Twee bellen op 1 deurknop deurbel

Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste medeforummers,

Ik ben bezig met een verbouwing en ik heb de keuken achteraan in het huis zitten. Ik wil de deurbel zowel in de gang (bij de voordeur) als in de keuken horen en daarom wil ik 2 bellen plaatsen die wel aangesloten worden op 1 drukknop bij de voordeur.

Ik wil geen gebruik maken van draadloze oplossingen omdat die toch storingsgevoeliger zijn en je met batterijen zit.

Je kunt achter een trafo (de beltrafo) maar een beperkte lengte kabel hangen die naar de bel gaat. Bij de voordeur is dat geen probleem, de bel hangt aan de meterkast en in de meterkast zit de trafo. Maar de afstand tot de keuken is al vlug 20meter. Ik denk dat ik gebruik moet maken van een extra trafo in de keuken. Maar kan de kabel tussen knop en trafo wel 20 meter (of meer) zijn?
En sluit ik de 2 trafo's dan parallel of in serie aan op de drukknop?
 
Ik zou niet zo moeilijk doen en eerst proberen een tweede bel parallel aan de eerste bestaande bel aan te sluiten. Gebruik dan wat dikker snoer vanaf de bestaande bel.

Mocht dit niet werken, dan een zwaardere trafo (ik dacht dat beltrafo s 8 V zijn). Ik heb dit zelf eens opgelost door een 12V trafo van een halogeenlamp te gebruiken. Zie Trafo-aansluiting voor 2 gongen topic
 
Dankje voor je antwoord. Ik neem aan dat het voltage gewoon afhankelijk is van de bellen die je gebruikt. Een 8V bel moet je niet achter een 12V trafo hangen.
Ik denk dat ik dan beter kan zorgen voor een iets zwaardere trafo, 30va i.p.v. 15Va ofzo.

Ik kan het inderdaad even testen, maar ik dacht dat mensen hier wellicht ervaring hadden. Toch zonde als je materiaal koopt en het blijkt niet te werken.

Via google kom ik telkens op draadloze extenders. Maarja ik ben nou eenmaal niet zo'n fan van batterijen.
 
Dat zou inderdaad ook nog een overweging zijn.

Ik heb de bellen nog niet gekocht. Ik oriënteer me eerst eens op de mogelijkheden, onder andere hier op het forum. Bij de dhz-zaak kwamen ze niet verder als het advies voor een draadloze bel. Vragen over trafo's durfde de beste man niet te beantwoorden.
 
Een ander ideetje: 2 bellen van 12v in serie op één 24volt trafo. Deze kun je dan ook ergens halverwege plaatsen. Dit maakt het aansluitschema ook zeer eenvoudig:

22739_bel24v_1.gif
 
Vraag me af of serieschakeling wel gaat werken, gezien het onderbrekend/kortsluitend effect dat veel bellen op de stroomkring hebben.
 
Je kunt de tweede bel ook met een relais schakelen: de 12V van de deurbel schakelt dan het relais en het relais schakelt dan de 12V voor de tweede bel. (Die dan wel een eigen voeding moet hebben)
Het relais heeft maar weinig stroom nodig, waardoor de kabellengte van 20m ook geen probleem meer is.
 
Gaat waarschijnlijk ook niet werken, immers een relais heeft een bepaalde spanning nodig om aan te kunnen trekken.
Ga je die parallel aan een bel zetten dan zal de spanning over de bel in elkaar zakken en je relais zal nooit of slechts af en toe aantrekken.
Beter is om te werken met verschillende voedingen.
1 voeding voor het relais
1 voeding voor bel 1
1 voeding voor bel 2
Voor het relais gebruik je dan een 2 polige uitvoering en dan werkt het gegarandeert en maakt het ook niet uit welke bel je gebruikt en kun je ook een ding/dong gebruiken.

Alternatief
Weg met die bedrade bellen
2 draadloze deurbellen kopen die op dezelfde frequentie werken (de meeste goedkope doen dat wel)
1 bel drukker bij de voordeur en beide ontvangers/bellen binnen plaatsen.
met goed 40 euro ben je dan met een half uurtje klaar.

suc6

Gerrit
 
Dankjewel Gerrit.

Als ik het goed begrijp gebruik ik de knop van de deurbel dus om het relais te schakelen. Aan de andere kant van het relais kan ik 2 230V voedingen van de deurbellen hangen. De lengte van de kabels achter het relais maken dan niet uit omdat het hier om 230V gaat.

Heb ik het goed begrepen?
 
230V ??

Zou ik niet aan beginnen vooral niet als je belkabel gaat gebruiken.

Denk dat je aan zoiets moet denken.


3950_deurbel_1.jpg



Je kunt natuurlijk ook met wisselspanning werken maar met de + en - is het denk ik overzichtelijker.

Alleen als je naar de kosten kijkt moet je je af gaan vragen of het niet goedkoper kan.

Voordeel is wel dat je elke willekeurige bel op deze manier aan kunt sluiten, want normaal vormt een bel een kortsluiting of bijna kortsluiting waardoor de 2e bel niet of nauwelijks werkt.

suc6

Gerrit[/img]
 
Ahzo bedoel je het. Nu is het me duidelijk.
Ik dacht dat je de primaire kant van de trafo's van de bellen ging schakelen met het relais.

Tja het zal inderdaad wel iets gaan kosten, maar het is dan wel netjes bekabeld en zoals je zegt kun je er elke bel aanhangen. Geen risico op storingen met andere draadloze bellen uit de buurt.
 
Gerrit B schreef:
Gaat waarschijnlijk ook niet werken, immers een relais heeft een bepaalde spanning nodig om aan te kunnen trekken.
Ga je die parallel aan een bel zetten dan zal de spanning over de bel in elkaar zakken en je relais zal nooit of slechts af en toe aantrekken.
Als je meet hoeveel spanning er overblijft als de bel gebruikt wordt en je kiest een relais dat met die spanning werkt en ook tegen de onbelaste spanning van de trafo kan, dan gaat het wel werken lijkt mij.
Maar een oplossing met drie voedingen en een dubbel relais is inderdaad fraaier.
 
Fraaier misschien wel, maar ik vind het moeilijk doen terwijl het ook makkelijker kan. Gewoon proberen met 2 bellen parallel, dik draad en evt. een overtollige 12 V trafo van halogeenverlichting.
 
Een bel op gelijkspanning??

Meestal zijn dat zoemers en die geven vrijwel ook nooit problemen omdat er geen spoel in zit die de klepel heen en weer laat gaan.

Heb je een echte bel dan is het meestal een probleem om ze beide goed te laten klinken.
Zelfs als je 2 dezelfde hebt zal de ene vaak normaal werken en de ander maar een beetje mee rammelen.
Een bel in combinatie met een ding/dong geeft vaak nog meer problemen.

suc6

Gerrit
 
Als ik een halogeentrafo zou gebruiken zit je dan niet met veiligheidsvoorschriften? Dat er dan te veel stroom op de knop zou kunnen komen te staan stel er gaat iets mis.

Als ik nou 2 zoemers toepas zou het makkelijker zijn?

Ik heb nog geen tijd gehad om het een en ander in praktijk toe te passen en het heeft ook geen haast. Ik orienteer me liever 3 keer en maak het dan in 1 keer goed dan dat ik zo maar onbezonnen ergens begin te experimenteren.

Bedankt voor de adviezen weer tot zo ver.
 
Fiesiekus schreef:
Ik zou niet zo moeilijk doen en eerst proberen een tweede bel parallel aan de eerste betaande bel aan te sluiten. ................ dan een zwaardere trafo (ik dacht dat beltrafo's 8 V zijn). Ik heb dit zelf eens opgelost door een 12V trafo van een halogeenlamp te gebruiken.

Maak je maar niet druk om 12V.
 
Ik heb nog zo'n ouderwetsche, Oud-Hollandsche trekbel. Wel een kloeke maat trouwens. Milieuvriendelijk en je hebt helemaal geen bekabeling nodig. Wij horen 'm nog duidelijk in de achtertuin en zijn nou niet echt krap behuisd... :wink:

Misschien een alternatief? Ze zijn nog best verkrijgbaar, ook originele.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan