoten worden.
 
Welke pompen zijn zelfaanzuigend?
Eigenlijk zijn alle pompen zelfaanzuigend. Zonder te technisch te worden, kunnen we stellen dat dit te maken heeft met het feit dat een goedwerkende pomp altijd een benodigde NPSH heeft die stukken lager ligt dan de atmosferische druk. Zo heeft een centrifugaalpomp, die ongeveer in het midden van haar curve draait, een benodigde NPSH van ongeveer 1 à 2 mwk (0,1 à 0,2 bar absoluut), dus royaal onder de atmosferische druk die ongeveer 10 mwk of 1 bar absoluut is. Een pomp met een benodigde NPSH van 2 mwk kan ongeveer 8 meter diep aanzuigen op koud water, daarbij abstractie makend van de leidings- en andere verliezen aan de zuigzijde van de pomp. Ook volumetrische pompen zijn altijd goed zelfaanzuigend, zelfs op visceuze vloeistoffen. Toch zijn de twee types pompen waarbij typisch het zelfaanzuigende aspect wordt benut: de waterringpomp en een speciaal geconstrueerde centrifugaalpomp.
Geciteerd kun je zien hoe vaart het loopt Jan. 8 meter. De minimale aanzuighoogte die Pomp aangeeft. (max 9,4 m)
8,2 meter van pompaansluiting tott het wateroppervlak daarna 1.2meter water.
de voetklep is dus de vraag:die zit nu bovenaan vlak voor de hydrofoorpomp.
de zuigslang is luchtdicht maar wordt dus plat gezogen als de pompen niet draaien,omdat de voetklep boven zit .

Met een platgezogen slang wordt het er niet beter op :roll:


Cavitatie komt voor als de dampdruk wordt overschreden. Theoretisch rond de 10 meter gelijk aan de luchtdruk bij koud water. Nu in de praktijk zal dat rond de 8 meter liggen. De rest gaat op aan de weerstanden van de aanzuigleiding en inwendige pompverliezen.
Blz 21 van deze site geeft dat ook aan.
8,2 meter van pompaansluiting tott het wateroppervlak daarna 1.2meter water.
de voetklep is dus de vraag:die zit nu bovenaan vlak voor de hydrofoorpomp.
de zuigslang is luchtdicht maar wordt dus plat gezogen als de pompen niet draaien,omdat de voetklep boven zit .
 
Het is een put gemaakt van betonnen ringen .maar heeft zo een put een bodem ?
kan ik met een vuilwater pomp te huren zelf de put reinigen ?
 
Natuurlijk heeft die put een bodem.
Aan elk gat, komt een einde.
Anders zouden er allemaal illegale chinezen uit de put komen kruipen. :mrgreen:
 
Met een vuilwaterpomp zal het waarschijnlijk niet lukken tenzij de bodem van de put constant geroerd wordt wat me een onmogelijke opgave lijkt op deze diepte.
 
Even terug komem op de bodem waar ik zo een "grappig" antwoord op kreeg
Hoe wordt de waterdoorlaatbaarheid van de put gemaakt ? een betonnen bodem met gaten of staat de put helemaal op zand ? zoja waarom verzakt hij dan niet ? het is maar om de oorspronkelijke diepte van de put te weten .
 
Jan ,ik zat te denken aan" lange buis op waterleiding aangesloten" en dan zien of er veel vuil uitgepompt kan worden ?
 
Met een vuilwaterpomp zou je het nodige vuil uit de put kunnen pompen.
Voor een put van jou caliber is dat wel een flink karwei. Wie weet hoeveel troep er in ligt.

Is de put niet ingebruik geweest als regenput waar alle hemelwater op uit kwam? Zo ja kan er wel wat troep inzitten.
 
Het is te proberen met een vuilwaterpomp maar dan met eentje met veel capaciteit, een hobby-ding heeft niet voldoende capaciteit schat ik in.
Om gaten in de bodem te spuiten gebruik ik gewone elektrabuis van 16 mm.

De put heeft normaal gesproken geen bodem, het water komt dan door de zandlaag op de bodem naar boven, om het exact te weten is het handig te vermelden waarvan de put gemaakt is.
Of de put gebruikt is/wordt als hemelwaterput is gauw te zien, er zou dan een pijp zichtbaar moeten zijn in het bovenste gedeelte van de put om dat te controleren is een tuinslang in de goot een prima manier dat te controleren.
Een normale regenwaterput heeft een betonnen bodem om te voorkomen dat het water wegzakt in de grond.
 
De put is alleen gebruikt als grondwaterput er was een andere regenwaterput maar bij de aanleg van riolering is die afgekoppeld en volgestort door de vorige bewomers
de grondwaterput moet oud zijn ,niemamd van de buren weet nog hoe oud
en is buitengebruik geweest na aanleg van de waterleiding in de jaren 50.
De put is gemaakt van betonnen ringen ,sinds wanneer werd er beton gebruikt in de bouw?
 
De eerste Voorschriften Beton werden in Nederland in 1912 uitgegeven.
In 1922-25 werd in Amsterdam Betondorp gebouwd m.b.v. voornamelijk prefab beton.
De put kan dus al uit die tijd zijn.

Los daarvan, is het niet mogelijk om de put geheel of gedeeltelijk vol te pompen met water om de opvoerhoogte bij het schoonmaken te beperken? Zolang er voldoende slib op de bodem ligt zal het water niet snel verdwijnen.
Met de spuitlans maak je het slib los van de bodem en met een vuilwaterpomp pomp je het water en slib omhoog.
Het opgepompte water laat je in een spoelveld lopen. Daar bezinkt het slib en het min of meer schone water pomp je met een andere pomp terug in de put. Eventueel deel je het spoelveld op in twee delen met een overloop er tussen.
Hiermee ga je door totdat je voornamelijk zand oppompt.
De hoeveelheid zand die je hebt opgepompt, vul je met nieuw schoon zand aan in de put.
Daarna de put leegpompen en afwachten of er vanzelf water in komt.
 
Hoe vervuild de put zou kunnen zijn is eenvoudig te controleren. Als je wat zand naar boven kan halen (bodemmonster) kun je aanschouwen hoe het gesteld is met de grond op de bodem van de put. Als je met een stok prikt en die zakt een deel weg in de eventuele modder dan weet je dat er een laag slib in ligt. Zo niet kun je met een bodemmonster zien of er veel troep (slib) tussen het zand zit.

Als de bodem voorzien is van een draplaag waar je doorheen kan steken is dat met een vuilwaterpomp wel er uit te halen. De methode van millew kan je dan gebruiken om de drap te scheiden en het water terug te voeren in de put. Bij een harde vervuilde laag zal de slib door het voordurend oppompen vanzelf meegevoerd worden en zo reinigd de bron zich vanzelf. Na verloop van tijd zal dit de opbrengst kunnen vergroten.
Zet de pomp zo dicht mogelijk op de bodem, dan neem je de meeste troep mee naar boven.
 
Foto's van de bodem van de put:
97248_Picture_012_1.jpg

97248_Picture_016_1.jpg

Ik denk dat het niet zo nodig zal zijn om de put te reinigen de bodem ziet er uit als zand met grind, een tang die ooit naar beneden gevallen is ligt op de bodem en is dus niet weggezakt in een sliplaag.
ik ga nog proberen een monster te nemen.

vandaag de slang vervangen door een buis ,plastic socarex ,en de test gedaan of de hydrofoorgroep alleen voldoende is.
Eerst met de twee pompen in serie gezord dat alles goed volwater zat en daarna de dompelpomp afgezet en ja met iets minder druk blijft de hydrofoorgroep water geven.
maar als de kraan dicht is blijft de pomp draaien hij kan alleen de 4atm niet opbouwen.
het was wel zo dat er al veel water uit was dus de opvoerhoogte was bijna 9meter
 
De nieuwe aanzuigbuis zal nu minder weerstand hebben dan de plat of deels platgezogen slang.
Dat de pomp geen 4 bar kan leveren heeft te maken met de aanzuighoogte. Als je een manometer plaatst aan de perszijde kun je zien wat de restdruk is die overblijft. Je kunt dan de druk hierop afstemmen met de drukregelaar indien deze acceptabel is.

Is het geluid nu ook weg wat de hydrofoorpomp maakte?
Zo niet dan caviteerd de pomp en zal de pomp binnen afzienbare tijd beschadigd raken.
Je zou dan kunnen overwegen om de dompelpomp mee te laten schakelen op de hydrofoorgroep als dit een apparte groep is en niet geïntregeerd is in de Kinzo pomp.
 
Jan schreef:
@ Pomp, ik lees dat bij u de druk is afgesteld op 4 bar, stel dat eens terug naar 3 bar, dat is meer dan genoeg om te sproeien en de pomp hoeft niet zo lang te draaien om de ingestelde druk te halen.
De pomp heeft maar 900 watt, 4 bar is dan aardig wat, die van mij heb ik afgesteld op 3 bar maximaal, er kunnen probleemloos twee sproeiers tegelijk op werken met een nozzle van 4 mm.
Zo te zien is de bodem van de put mooi schoon, ik zou dat zo laten en alleen een stel gaten in de bodem spuiten om misschien wat meer toevoer van water te krijgen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan