Tv kabel trekken als complete leek :-(

Kevindv

  • #1
Beste mensen, ik zal me eerst even voorstellen
Ik ben Kevin, 21 jaar, en sinds enkele maanden samen met mijn vriendin de trotse eigenaar van ons eerste huisje.

Het huis is nagenoeg helemaal gestript geweest, en nu zijn we weer aan het opbouwen. boven is de boel al lekker aan het vlotten, echter moeten we voor de vloer er in gaat nog wel een tv kabel trekken naar 2 slaapkamers, en de woonkamer.

Dit is een onderwerp waar ik geen ervaring mee heb, en ook geen verstand van heb.

Ons huis stamt uit de jaren 50, en de tv-kabel (groene kabel) komt in een hoek van de woonkamer binnen. daar zat eerst een kastje op met een TV en een Radio aansluiting. dat kastje is helaas gesneuveld bij het slopen.

Nu de vragen,

1. is 't verstandig de kabel te verleggen naar de meterkast, zo ja, hoe?

2. hoe moet ik in godsnaam een kabel vanaf de desbetreffende plaats op de slaapkamers krijgen? sleuf in de muur met een elektra pijpje?

't moet uiteindelijk allemaal zo onzichtbaar mogelijk zijn.

de bedoeling is om de kabels boven uit te laten komen in de vaste kasten.. vandaar dan weer verder naar de tv, achter de plint?

't is waarschijnlijk een zooitje om te lezen, maar als ik iets moet toelichten hoor ik het graag.

Alsvast bedankt!

Kevin
 

Leensen

  • #2
Als je een kruipruimte hebt en die groene kabel komt vanuit de kruipruimte je woonkamer in, dan zou je die via de kruipruimte de kabel kunnen invoeren in de meterkast.
Ik heb alleen geen idee of je zoiets officieel zelf mag doen. Je mag ten slotte de kabel van de netbeheerder ook niet verleggen.
Als je het zelf doet, zorg dan in ieder geval wel dat je hier een juiste "kastje" op plaatst. Dus geen einddoos voor radio en TV, maar eentje die bedoelt is als AOP (abonnee overname punt). Waarschijnlijk zul je dan in je meterkast een versterker moeten plaatsen om de overige aansluitingen te bekabelen.

Hoe je de verschillende punten in je huis kunt bereiken kan ik vanaf hier niet zien. Lukt het niet door bestaande buizen, dan wellicht via bestaande schachten, boven verlaagde plafonds, opbouwgootjes of een combinatie van dit alles.
 

Polderboer

  • #3
Soms zit er wat ruimte langs de gaten in het plafond waar de cv leidingen lopen. En anders zou ik daar ergens een gat boren.

Het CAI punt zou ik zelf lekker laten zitten waar hij zit.
Als je bij je kabelbeheerder een nieuw (digitaal) abonnement afsluit krijg je ibj onze beheerder in elk geval een nieuwe aansluitdoos. Die kun je dan weer monteren ipv de gesneuvelde.
 

Fantomaz

  • #4
Hallo Kevin.
Als je woning uit de jaren 50 komt, zal je kabel ver na de bouw van de woning gelegd zijn. Maw, hoofdaansluiting zit op de voorgevel en de kabel komt daar ook binnen.

Voor wat de huidige mogelijkheden van de CAI betreft, is dat geen handige plek inderdaad.
Je kunt hem wel naar de meterkast brengen, maar dat ligt wat gevoelig. Technisch gezien mag je niet aan die kabel komen. Is hij te kort, mag (of zelfs kun) je hem niet verlengen. Bij nieuwere woningen (jaren '80) komt de kabel vaak onder de vloer de woning binnen en valt hij nog wel wat te verleggen omdat er een flinke overlengte in de kruipruimte ligt.
Dat heb jij dus al niet.

Wat wij (ik werk als service technicus bij de grootste kabelmaatschappij) nog wel eens aanraden, is dat de klant zelf een weg legt, BUITEN vanaf de meterkast/kelder (vaak meteen meterkast in jaren '<50) naar je originele invoer.
Met een weg bedoel ik een sleuf, voldoende diep (50+cm) tussen invoerpunt en meterkast.
Je hebt dan al zoveel voorwerk gedaan, dat er eigenlijk alleen maar een kabel ingelegd en afgemonteerd behoeft te worden.
Ik rekende dan altijd het "kabelschade tarief". Hetzelfde bedrag dat we rekenen als je abusievelijk de kabel doorsteekt tijdens tuinwerkzaamheden. Beide keren zet je een las. En die paar meter kabel zijn de kosten niet als je daarmee een tevreden klant hebt.
Het is een beetje een ongeschreven regel.
En ja, je kabel wordt dan langer, wat meer "signaalverlies" geeft, maar dat is tot een meter of 5 verwaarloosbaar. (meer lengte ook hoor, maar pas bij lengtes van meer dan 5 meter, geef ik dit ook door.
Zal bij jou niet echt het probleem zijn.

Wil je het officieel regelen, WORDT al dat graafwerk incl afmontage voor je gedaan en ben je veel euro's lichter maar heb je zelf schone handen.
Dat zijn afwegingen.

Het beleid kan dus wel verschillen.
Ik heb bij mijn schoonouders eens hetzelfde gedaan, behalve het daadwerkelijke overlassen van de oorspronkelijke kabel op de nieuwe (was van de andere grote kabelaar ;-) ) en mijn schoonvader moest 200,- aftikken (was 300 maar omdat ik aangaf alles voorbereid te hebben, ging er 100 van af.)

Wij rekenen 75,- reparatietarief. (@Mods, ik noem geen bedrijfsnamen en aangezien kabelaars niet in elkaars gebied opereren, neem ik aan dat ik geen reclame maak)

Het hangt dus af waar je woont.

Let wel!
Het is heel precair. Ja, het is veilig als je het zelf doet, want je gaat niet gestrekt bij een fout zoals dat wel zo is bij gas of elektriciteit, maar omdat het signaal zo gevoelig is, moet je het zelf niet gaan doen.
De techniek luistert enorm nauw.

Succes :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu