Tuinverlichting (12V) op zonne-energie (accu)

J1234

  • #1
Hallo lezer!

Ik heb sinds een tijdje verlichting in de tuin (12 volt) die moet werken op zonne-energie. Helaas werkt dit systeem niet, en ik wil jullie om hulp vragen.
Het betreft 2 zonnepanelen van elk 55Wp, max. 18,4V, 2,99A.

Het betreft verder ongeveer 30m kabel van de accu naar de lampen.
De accu is van Sonnenschein en 60Ah. (loodgel)
De laadregelaar is MPPT 10A.
Verder is er nog een schemersensor (12V) die de lampen aan/uit moet schakelen.
Het zijn 2 lampen, LED, van elk 2,5W.

Het probleem:
Wanneer de zon op een heldere dag fel schijnt, en de spanning dus hoog is, geeft de laadregelaar 'akku voll' aan. Wanneer ik met de spanningsmeter het voltage van de accu meet (kabels eraf gekoppeld), meet ik een spanning tussen 13,0-13,5 volt.
Echter, wanneer de lampen (2x2,5W) aan gaan, branden zij slechts 3-4 uur (zoals gisteravond). De accu van 60Ah was dus ''vol''. De bedoeling is dat ze het liefst de hele nacht branden, anders wel de hele avond.
Ik heb verschillende dingen geprobeerd, zoals de panelen ieder op een 4A laadregelaar (niet MPPT) aan te sluiten, probleem bleef hetzelfde.
Nu met de MPPT laadregelaar dus ook hetzelfde. Vandaag schijnt hier de zon lekker fel, maar de accu wordt niet geladen omdat de MPPT-regelaar denkt dat de accu vol is. Als ik dan de spanning meet (met aangesloten kabels), meet ik zo'n 14,5 Volt.
*de accu maakt geen lawaai/geen geborrel ofzo, en wordt ook niet warm

Een tijd geleden was dit systeem keiner: Een 27Ah accu van hetzelfde merk/soort met 2W aan verlichting. Dit heeft altijd prima gewerkt.

Misschien ben ik heel dom bezig, misschien ook niet. Maar ik hoop dat iemand mij een idee/tip kan geven zodat ik er weer van leer en het systeem werkende kan maken. Zou er een defect in de accu zijn?
De kennis kan ik goed gebruiken voor school :)

Alvast bedankt!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Accu is stuk.

Meet de spanning als de accu vol is (zonder lader) vervolgens ga je hem belasten totdat deze leeg is meet dan de spanning nogmaal.

Als het goed is zal de accu niet veel lager komen dan 12v, en in rust volgeladen op maximaal 13,8v en minimaal op 12,56v.

Ik denk dat je accu over de kop getrokken is dwz te diep ontladen geweest, daar gaan ze heel snel stuk van.
 

J1234

  • #3
De fabrikant meent dat het bij dit type accu helemaal niet erg is om diepontladen te zijn. Hij 'kan ook na diepontlading weer worden opgeladen.'
De laadregelaar schakelde de lampen uit wanneer de spanning dus te laag wordt.
Kan het ook zijn dat bepaalde 'cellen' kapot zijn?

Het lijkt nu misschien alsof er bijv. een 6Ah accu'tje aan zit. Die wordt dan flink belast (max. 110W), en dan schakelt de regelaar over op 'akku vol'. De lampen brandden gisteravond bijvoorbeeld maar 3 uur. 3x5:12=1,25Ah.
Ik heb gelukkig garantie, dus ik ga de volgende oplossing maar proberen: accu vervangen.

Over de spanning:
Bij 'accu vol' en een stralende zon meet ik rond de 13,5 volt. Met de laadregelaar eraan is dat zo'n 14,5 volt.
Wanneer de zon onder is, en de spanning van de zonnepanelen weg valt, meet ik een spanning van rond de 13,0 volt.
Na zo'n uur gebrand te hebben meet ik rond de 12,5 volt.
Daarna daalt de spanning dus blijkbaar heel snel, want de laadregelaar schakelt een paar uur later de zaak uit. Diepontladingsbeveiliging start rond de 10,5 volt staat bij de beschrijving.
Ik heb wel eens geprobeerd de lampen zonder laadregelaar, dus direct aan de accu, te laten branden. Maar dan, wanneer de spanning lager wordt dan 11volt, gaan ze knipperen. Dat heb ik dus na die keer niet nog eens geprobeerd.

