Maxi30 schreef:
Beste klussers,
Heb een klushuis gekocht
Gefeliciteerd! Dat is altijd leuk klussen, als je klussen leuk vindt.
De TV is volgens mij standaard digitaal, en lees veel over de coax-kabel via een multitap en met of zonder versterker naar de SOP.
Is doorgaans analoog, maar digitaal signaal wordt ook meegestuurd.
1) Heb voor de TV een aansluitschema voor 8 cai aansluitingen gezien met versterker en multitap, wordt dit nog veel toegepast of leg ik straks iets aan wat snel verouderd is?
Wordt nog veel toegepast. Let wel even op...
Men is steeds meer bedreven in de interactieve TV aansluitingen.
Daarbij moet je multitap, maar vooral je versterker geschikt zijn voor retourverkeer. Geschikt in de ogen van je provider!
Want retour versterken wil niet per se zeggen dat hij juist en of voldoende versterkt. :)
2) Kan ik het SOP punt in de voorkamer ongestraft verplaatsen naar de meterkast? Mocht dit niet kunnen, kan ik zonder kwaliteitsverlies een langere kabel trekken van SOP naar versterker (die in meterkast zit)?
Netjes dat je toch je SOP (heet eigenlijk AOP (Abonee Overname Punt) wilt laten zitten.
Wij hanteren het zo: Als je kabel lang genoeg is, mag je hem best verplaatsen. Als je de kabel moet verlengen, mag je dat niet zelf doen.
Advies is dan om een lange, geschikte (groene!) kabel thv je AOP te leggen tot je meterkast. (of als je er bij kunt thv de invoer bij de gevel een kabel onder de vloer naar je MK brengen.)
Dan kun je je kabelaar vragen dit te "repareren". Kosten kunnen varieren.
Maar ook de bereidwilligheid dit te doen.
Officieel mag het niet, maar omdat de kabelaars ook toestaan (en zelfs er op aansturen) dat de klant zelf zijn AOP gaat vervangen, worden zulke activiteiten vaak door de vingers gekeken.
3) De versterker heeft 1 uitgang voor de SOP en 1 voor de Multitap, is er ook plaats voor Internet? Of gaat dit via de Multitap?
Het AOP heeft doorgaans een aansluiting, al dan niet los erop gemonteerd, die geschikt is voor een modem.
Bij de eerder genoemde interactieve TV's wordt al een versterker meegeleverd. Hier kan dan meteen het modem op worden aangesloten.
Let wel! Dit is een versterker door de kabelaar zelf geleverd! Doe je dt met een retourgeschikte huisversterker, kan de goede werking niet worden gegarandeerd!!
7) Laatst heeft Glashart een glasvezel kabel in het huis aangelegd met een kastje, dit zit vlakbij de meterkast. Ik neem aan dat glasvezel straks de toekomst is. Zit ik dan nu op een grens van oude bekabeling/bedraad versus glasvezeltechniek? Of werkt glasvezel ook via coax en utp?
Glashard is de "concurent" van de kabelaars.
Jij wilt TV in alle vertrekken hebben. Dat kan analoog via de kabel.
Eventueel digitaal waarbij je een extra decoder moet hebben voor elke aansluiting die je digitaal wilt hebben.
Zo'n kastje is dus onontbeerlijk voor digitale diensten, of het nu digitenne, digitale kabel, schote, of Glashard is.
Punt is hoe het signaal bij die kastje komt.
Via Schotel moet je dus meerdere koppen voor je schotel hebben (meende ik. Kan best alweer achterhaald zijn.) Je moet in ieder geval vnaf het dak lange kabels naar alle aansluitingen brengen. Dat was niet een van je opties, maar ik noem hem toch even.
Digitenne is beperkter qua zenderaanbod en veel storingsgevoeliger. Staat tegenover dat je geen kabels hoeft te trekken en datje dat ding ook nog eens kunt meenemen op de boot oid...
Een eigen inschatting als monteur die veel bij klanten over de vloer komt is: Als je meer TV's gebruikt annex dat je in de kinderen zit, is kabel beter dan de alternatieven.
Ben je alleenstaand, of met alleen je parnter, kun je best toe met de alternatieven. Andersgezegd. Kabel leent zich beter voor meerdere aansluitingen. En omdat ze ook internet en telefoon aanbieden is het een grote pré.
Met Glas heb ik geen ervaring. Glas is echter moeilijk te splitten. Dus moet er al een overgang zijn van "licht" naar "signaal over koper" Die omzetting is óf gruwelijk duur (wij hebben ze uitsluitend centraal in een wijk van ca 400 abonee's) of van een slechte kwaliteit waardoor het signaal sneller vervormt raakt, wat ook weer zichtbare storingen opleverd.
Analoge TV vanaf glas heeft een slechte "Signaal tot Ruis Verhouding" en is daardoor sneeuwerig.
Dus dan val ik ook weer terug op mijn kabelstandpunten.
Maar let wel! Dit is de visie van een kabeltechnicus, werkzaam bij een kabelbedrijf. Niet geheel onafhankelijk dus. Maar ik krijg geen provisie, mijn baan hangt er niet van af en ik ben niet van de sales. :)
Waar het op neer komt is een goed basissysteem waarbij ik de komende jaren goed mee uit de voeten kan zonder teveel aanpassingen. Ik kan nu nog makkelijk achter muren en tussen plafondes komen, straks als ik het dicht maak wil ik het niet meer open hoeven breken.
Alvast bedankt voor jullie adviezen, er zullen vast meer vragen uit komen.
Ik hoop je voldoende info te hebben gegeven. (klopt die zin wel?

)