Je gebruikt een verouderde webbrowser. Het kan mogelijk deze of andere websites niet correct weergeven. Het is raadzaam om je webbrowser te upgraden of een alternatieve webbrowser te gebruiken.
Ik heb tuinhuis (volkstuin), nu mag ik daar nog 6 m2, uitbouwen
Dit wil dan ook gaan doen, moet een slaapkamer worden.
Het huisje heeft een houten skelet, vloer is denk ik een betonnen plaat of zoiets, hoe moet de fundering van uitbouw maken?
Beton storen of iets balken?
Graag uw mening
U kunt het beste een funderingsplaat met vorstrand toepassen. Dit wordt vaak gedaan bij eenvoudige bouwwerken, zoals serres, garages en terrassen. De vorstrand voorkomt vorst onder de vloer en schade door opvriezen. De constructie opbouw is als volgt (van onder naar beneden).
- folie
- polystyreen (in de volksmond piepschuim)
- beton C20/25 volstaat in u geval
- voorzie de fundering van een krimpnet om krimpscheuren op te vangen. Als u een kimpnet Ø8-150 kiest zit u altijd goed ;)
U bedoelt met de piepschuim de kant en klare stortbakken (U-profiel, is 30 bij 40 genoeg?
En de plaat in het midden op het zand met folie storten, hoe dik (20cm)?
En nog 1 vraag hoe de nieuwe fundering vastzetten aan de oude?
Er zijn inderdaad enkele leveranciers die kant en klare stortbakken leveren. Zoek eens op: "vorstrand fundering polystyreen"
De dikte van de betonnen plaat hangt af van de belasting die op de fundering werkt. Hoe wilt u de uitbouw gaan opbouwen? In hout of gaat u het opmetselen? Doorgaans voldoet een dikte van 150 mm. Wanneer de totale hoogte van een constructievloer vloer groter wordt dan 200 mm zijn er extra maatregelen nodig om scheurvorming in het beton te voorkomen.
De afmetingen van de stortbakken hangt af van de belasting en de bodemsamenstelling. Er zijn openbare sonderingen te vinden op het internet. In welke stad woont u?
De nieuwe fundering moet niet vastgezet worden aan de oude fundering. Dit is omdat er dan op de ene fundering meer druk komt dan op de andere fundering waardoor verschil in zettingen ontstaan en scheurvorming in de constructie optreed.
Er moet dus een dilatatie tussen de twee bouwwerken komen omdat de krachten op het tuinhuisje en de aanbouwen van elkaar verschillen. De fundering komt apart van elkaar en wordt niet aan elkaar gekoppeld. De opbouw is teven apart van elkaar. Er moet ongeveer 10mm vrij worden gehouden van de bestaand aanbouw en geen ankers gebruiken. Naderhand kun je de dilatatie afkitten of een compriband er in zetten.
Heeft u al uitgezocht of er een omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) nodig is voor de realisatie? Een constructie berekening is verijst als u constructieve ingrepen doet aan de bestaande bebouwing.
Even hier op terug te komen, kan het ook met trottroirbanden (die zware van uit de straat) en dan ertussen betontegels en daarop extra vloer storten van 10 a 15 cm storten?
Komen die dan wel diep genoeg, ivm vorst
Het is of wel een vorstrand of niet. Een halve vorstrand maken heeft geen zin.
Een vorstrand is in feite niks meer of minder dan dat de buitenrand van je betonvloer minimaal 60 cm diep de grond in gaat. Hierdoor kan (als het gaat vriezen) de grond onder de betonvloer niet bevriezen (want daar zit namelijk de betonnen vorstrand omheen).
Heb je geen vorstrand dan kan de grond onder het beton wel bevriezen. Aangezien grond altijd vocht bevat en water uitzet als het bevriest dan kun je al invullen wat er kan gebeuren: de grond onder het beton zet uit en drukt de betonvloer omhoog. Deze kan hierdoor breken. Als de grond weer gaat ontdooien zakt het niet terug in elkaar, maar blijft er een bobbel zitten. De betonvloer zal hierdoor scheef blijven liggen.
Zorg dat je betonvloer boven het maaiveld komt qua hoogte. Graaf vervolgens langs de buitenrand een sleuf van 15-20 breed en 60 cm diep in de grond. Betonijzer er in (en aan elkaar verbinden met ijzerdraad en volstorten met beton. Let er op dat het betonijzer altijd minimaal 3 cm diep in het beton zit. Dus leg het ijzer daarom ook altijd op betonnen klosjes zodat er beton onder kan komen. Bekleed de binnenkant van de fundering met plastic, zodat het vocht niet uit het beton kan trekken. Hierdoor wordt je beton harder en dus sterker.
De eventuele rand rondom de vloer kun je makem van stroken hout welke je aan de buitenkant met een paar paaltjes vast zet. Houd de bovenkant van de houten stroken vlak (plaatjes niet uit laten steken). Na het storten kun je dan makkelijk met een lange lat het beton glad strijken. Lat een beetje schuin houden en al trillend (hee snel heen en weer en op en neer bewegen) over het beton trekken. Het grind duw je dan onder in de natte beton, waardoor het gehele mooi glad wordt.