In ieder geval bedankt voor je reactie!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Het betreft verder ongeveer 30m kabel van de accu naar de lampen.
Welk soort kabel is dit ?
 

J1234

  • #5
Kabel van een bouwmarkt. Doorsnee 0,75mm², 230V
Op de verpakking staat 'geschikt voor binnen'*. Maar ik dacht dat de lampjes (totaal 5W, 12V) wel op zo'n kabeltje aangesloten konden worden. Ook gaat deze kabel voor een deel onder de grond onder het huis door. Het heeft altijd gewerkt.
De accu bevindt zich in een schuur (onverwarmd**), en daar is een kroonsteen waarvandaan alle kabels naar de lampen vertrekken. Er gaat een kabel naar een lamp zo'n 2m er vandaan (hangt aan diezelfde schuur). Vanaf daar vertrekt ook een kabel zo'n 15m onder de grond onder het huis naar de lamp bij de voordeur. En vanaf het punt in de schuur vertrekt ook een kabel langs de muur naar buiten naar een eind verderop (ook zo'n 15m) in dezelfde tuin.
De kabel van zonnepaneel naar accu is wel geschikt voor buitengebruik.

**Het is een Solar-accu, die ook volgens de beschrijving geschikt is voor bijv. praatpalen of bewegwijzering, dus buitengebruik.
*De kabels liggen allemaal in een dichte kabelgoot.

Het zou goed kunnen dat ik hier een fout gemaakt heb. Dat zou ik dan graag willen horen. Ik hoop dat ik genoeg informatie gegeven heb.
 

Dirkinbrabant

  • #6
Stroom meten van de belasting (lampen) aan de accu of deze is wat het moet zijn. Er kan aan het eind een al dan niet volledige kortsluiting zitten, en met laagspanning kan de (kortsluit)stroom ook nog eens beperkt worden door de kabelweerstand. Dan worden ze alleen maar wat warm. Heb je ergens een zekering opgenomen bij je accu? Zou ik wel doen, namelijk, met al die kabels die je getrokken hebt. Een loodaccu kan een fikse stroom leveren, in het ergste geval fikken al je kabels er gewoon uit.
 

J1234

  • #7
Ja, van de zonnepanelen tot de accu loopt een 2,5mm² kabel. Maar daar staat een spanning op van max. 18,4V en 6A.
De kabel van de laadregelaar tot de accu is ook 2,5mm², en daar zit aan de plus een 15A zekering. De MPPT-laadregelaar zelf bevat ook een 10A zekering.
De laadregelaar heeft 3 ingangen: zonnepanelen, accu en verbruiker. De verbruiker is die kabel van de bouwmarkt die naar de lampen gaat.

Raad je mij aan om de kabel naar de lampen te vervangen door een dikkere soort die voor buitengebruik geschikt is? En welke doorsnee zou dan voldoende zijn?
Is er nu (stroom-)(spanning-)verlies met de huidige 0,75mm² kabels?

Overigens is de accu gistermiddag vertrokken. Ik hoop dat ik binnen 2 weken een nieuwe krijg.
 

Dirkinbrabant

  • #8
Ik zou voor de zekerheid de verbruikerszijde afzekeren met een op de belasting geënte zekering. En die kabels lijken me gezien de belasting voldoende dik.

En lezende het topic denk ik eerder dat idd de accu geen capaciteit heeft. Dat kenmerkt zich door snel volgeladen te zijn, en snel weer leeg.
 

J1234

  • #9
Ok, bedankt voor je tip!

Als de nieuwe accu er (hopelijk) komt, zal ik een nieuw berichtje posten over of het probleem opgelost is.
Als iemand verder nog ideeën of tips heeft hoor ik die graag!
 

J1234

  • #10
Zojuist heb ik een nieuwe accu ontvangen. De laadregelaar geeft nu weer aan 'Akku voll', maar volgens de spanning (13,5V - gemeten als de laadregelaar van de accu ontkoppeld is) is de accu dus ook echt vol.
Ik hoop dat het werkt, mocht dat niet zijn, dan kom ik hier weer terug :P.



De kabels van beide zonnepanelen (2x 55Wp) laat ik in een kroonsteentje bij elkaar komen. Geeft dit geen verlies? Moet ik twee kabels laten lopen of er een klein mechanisme (kan even niet op de naam komen) erin zetten zodat de stroom niet kan teruglopen ofzo?

Net meette ik nl de spanning en stroomsterkte. Totaal is de spanning bij felle zonneschijn zo'n 22V en stroomsterkte 4,5 Ampère, dit klopt. Maar wanneer de zon even achter een wolkje verdwijnt, zakt het ampèreaantal heel snel, naar 1A. De spanning blijft zo'n 20V. Klopt dit - heb ik ze goed aangesloten?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Panelen zijn spanningsbronnen, geen stroombronnen.

Dus pas als de zon echt weg is zal de spanning wegzakken, bij het minste licht zal een pv paneel de spanning opzetten en indien er voldoende licht is zal er stroom gaan lopen hoe meer licht hoe meer stroom.De laadregelaar regelt de stroom en spanning naar de accu's, als dit een lader speciaal voor panelen is heb je geen extra onderdelen nodig.
 

J1234

  • #12
Ik snap wat je bedoeld.

Afgelopen nacht hebben de lampen gewoon de hele nacht mooi gebrand. Net nog even gemeten: accuspanning 13,3V. Bijna vol dus.

Bedankt allemaal voor de hulp. Ik stop hiermee met dit onderwerp.
 

J1234

  • #13
Toch ben ik er even weer :) Een heel stuk tekst, de dingen die ik graag nog wil weten heb ik dikgedrukt gemaakt.
Vanmiddag kwam de zon tussen de wolken tevoorschijn. En toen deed zich weer hetzelfde voor: De spanning van de accu verschilt van 14V tot max. 14,3V, en de laadregelaar zegt dat de accu vol is. Aan de spanning te zien laad het apparaat de accu dus wel, en de verlichting heeft de afgelopen 3 nachten goed gebrand.
De spanning van de zonnepanelen varieert van 16V tot 22,3V.

Er is dus niks aan de hand?
Met één paneel en kleinere accu bleef de laadregelaar de accu laden totdat hij echt vol was.


Mocht ik nog wat vermogen erbij willen zetten, moet dit dan van exact hetzelfde merk/type zijn? Of kan ik ook een 30W erbij zetten, op een aparte kabel (en aparte laadregelaar van een ander merk) aansluiten op de accu?

Extra info:
60 Ah gelaccu.
5W x 15 (uur) x 3 (nachten) : 12V = 18,75 Ah eraf.
In de 3 dagen is erbij gekomen:
(gem. 5W) x 6 (uur) x 3 d : 12V = 7,5 Ah erbij.
60Ah - 18,75 Ah + 7,5 Ah = 48,75 Ah.
Vandaag: (1 x 5 : 12) + (2 x 90W : 12) = 15,42 Ah
48,75 + 15,42 = 64,17Ah.
Vrij snel toen de zon begon te schijnen schakelde de laadregelaar op 'akku voll'.

Alsjeblieft, kan iemand tegen mij zeggen dat er niets aan de hand is? Ik blijf maar denken, meten en rekenen... :P

Eigenlijk is het de bedoeling dat er 3 lampen branden (van elk 2,5W), zou dat lukken met 110Wp en 60Ah?
Kan je een accu van bijv. 60Ah en 27Ah samen'bruggen'?
 

J1234

  • #14
Zojuist ben ik erachter gekomen wat ik fout gedaan heb: De aansluitvolgorde. Die blijkt heel belangrijk te zijn voor een laadregelaar; zo kan hij zich aanpassen aan de accu. Hij voerde steeds een verkeerd programma uit, waardoor de laadspanning dus veel te hoog werd, en de laadregelaar overschakelde naar 'Accu vol'.

Kan ik accu's van hetzelfde merk maar verschillende capaciteit aan elkaar koppelen met een 'brug'?
Bv. 60Ah en 27Ah?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu